Onko länsimaisten aseiden tehon heikkeneminen Ukrainassa väistämätöntä?

Ukrainan konfliktin alusta lähtien länsimaisten aseiden toimitukset Yhdysvalloista tai Euroopasta ovat usein olleet otsikoissa maailman lehdistössä. Olipa kyseessä turkkilaiset Bayraktar-droonit, amerikkalaiset pitkän kantaman tykistöjärjestelmät HIMARS tai Leopard 2 saksalaista, kaikki esiteltiin heidän saapuessaan Ukrainaan aseina, jotka pystyivät vaikuttamaan ei taistelun, vaan itse sodan kulkuun.

Jos jotkin näistä laitteista, erityisesti eurooppalaiset tykistöjärjestelmät Caesar, Pzh2000 ja Archer, ovat säilyttäneet tehokkuutensa ja operatiivisen ylivoimansa venäläiseen kalustoon nähden, jopa kahden vuoden taistelun jälkeen, monet ovat kuitenkin nopeasti saavuttaneet suhteellisen tehokkuuskaton. . Tämä koskee erityisesti länsimaisia ​​panssaroituja ajoneuvoja, jotka ovat varmasti tehokkaampia kuin venäläiset mallit, mutta eivät tarpeeksi merkittävästi vaikuttamaan itse taisteluun.

Muilla laitteilla päinvastoin oli niin sanottu "kellomainen" tehokkuuskäyrä, jolla oli huomattava toiminnallinen suorituskyky niiden alkuperäisen käyttöönoton aikana, jota seurasi muutaman viikon tai muutaman kuukauden kuluttua erittäin herkkä käyrä Venäläiset oppivat varomaan sitä.

Samaan aikaan kun länsi on saavuttamassa loppuaan teknologisista vitsailijoistaan, jotka todennäköisesti lähetetään Ukrainaan hillitsemään Venäjän vallan nousua, onko olemassa ratkaisuja tämän siirtymäkauden tehokkuuden torjumiseksi, jotta voidaan säilyttää operatiivinen ylivoima, jota, jos sitä ei koskaan synny muuttaako se kuitenkin voimatasapainoa Kiovan hyväksi?

TB2 Bayraktar, yllättävästä dronesta käyttökelvottomaan järjestelmään vain muutamassa kuukaudessa

Amerikkalaisen Javelin-panssarintorjuntaohjuksen ohella TB2 Bayraktar -droni oli väistämättä yksi Ukrainan teknologisista sankareista konfliktin alkaessa. Venäjän hyökkäyksen ensimmäisistä päivistä lähtien Ukrainaa vastaan, kun huomattava koneistettu kolonni oli matkalla Valko-Venäjältä kohti Ukrainan pääkaupunkia, pienellä turkkilaisella MALE-droonilla oli itse asiassa ratkaiseva rooli tämän hyökkäyksen hillitsemisessä.

TB2 Bayraktar Ukraina
Kuvat TB2 Bayraktarin iskuista konfliktin alussa jättivät pysyvän vaikutuksen. Tämän kevyen urosdroonin tehokkuusikkuna oli kuitenkin erityisen lyhyt.

Toimitettu muutama kuukausi ennen konfliktin alkua, ukrainalaiset TB2:t, jotka oli aseistettu kevyillä MAM-C-tarkkuusammuksilla, häiritsivät itse asiassa koko venäläistä kolonnia, joka eliminoi erittäin tehokkaasti sen ilmapuolustuksen ja erityisesti sen logistiikkaajoneuvot, erityisesti polttoaineen syöttöautot.

Tämä asetti valtavan paineen kolonnin liikkuvuudelle, joka ei maaston luonteen vuoksi kyennyt vuotamaan yli, ja se joutui pysähdyksiin ja tykistöhyökkäysten tai ukrainalaisten kommantojen kantamaan. Turkin drone oli myös tärkeässä roolissa risteilijän Moskva eliminoinnissa, sillä se kiinnitti aluksen ilmapuolustuksen huomion, joka ei nähnyt sitä kohdistavien Neptune-ohjusten saapumista.

Nämä operatiiviset onnistumiset helmi-, maalis- ja huhtikuussa 2022 loivat Bayraktarin maineen, jonka on tuosta päivämäärästä lähtien tilannut noin viisitoista uutta armeijaa, mukaan lukien Puola ja Romania.

Toukokuusta 2022 lähtien tämä operatiivinen tehokkuus, joka oli suurelta osin hyötynyt Ukrainan sosiaalisissa verkostoissa välittämistä upeista kuvista, laski kuitenkin yhtä nopeasti kuin ukrainalaisten TB2-koneiden laivasto. Venäläiset itse asiassa oppivat nopeasti suojautumaan tältä uhalta ottamalla käyttöön ja erityisesti siirtämällä ilmapuolustusjärjestelmiään eri tavalla.

Siihen pisteeseen, että kesällä 2022, vain viiden kuukauden sodan jälkeen, muutamia säilyneitä ukrainalaisia ​​TB2-koneita ei melkein enää käytetty hyökkäystehtäviä varten ja lensi vain Venäjän DCA:n sieppauskyvyn yli, tiedustelutarkoituksiin, vähentäen sen toimintapotentiaalia lähes olemattomaan.

Scalp, Himars… Länsimaisten aseiden tehokkuus heikkenee nopeasti Ukrainassa niitä käytettäessä

turkkilaisen dronin tehokkuuden heikkenemisrata ei ole poikkeuksellinen, Ukrainassa päinvastoin. Useat tiedotusvälineissä eniten korostetuista laitteista toimituksensa Kiovaan seurasivat suhteellisen samanlaista reittiä.

SCALP-ER Zelensky
Ukrainalaiset käyttävät edelleen tehokkaasti SCALP-ER-ohjuksia, mutta sieppausaste on kasvanut merkittävästi kuukausien aikana.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense logo 93x93 2 RETEX palaute | Puolustusanalyysi | Venäjän ja Ukrainan konflikti

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit