Voidaanko puolustustarvikkeiden hintojen nousua hallita?

Heti kun viitataan puolustustarvikkeiden hintojen nousuun, on yleistä mainita kuuluisa Augustinuksen laki, joka ennakoi puolustustarvikkeiden hintojen nousevan vuodesta 1970 lähtien paljon nopeammin kuin puolustusbudjettien, ja viime kädessä armeijoiden kokoa pienennettiin merkittävästi.

On selvää, että viimeisten 30 vuoden tosiasiat näyttävät todistavan Norman Augustinen, joka oli Lockheed Martinin johtaja, kun hän muotoili tämän teorian, oikeassa. Näin ollen vaikka Ranskan armeijoiden budjetti on yli kaksinkertaistunut vuodesta 1994, suurten ranskalaisten sotilaallisten voimavarojen muoto on puolitettu, joskus enemmänkin, 900 taistelutankista 200 taistelukoneeseen, 600 taistelukoneeseen 225 taistelukoneeseen 2 lentotukialusta ja 30 avomeren saattajaa yhdelle AP:lle ja vain viisitoista saattajaa.

Tämä keskittyminen liittyy suurelta osin puolustustarvikkeiden hankinta- ja omistuskustannusten nousuun, joka on paljon korkeampi kuin pelkkä inflaatio ja sotilasbudjettien kasvu. Siksi on tärkeää ymmärtää syyt, jotka voivat selittää nämä kasvut, ja mahdollisesti tunnistaa lähestymistavat, jotka todennäköisesti hillitsevät ja rajoittavat niitä, jotta massat, jotka ovat nyt välttämättömiä uhan kohtaamisessa, hyödyttävät.

Länsimaisten puolustustarvikkeiden hinta on lähes kolminkertaistunut 30 vuodessa

Tosiasia on, että sotatarvikkeiden hinnat ovat monessa suhteessa nousseet huomattavasti 90-luvulta ja kylmän sodan päättymisestä lähtien. Ja tämä koko lännen alueella ja koskee kaikkia laiteluokkia.

Rafale C Mirage 200D
Le Rafale yksin korvaa kahdeksan hävittäjäkonemallia Ranskan ilma- ja merivoimissa. Laitteiden kokonaismäärä on kuitenkin jaettu kolmella vuodesta 8 lähtien, kun taas laitteen yksikköhinta on noussut kolmella.

Näin ollen Ranskassa vuoden 1995 tavallinen hävittäjäkone Mirage 2000C maksoi tuskin yli 25 miljoonaa euroa ja lentotuntikohtainen hinta alle 3 000 euroa. Tänään, Rafale maksaa noin 100 miljoonaa euroa lentokonetta kohti ja lentotuntikohtainen hinta yli 10 000 euroa. Samoin Ranskan laivaston hankkimat viisi kevyttä stealth-fregattia ostettiin alle miljardilla eurolla suunnittelu mukaan lukien, kun taas viiden puolustus- ja interventiofregatin hinta on 1 miljardia euroa.

Varmasti IDF:n toimintakyvyt, kuten IDF:n Rafale, ovat paljon parempia kuin FLF tai Mirage 2000C RDI. Silti, vaikka kyse on samoista laitteista, hinnat ovat nousseet huomattavasti vain kahdessakymmenessä vuodessa. Esimerkiksi amerikkalainen FIM-96 Singer -ohjus maksoi alle 30 000 dollaria kappaleelta vuonna 1995. Siitä laskutetaan nyt yli 400 000 dollaria Yhdysvaltain armeijalta ja FMS:n amerikkalaisille asiakkaille.

16-luvulta peräisin oleva F-15 Block 90 myytiin 25–30 miljoonalla dollarilla lentokonetta kohden. Block 70 Viper on nyt lähellä 80 miljoonaa dollaria. Jopa Aster 15 -ohjus, joka ostettiin alun perin Charles de Gaullen aseistamiseen vuonna 1998, oli tuolloin lähes 40 % halvempi kuin nykyään. Samoin, Leopard 2 tai amerikkalainen Abrams tarjottiin alle 3 miljoonalla dollarilla vuonna 1995. Nykyään ne ylittävät 15 miljoonaa dollaria.

Ymmärrämme näissä olosuhteissa, kuinka nämä hinnankorotukset ovat rasittaneet huomattavasti armeijoiden formaatteja ja budjetteja. Aihe on sitäkin huolestuttavampi, koska nämä nousut eivät ole tasalaatuisia maailmanlaajuisesti.

Siten Venäjän armeija osti venäläisen T-90A:n 1–1,5 miljoonalla dollarilla 90-luvulla, kun se on edelleen alle 3 miljoonaa dollaria. Toisin sanoen missä a Leopard 2 maksoi kahden T-90:n hinnan vuonna 1995, nykyään se maksaa 5 T-90M:tä, erittäin suorituskykyinen tankki.

Mitkä ovat syyt näihin puolustustarvikkeiden hinnankorotuksiin lännessä?

Armeijan tarpeiden täyttämiseksi ilmeisin ratkaisu, jota käytetään myös laajalti, myös parlamentaarisella tasolla, on vaatia näiden laitteiden hankintaan suunnattujen investointien lisäämistä.

FREMM fregattipuolustusvarusteet
Kun tilattujen yksiköiden määrä nousi 17:stä 8:aan, Ranskan laivaston FREMM-sopimuksen hinta nousi 8 miljardista eurosta 8 miljardiin…

Voisi kuitenkin olla hyödyllistä tutkia näiden hinnankorotusten syitä, jotka voisivat mahdollisesti tuoda esiin tiettyjä väyliä, nimenomaan armeijoiden koon kasvattamiseksi ilman, että joutuisi käymään läpi massiivisen luottojen korotuksen.


Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Puolustusteollisuuden kangas BITD | Puolustusanalyysi | Asevoimien budjetit ja puolustusponnistelut

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

1 KOMMENTTI

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit