Onko SSN-AUKUS realistinen vaihtoehto Kanadalle?

Pääministeri Justin Trudeau ilmoitti Kanadan armeijoiden innokkaasti odottaman ilmoituksen Ottawan tulevasta puolustusmenojen lisäyksestä, että hän oli puhunut amerikkalaisten, brittiläisten ja australialaisten kollegojensa kanssa Kanadan mahdollisesta jäsenyydestä AUKUS-liittoumaan. .

Johtaja ilmoitti myös keskusteluista näiden samojen keskustelukumppaneiden kanssa, jotta Ottawa voisi mahdollisesti liittyä SSN-AUKUS-ohjelmaan, jonka tavoitteena on suunnitella uuden sukupolven ydinsukellusvene varustamaan Britannian ja Australian laivastot.

Jos ydinvoiman valinta tuleville kanadalaisten hyökkäyssukellusveneille olisi kuitenkin järkevää, kaikki muut tätä hypoteesia koskevat parametrit, aina aikataulusta tällaisen ohjelman kustannuksiin, soivat Kanadan todellisuuksiin.

Kohti AUKUS-allianssin laajentamista Kiinan kohtaamiseen Tyynellämerellä

Yhdysvallat on useiden viikkojen ajan lisännyt diplomaattisia avauksia yrittääkseen vahvistaa AUKUS-liittoumaa Kiinan kanssa kasvavien jännitteiden edessä. Siksi aihe otettiin esille Japanin pääministerin Fumio Kishidan kanssa, hänen virallisen vierailunsa yhteydessä Washingtoniin tapaamaan presidentti Bideniä.

Taigei-luokan JSDF-sukellusvene
Japanilla on tehokas perinteinen sukellusvenelaivasto, joka modernisoituu nopeasti ensimmäisten litiumioniakuilla varustettujen sukellusveneiden Taipein saapuessa.

Tokiolle olisi kysymys liittymisestä AUKUS-allianssin toiseen pilariin, joka koskee vain sotilaallista yhteistyötä, ei sen osallistumista SSN-AUKUS-sukellusveneohjelmaan.

Muista, että Japanin laivaston itsepuolustusvoimilla on jo erittäin tehokas sukellusvenelaivasto, jota ollaan parhaillaan modernisoimassa uusilla Taigei-luokan sukellusveneillä, ensimmäisillä litiumioniakuilla varustetuilla aluksilla. Lisäksi perustuslaillisesti maa ei pysty käyttämään joukkojaan, mikä rajoittaa merkittävästi ydinkäyttöisten sukellusveneiden käyttökelpoisuutta.

Justin Trudeau keskustelee neuvotteluista Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Australian kanssa liittymisestä AUKUSiin

Tämä ei kuitenkaan päde ollenkaan Kanadaan. Ottawalla ei ole vain AUKUS-allianssin kolmen perustajajäsenen kanssa jäsenyyttä Five Eyes -järjestössä, joka on Yhdysvaltojen lähimmät liittolaiset, mutta maalla ei ole perustuslaillisia rajoituksia, jotka ohjaavat japanilaisten asevoimien käyttöä.

Lisäksi Kanadan kuninkaallinen laivasto on käynnistänyt ohjelman korvaa sen neljä Victoria-luokan sukellusvenettä kuudesta kahteentoista uudella sukellusveneellä, vahvistaakseen samanaikaisesti läsnäoloaan Atlantin ja Tyynenmeren rannikoilla.

Vctoria-luokan sukellusvene
Kanadan kuninkaallisen laivaston 4 Victoria-luokan sukellusvenettä otettiin käyttöön vuosina 1990-1993.

Näin ollen ei ole yllättävää näissä olosuhteissa, että Kanada harkitsee myös liittymistä Aukus Allianceen heijastaakseen muutosta, jota amerikkalainen naapuri ja suojelija tekee tänään kohti Tyyntämerta.

Muutama päivä sitten pääministeri Justin Trudeau ilmoitti, että hän oli puhunut amerikkalaisten, brittiläisten ja australialaisten kollegojensa kanssa liittyäkseen AUKUS-liittoumaan, mutta myös hankkiakseen Australian tavoin varoja -SSN-AUKUS-ydinhyökkäyksen merijalkaväen nykyisten tilalle. tavanomaisella moottorilla toimiville sukellusveneille suunnattu ohjelma, johon osallistuu kuusi länsimaista yritystä (Kockums, Naval Group, TKMS, Navantia, Hanwaa Ocean ja Mitsubishi).

Ydinvoiman valinta Kanadan sukellusveneille on ilmeinen

Kaiken kontekstin lisäksi ydinvoima todellakin vastaisi Kanadan kuninkaallisen laivaston tarpeita. Itse asiassa tämän on tapahduttava kolmella valtamerellä, Atlantilla, Tyynellämerellä ja Jäämerellä, jään alla useiden kuukausien ajan vuodessa.

Lisäksi jännitteet arktisista vaatimuksista Venäjän kanssa kasvavat, kun Moskova vahvistaa nopeasti ydinkäyttöisten sukellusveneiden laivastoaan Project 885M Yassen-M -luokan aluksilla, jotka sopivat ihanteellisesti näillä jäisillä vesillä toimimiseen.

Yassen-sukellusvene
Venäjän sukellusvenelaivasto modernisoituu nopeasti Iassen-M-luokan DDGN:n saapuessa.

Lopuksi, vesien ja alueellisten oikeuksien suojelun lisäksi Kanadan sukellusveneiden on tarkoitus toimia pitkiä matkoja, Pohjois-Atlantilla Naton puitteissa vastapäätä Venäjää ja Tyynellämerellä Kiinan vastapäätä, varsinkin jos Ottawa liittyy Tokion tapaan AUKUS-allianssin toinen pilari.

Itse asiassa puhtaasti operatiivisesta näkökulmasta katsottuna SSN:iden puoleen kääntyminen olisi Kanadan laivastolle paljon parempi, kun taas osallistuminen SSN-AUKUS-ohjelmaan kolmen muun Five-Eyen jäsenen kanssa olisi jopa ilmeistä teknisistä syistä läheisyys.

Valitettavasti Ottawalle tällainen päätös olisi nykyään lähes mahdotonta tehdä, ainakaan ilman merkittäviä riskejä Kanadan sukellusvenejoukoille seuraavien 25-30 vuoden aikana.

SSN-AUKUS-aikataulu ei täytä Kanadan laivaston tarpeita

Ensimmäinen tosiasiallinen mahdottomuus, jonka Ottawa kohtaa liittyessään SSN-AUKUS-ohjelmaan, koskee neljän Viktoria-luokan sukellusveneen vaihtamisen aikataulua.

Nämä alun perin kuninkaallista laivastoa varten rakennetut alukset otettiin käyttöön vasta vuonna 2000 (RCN Viktoria), 2003 (RCN Corner Brook ja Windsor) ja jopa vuonna 2015 (RCN Chicoutimi) Kanadan kuninkaallisen laivaston sisällä. He tulivat kuitenkin kuninkaallisen laivaston palvelukseen vuosina 1990–1993, ja siksi heillä on nykyään 31–34 vuotta palvelusta.

Victoria-luokan sukellusvene
Kanadalaisilla Victoriailla on jo 31–34 vuotta palvelua. Ne voivat jatkaa toiminnassa vain muutaman vuoden.

SSN-AUKUS-ohjelman ennusteen mukaan ensimmäinen kuninkaallisen laivaston alus tulee liikenteeseen vasta vuonna 2038 tai 2039 ja Australian kuninkaalliselle laivastolle vuodesta 2040. Tuolloin kanadalaiset alukset ovat siis 46–49-vuotiaita, mikä on itse asiassa mahdotonta ajatella tämäntyyppisille laivoille, ellei niitä pidetä satamassa.

Ennen kaikkea Iso-Britannia tai Australia eivät ole valmiita lykkäämään joitakin toimituksiaan, jotta Kanadan toimitus saataisiin tasoittumaan, kun taas ohjelman nopeuttaminen näyttää toistaiseksi mahdottomalta, ei ilman jo nyt erityisen vaikean aikataulun lykkäämistä. perustaa.

Amerikkalainen teollisuuskapasiteetti on olematon väliaikaista ratkaisua varten

Toinen sudenkuoppa, eikä vähäisimpänä, amerikkalaiset telakat tulevat erittäin todennäköisesti ei pystynyt tuottamaan lisää sukellusveneitä mahdollisesti tuottamaan väliaikaisen ratkaisun, kuten Australiassa on suunniteltu.

Muista, että kuten Ottawa, Canberralla on kiire vaihtamaan kuusi Collins-luokan sukellusvenettä, laivat, jotka ovat lähes kymmenen vuotta uudempia kuin kanadalainen Viktoria.

Tätä varten Australian on hankittava kolmesta viiteen Virginia-luokan ydinsukellusvenettä, mukaan lukien kaksi käytettyä, Yhdysvaltain laivastolta ja Yhdysvaltain laivastoteollisuudelta vuosina 2034-2036.

Virginian rakentaminen
Yhdysvaltain laivastoteollisuus ei pysty samanaikaisesti tukemaan 2,4 ydinsukellusvenettä, jotka ovat välttämättömiä Yhdysvaltain laivaston uusimiseen.

Tämän myynnin toteutettavuus on kuitenkin vielä kaukana varmuudesta, sillä Yhdysvaltain kongressi on vaatinut, että nämä myynnit eivät estä Yhdysvaltain laivaston tehonlisäystä ja modernisointisuunnitelmaa, joka suunnittelee saavansa käyttöönsä 60 modernia SSN:ta vuoteen 2045 mennessä nykyään sillä on vain 48 alusta, mukaan lukien yli kaksikymmentä Los Angelesin laivaa korvattavana.

Amerikkalaiset telakat eivät todellakaan pysty lisäämään toimitusmääriä osittain HR-vaikeuksien vuoksi, kun taas meneillään olevien SSN-laitteiden rakentamiseen liitetään lähivuosina pikaisesti Columbia-luokan SSBN-numerot.

Toisin sanoen on hyvin epätodennäköistä, että Washington pystyy ehdottamaan Ottawalle uusien tai käytettyjen SSN-koneiden myyntiä Viktorioidensa korvaamiseksi, jotka eivät enää voi purjehtia muutaman vuoden kuluessa SSN-AUKUS:n ensimmäiset toimitukset vuoden 2040 jälkeen.

Kanadan puolustusbudjetti ei pysty tukemaan osallistumista SSN-AUKUS-ohjelmaan

Viimeinen muuri, jota vastaan ​​Justin Trudeaun ilmaisemat tavoitteet kohtaavat tänään, ei ole mikään muu kuin Kanadan asevoimien nälkäinen budjetti, joka on aivan liian riittämätön tukemaan ydinsukellusveneiden hankintaa ja toteuttamista.

Ottawa käyttää itse asiassa 22 miljardia dollaria armeijoihinsa tänään, mikä on 1,38 prosenttia BKT:staan. Pääministeri Justin Trudeau lupasi nostaa tämän budjetin 30 miljardiin dollariin ja 1,76 prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä.

F-35A
Tulevina vuosina Kanada joutuu rahoittamaan useita kunnianhimoisia hankintaohjelmia, mukaan lukien 88 F-35A:n hankinta 15 miljardilla dollarilla.

Samaan aikaan maa on osallistunut useisiin suuriin ohjelmiin ostamalla 88 F-35A:ta 15 miljardilla dollarilla, 14 P-8A Poseidon -vartiolentokonetta 6 miljardilla dollarilla tai jopa 15 fregattia 26 miljardilla dollarilla, mikä kuluttaa pelkästään pääministerin ilmoittaman Kanadan 87 miljardin dollarin budjettiylijäämän vuoteen 2030 mennessä.

Samaan aikaan Australian ohjelma kahdeksalle SSN:lle, mukaan lukien 8 Virginiaa ja 3 SSN-AUKUS:ta, maksaa arvioiden mukaan yli 5 miljardia dollaria alusten elinkaaren aikana ja noin 300 miljardia dollaria pelkästään hankinnassa. Canberra käyttää tänään 50 miljardia Australian dollaria, 54 miljardia dollaria ja 35 prosenttia BKT:sta puolustusponnisteluihinsa ja aikoo tuoda ne, suurelta osin SSN-AUKUS:n rahoittamiseen, yli 2,1 miljardin dollarin ja 40 prosentin BKT:n vuonna 2,4.

Näistä lisäresursseista huolimatta Canberra on vähentänyt useita suuria ohjelmiaan, mukaan lukien fregatit ja jalkaväen taisteluajoneuvot, vapauttaakseen varoja SSN-AUKUS:lle.

Yhteenveto

Voimme nähdä, osoittautuisiko valinta ydinkäyttöisten sukellusveneiden käyttöön Kanadan kuninkaallisen laivaston tarpeiden täyttämiseksi, ja onko AUKUS-liittoumaan liittyminen tarpeen enemmän tai vähemmän lyhyellä aikavälillä Ottawalle, kääntyen SSN-AUKUS:n puoleen, taitaa olla parhaimmillaankin toiveajattelua.

Suffren-luokka
Ottawalle ainoa realistinen vaihtoehto SSN:n hankkimiseksi olisi kääntyä Ranskan Suffrenin puoleen; Mutta tämä on erittäin epätodennäköistä.

Itse asiassa aikataulu, budjettivarat tai tähän mennessä tosiasiallisesti käytettävissä olevat tai suunnitellut teollisuusresurssit eivät näytä vastaavan tällaiseen ohjelmaan. Vielä pahempaa on, että tietyt rajoitukset, kuten tosiasiallisesti käytettävissä olevat teollisuuskapasiteetit, ovat nykyään enemmän liikkumattomia vakioita kuin liikkuvat parametrit, joita voidaan mukauttaa esimerkiksi lisäämällä käytettävissä olevia luottoja.

Paradoksaalista kyllä, jos Ottawa todella haluaa kääntyä SSN-laivaston puoleen, ainoa todella uskottava vaihtoehto, niin budjetin kuin teollisestikin, olisi kääntyä Ranskan puoleen ja hankkia tai jopa rakentaa paikallisesti SSN:ita Suffren-luokasta. Olisi kuitenkin hyvin yllättävää, jos Washington antaisi Ottawan kääntyä Pariisin puoleen tällä alueella sen jälkeen, kun hän on ponnistellut niin paljon saadakseen laivastoryhmän pois Australiasta.

Tosiasia on, että koska ei ole annettu uskottavia takeita Yhdysvaltojen tai Ison-Britannian teollisen tuotantokapasiteetin massiivisesta kasvusta tällä alalla, ja toisaalta armeijoiden budjetin ja puolustusponnistelujen massiivisesta lisäämisestä. toisaalta Kanadan puolella on todennäköistä, että tämä hypoteesi tulee turhaan, mikä johtaa vain lisäviivästyksiin Kanadan kuninkaallisen laivaston jo liian vanhojen Victoria-luokan sukellusveneiden vaihtamisessa.

Artikkeli 15. huhtikuuta täysi versio 25. toukokuuta asti

Jatkoa ajatellen

2 Kommentit

 1. Hyvää yötä M. Wolf,

  Kiitos jälleen mielenkiintoisista artikkeleistasi.
  Minulla on kysymys Naval Groupin tuotantokyvystä sukellusveneiden alalla.
  Sillä jos Naval Group on pitkälle ranskalaisessa Suffren-sarjassa, tulee 4 (5?) uutta SSBN:ää, jotka lupaavat olla "hirviöitä", joilla on monimutkainen rakenne. Voidaan lisätä 4 hollantilaista Barracudaa, ja miksi ei muutama Scorpène ostajille, joilla ei ole taitoja rakentaa niitä (mikä ei päde Indonesiaan, joka haluaa, jos ymmärrän oikein, rakentaa Scorpènensa kotonaan teknologian siirrossa) . Kysymys on siis Naval Groupin rakennuskapasiteetista.
  Eikö ranskalaisiin telakoihin vaikuttaisi sama ongelma kuin amerikkalaisilla telakoilla? Koska jos Naval Group ei ole kaukana maksimikapasiteeteistaan ​​ja on vain vähän mahdollisuuksia lisätä niitä, Kanadan määräystä (jopa epätodennäköistä) olisi vaikea kunnioittaa.
  Onko sinulla tietoa Ranskan puolelta?
  Parhain terveisin.

  • Hyvää iltaa herra Manciaux
   Se on itse asiassa määräävä parametri. Hollannin tilauksen ja SSBN-numeroiden perusteella voimme katsoa, ​​että Cherbourgin tehdas jää jumissa noin kymmeneksi vuodeksi, ellei teollisuuskapasiteettia lisätä. Indonesiassa ja Intiassa se on paikallista rakentamista, joten ei hätää. Varmaan myös Puolassa. Kanadan osalta epäilen vilpittömästi, että Washington saa Ottawan kääntymään Pariisiin, mutta hinta-argumentti voi vaikuttaa asiaan. Lisäksi tämän artikkelin kirjoittamisen jälkeen he näyttävät palanneen näihin huomautuksiin ja näyttävät olevan kiinnostuneita 3 tai 4 SSK-mallista, nimittäin eteläkorealaisesta KSS-III Dosan Anh Changosta, saksalaisesta Type 212CD:stä ja ehkä japanilaisesta. Soryu. Toistaiseksi Naval Group ei ole saanut viimeaikaista tiedonantoa tästä tiedostosta (toisin kuin kolme aiemmin mainittua), mutta ranskalaiset valmistajat ovat perinteisesti hyvin huomaamattomia kaupallisissa lähestymistavoissaan.
   Jos kuitenkin on tulossa muita tilauksia (Puola, Malesia, Argentiina jne.), voimme ajatella, että Naval Groupilla saattaa olla houkutus laajentaa teollista infrastruktuuriaan Cherbourgissa, mikä avaisi vaihtoehtoja Kanadalle. Ja jos todellakin Blacksword Barracuda on 25 % halvempi kuin sen kilpailijat, sillä on vaarassa käydä erittäin huonosti, mikäli teollista kapasiteettia on todella saatavilla. Itse asiassa, jos Naval Group todella reagoi Kanadan kilpailuun, voimme ajatella, että teollisuusmies harkitsee vakavasti tätä vaihtoehtoa.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit