4 perustetta puolustusteollisuuden investointien lisäämiseksi Ranskassa

Kun keväällä 2023 tulevan Ranskan sotilasohjelmointilain ääriviivat, kaudelle 2024–2030, julkistettiin, suuri enemmistö asiantuntijatarkkailijoista katsoi perustellusti, että kyseessä oli kunnianhimoinen lakiesitys, joka vastaa tulevaisuuden haasteisiin.

Siten puolustusteollisuuden investointien vuosibudjetti kasvaisi vähitellen 8 miljardista eurosta vuodessa, sekä suurvaikutusohjelmien hankintaan, myöhemmin 12 miljardiin euroon vuodessa 18–20 miljardia euroa vuodessa lain päätyttyä. Sittemmin näitä alueita ympäröivä konteksti on kehittynyt huomattavasti, erityisen lyhyen ajan kuluessa.

Jännitteiden lisääntymisen Venäjän kanssa, Donald Trumpin uhkausten amerikkalaisten Euroopan suojelemiseksi ja Euroopan suurten teollisuusmaiden äskettäisten puolustusbudjettien lisäämisen välillä, jotka näyttivät olevan esimerkillisen kunnianhimona, on nyt vain 12 kuukautta. on vaarassa muodostua haitaksi tai jopa uhkaksi Ranskan puolustusteollisuudelle ja kaikille siitä aiheutuville elementeille.

Sen vuoksi on aiheellista kyseenalaistaa Ranskan puolustusteollisuudelle osoitettujen luottojen lisäämisen mahdollisuus, seuraukset ja kestävyys niin kansainvälisellä, eurooppalaisella kuin kansallisella tasolla.

Onko LPM 2024-2030 jo vanhentunut turvallisuus-, teollisuus- ja teknologiaympäristön muutosten vuoksi?

Vaikka tämä ei todellakaan ole miellyttävää, etenkään mitä tulee LPM:ään, jonka tavoitteet eivät ole suhteettomia sitä edeltäneisiin verrattuna, Ranskan viranomaisten on nykyään kyseenalaistettava sen asianmukaisuus tai päinvastoin sen mahdollinen vanhentuminen, kun otetaan huomioon muutokset viimeisten kahdentoista kuukauden aikana havaitut turvallisuus-, teollisuus- ja teknologiayhteydet.

LPM:n 2024-2030 postulaatit suunnittelun aikana

Todellakin, kun se kehitettiin, Venäjän armeijat näyttivät erittäin heikentyneeltä. Useimmat asiantuntijat arvioivat sitten, että Moskovan kestäisi useita vuosia uudistaa sotilaallinen joukko, joka voisi lopulta kukistaa Ukrainan ja muodostaa jälleen mahdollisen tavanomaisen uhan Euroopalle.

Puolustusteollisuuden investoinnit ovat yli kaksinkertaistuneet kauden 2024-2030 lopussa
Puolustusteollisuuden investoinnit ovat yli kaksinkertaistuneet kauden 2024-2030 lopussa

Samaan aikaan Euroopan suuret puolustusteollisuusmaat Iso-Britannia, Saksa, Italia, Espanja ja edes Ruotsi eivät olleet ilmoittaneet mistään uudistuksesta tai aikomuksesta tehdä suuria uudistuksia tällä alalla. Eurooppalainen sotilaallinen ohjelmointi pysyi itse asiassa lähellä sitä, mikä se oli kaksi vuotta sitten, lukuun ottamatta tiettyjä hätähankintahankkeita, kuten saksalainen Zeitenwende.

Lopuksi uusien suurten puolustustarvikeohjelmien määrä pysyi suhteellisen vakaana aikaisempiin vuosiin verrattuna. On totta, että hätätilanteessa eurooppalaiset liittokanslerit olivat suurelta osin suosineet tuontilaitteiden hankintaa, erityisesti Yhdysvalloista, Etelä-Koreasta ja Israelista, sen sijaan, että ne olisivat ryhtyneet puhtaaseen kehitykseen.

Turvallisuuden, teollisuuden ja teknologisen kontekstin mullistus heinäkuusta 2023 lähtien

Ymmärrämme siis tyytyväisyyden tunteen, joka vallitsi LPM 2024-2030:n julkaisemista ja sitten äänestystä, joka vaikutti tuolloin erityisen kunnianhimoiselta Euroopassa. Sen jälkeen useimmat näistä oletuksista ovat kuitenkin murtuneet. Siten Venäjä on nykyään vahvassa asemassa Ukrainassa ja hälytykset jätettiin huomiotta vuoden 2023 alussa, koskee puolustusteollisuuden elpyminen maassa, ovat pääosin toteutuneet.

Myös suuret Euroopan teollisuusmaat ovat kehittäneet paradigmansa. Iso-Britannia on siten sitoutunut 2,5 %:n puolustusponnistuksiin, mikä on 20 % korkeampi kuin Ranskan vuonna 2030. Sen jälkeen Lontoo on moninkertaistanut puolustustarvikkeiden kehitystä koskevia ilmoituksia, myös toisinaan ristiriidassa monikansallisten ohjelmien kanssa, joissa maa on kuitenkin mukana.

hypersonic ohjus UK
Lontoo on ilmoittanut kansallisen hypersonic-ohjuksen kehittämisestä, joka voisi kopioida ranskalais-brittiläisen FMC/FMAN-ohjelman, joka on edistynyt vain vähän moniin vuosiin.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Logo Metadefense 93x93 2 Ranska | Puolustusanalyysi | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

  1. Poliittista tilaa on vielä. Kaikki LPM:n poliittiset (ja ei-sotilaalliset) allekirjoittajat tunnustivat äänestyksen aikana, että se oli minimi eikä enimmäismäärä. Keskustelut paljastivat hyvin selvästi senaattorien ja kansanedustajien epäilykset. En usko, että tilanne on ollenkaan estetty. Ja odotettavissa olevat jännitteet ja taistelut sähköistävät äänestäjät. Kukaan ei halua jäädä kiinni.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit