Muokkaavatko taisteludronit uudelleen amerikkalaisen sotilasilmailuteollisuuden?

Yhdysvaltain ilmavoimat paljasti, kautta lehdistötiedote, niiden kahden valmistajan nimet, jotka on valittu suunnittelemaan ja rakentamaan prototyypit ensimmäisestä taisteludrone-erästä, jotka on tarkoitettu tulevan NGAD:n, F-22:n seuraajien sekä muutaman sadan erityisesti valmistettujen F-35A:n mukana.

Näiden droonien on voitava vastata havaittuun ja ennakoituun ilmasodankäynnin kehitykseen, samalla kun se säästää mahdollisimman paljon kalliita ja yhä harvempia taistelulentokoneita sekä niiden arvokasta miehistöä.

Kuitenkin Atlantin toisella puolella hahmottuvan toiminnallisen ja teknologisen vallankumouksen lisäksi, kun nämä droonit saapuvat ennen vuosikymmenen loppua, tämän ohjelman ympärillä on käynnissä toinen vallankumous, tällä kertaa teollinen. Itse asiassa kaksi valittua valmistajaa, Anduril ja General Atomics, eivät kuulu viiteen suureen puolustusryhmään, jotka perustettiin vuoden 5 keskittymisaloitteella.

Vuoden 1993 suuri puolustusteollisuuden keskittymä Yhdysvalloissa ja sen seuraukset

Vuoteen 1993 asti amerikkalainen puolustusteollisuuden teollinen ja teknologinen perusta koostui noin viidestäkymmenestä suuresta, usein erikoistuneesta ryhmästä. Kylmän sodan päättyessä ja maailmanlaajuisten asemarkkinoiden väistämättömän rakenneuudistuksen myötä, joka siihen asti tuki tämän amerikkalaisen teollisuuden dynaamisuutta, Clintonin hallinto keskittyi erittäin merkittävästi tälle alalle.

F-15 F-16 Irak
Vuonna 1991 F-15:n rakensi Mc Donnell Douglas, Boeing osti vuonna 1997, ja F-16:n General Dynamics, jonka taistelulentokonetoiminnan osti vuonna 1993 Lockheed Martin.

50 Yhdysvaltain puolustusyritystä keskittyi viiteen suureen ryhmään

Näin viisikymmentä suurta amerikkalaista puolustusyritystä muutettiin viideksi strategiseksi ryhmäksi. Tämän päivän liikevaihtojärjestyksessä nämä ovat Lockheed Martin, RTX (entinen Raytheon), Boeing, Northrop Grumman ja General Dynamics.

Tämä keskittyminen mahdollisti näiden viiden suuren amerikkalaisen toimijan nostamisen puolustusteollisuuden maailman johtajiksi. Vielä tänäkin päivänä, vaikka valmistajia on ilmestynyt myös Kiinassa, Euroopassa ja muualla, ne ovat edelleen tiukasti ankkuroituja TOP 5:een maailmanlaajuiseen puolustusyritykseen liikevaihdon perusteella luokiteltuna.

On siis selvää, että vuoden 1993 strategiaa kruunasi menestys vahvistamalla entisestään amerikkalaisen puolustusteollisuuden kaikkialla läsnäoloa Yhdysvaltojen vaikutuspiirissä.

Stinger Ukraina
Maasta ilmaan suuntautuva Stinger-ohjus maksaa nyt 400 000 dollaria. Se maksoi 25 000 dollaria vuonna 1990. Kokonaisinflaatio Yhdysvalloissa vuosina 1990–2024 on vain 240 %.

Niinpä Euroopassa viime vuosina havaituista puolustustarvikemenoista lähes 70 % on suunnattu Yhdysvaltoihin, vaikka Euroopan puolustusteollisuus tuottaa hyvin usein täysin kilpailukykyisiä laitteita.

Vuoden 1993 teollisuuskeskittymän haitalliset vaikutukset hintoihin

Jos tämä keskittyminen on tuonut onnea amerikkalaisille teollisuusmiehille ja heidän osakkeenomistajilleen, se on myös aiheuttanut enemmän kuin haitallisia vaikutuksia amerikkalaisten armeijoiden kannalta.

Amerikkalaiset teollisuusjättiläiset joutuvat itse asiassa useimmiten monopoliasemaan ja kohtaavat Pentagonin vaatimuksia. Tämä johti hallitsemattomaan hintojen nousuun ja siten Yhdysvaltain liittovaltion menojen nousuun armeijoiden varustamiseen.

CNN:lle vuonna 2021 annetussa haastattelussa tästä aiheesta Pentagonin aseohjelmien entinen pääneuvottelija ja Raytheonin entinen varapresidentti Shay Assad kertoi: esimerkiksi Stinger-ohjuksen hinta nousi 25 000 dollarista vuonna 1990 400 000 dollariin tänään, ilman että inflaatio tai teknologian kehitys pystyisi oikeuttamaan yli kolmanneksen tästä kasvusta.

Kaksi nousevaa valmistajaa Anduril ja General Atomics suunnittelevat tulevaisuuden taisteludroneja Yhdysvaltain ilmavoimille

Ohjaessaan Yhdysvaltain ilmavoimien hankintoja vuosina 2018–2021 Will Roper tunnisti täydellisesti tämän ajautumisen. Sitten hän ehdotti NGAD-ohjelman muuttamista, jonka tarkoituksena oli korvata ainoa F-22, ohjelmaksi, joka koostuu useista erikoistuneiden taistelulentokoneiden malleista ja jonka käyttöikä on rajoitettu 15 vuoteen.

Anduril-taisteludronit
Andurilin taisteludrone kuva.

Ilmavoimien uusi sihteeri pyyhkäisi syrjään Roper-paradigmat

Ehdotetun analyysin mukaan tämä muutos elvyttäisi samalla kilpailua Yhdysvaltain ilmailun BITD:ssä, synnyttäisi uusia teollisia toimijoita ja kompensoisi näin vuoden 1993 uudistuksen aiheuttamia ylilyöntejä.

Franck Kendall, Bidenin hallinnon ilmavoimien sihteeri, paradoksaalisesti konservatiivisempi teollisissa asioissa, oli syrjäyttänyt Roperin käsitteelliset innovaatiot pian hänen nimityksensä jälkeen vuonna 2021, huolimatta Yhdysvaltain ilmavoimien tuesta.

Siten NGAD:sta tuli jälleen hyperteknologinen taistelulentokoneohjelma, jonka tarkoituksena oli korvata F-22, joka se oli aiemmin ollut ja maksoi Kendallin oman myöntämän mukaan useita satoja miljoonia dollareita lentokonetta kohden. Tilaisuutta varten hän kääntyi vain suurten amerikkalaisten toimijoiden, Lockheed Martinin, Boeingin ja Northrop Grummanin puoleen.

Valitsemalla Andurilin ja GA-SI:n Yhdysvaltain ilmavoimat loivat katkon amerikkalaisten armeijoiden hankintadynamiikkaan

Tässä yhteydessä vuonna 2017 perustetun start-up-yrityksen Andurilin ja vuonna 1993 perustetun General Atomicsin valitseminen suunnittelemaan ja valmistamaan ensimmäisen erän amerikkalaisten hävittäjien mukana toimitettavia taisteludrone-prototyyppejä on merkittävä läpimurto taistelun dynamiikassa. Yhdysvaltain ilmavoimien ja jopa yleisemmin amerikkalaisten armeijoiden strategisten sopimusten tekeminen.

Peli Gambit GA-SI
GA-SI on kehittänyt GAMBIT-perheen, joka on suunniteltu synnyttämään erikoistuneita taisteludroneja, jotka vaihtelevat tehtävistä riippuen, samalla kun yhdistävät teknologisen ja teollisen ytimen.

Varmasti tästä ensimmäisestä vaiheesta eliminoidut kolme suurta toimijaa, Lockheed Martin, Boeing ja Northrop Grumman, ovat edelleen mukana kilpailussa ohjelman toisesta erästä, jonka on lopulta koskettava tuhatta eri mallista taisteludronea, jotka toimitetaan vuosikymmenen lopussa.

Näiden erittäin voimakkaiden taloudellisten ja poliittisten toimijoiden vihan lievittämiseksi on varmasti myös se, että Yhdysvaltain ilmavoimat selvensi lehdistötiedotteessaan, että tämä oli vasta ensimmäinen vaihe ja että ne pysyivät täysin integroituina seuraavissa vaiheissa. .

« Yritykset, joita ei ole valittu rakentamaan näitä tuotantoa edustavia CCA-ajoneuvoja ja suorittamaan lentokoeohjelmaa, ovat jatkossakin osa laajempaa alan kumppanitoimittajajoukkoa, jossa on yli 20 yritystä kilpaillakseen tulevista ponnisteluista, mukaan lukien tulevat tuotantosopimukset. » näin selvitettiin.

Käyttävätkö Yhdysvaltain ilmavoimat taisteludroneja paetakseen Yhdysvaltain teollisuusparoneja?

Tosiasia on, että Yhdysvaltain ilmavoimien välimiesmenettely tässä asiassa kahden nousevan toimijan hyväksi kolmen suuren teollisuusryhmän sijaan on päätös, jonka soveltamisala ylittää paljon tämän kilpailun ainoat puitteet.

Tämä ohjelma antaa itse asiassa Andurilille mahdollisuuden, ja vähemmässä määrin, koska se on jo avaintoimija Yhdysvaltain drone-tarjonnassa, GA-SI:lle kehittää uusia taitoja ja uusia teollisia kapasiteettia ja siten asemoitua tällä strategisella alalla samalla tavalla kuin perinteiset lentokonevalmistajat tai jopa yksinoikeudella.

F-35 valmistuslinja
Kokemus F-35-sopimuksesta on jättänyt jälkensä Yhdysvaltain ilmavoimien hankintastrategiaan.

Toisin sanoen, vaikka kyseessä olisikin vain ensimmäinen erä, Yhdysvaltain ilmavoimat suosivat tällä päätöksellä uusien toimijoiden ilmaantumista, jotka todennäköisesti heikentävät vuoden 1993 keskittymästä perittyjä monopoliasemia ja samalla elvyttävät kilpailua. näillä markkinoilla.

Kuitenkin, kun tarkkailemme strategiaa NGAD:n ympärillä, jota valmistetaan vain 200 kappaletta, ja jopa F-35A:ta, jonka Yhdysvaltain ilmavoimat hankkivat "vain" 1 700 kappaletta, ymmärrämme sen rakenteellisessa roolissa ja mitoituksessa. taisteludroneja kutsutaan tietysti pelaamaan amerikkalaisen ilmasodan aikana, mutta myös sen teollisuuskomponentin ympärillä.

Paradoksaalista kyllä, hylättyään Will Roperin viisi vuotta sitten kehittämät paradigmat, Yhdysvaltain ilmavoimat ja siksi sen sihteeri Franck Kendall näyttävät olevan siirtymässä kohti teollista strategiaa, joka on suurelta osin inspiroitunut, ja sillä on potentiaalia taisteludroneiden avulla suunnitella uudelleen ja elvyttää Amerikan sotilaallisen ilmailuteollisuuden maisema.

Malli Euroopan puolustusohjelmien tehostamiseksi ja parantamiseksi?

Tämä havainto ansaitsee tarkastelun huolellisesti, varsinkin Euroopassa, kun keskittymisliike on käynnissä, nimenomaan tuodakseen esiin tärkeimmät puolustusteollisuuden toimijat, jotka pystyvät kohtaamaan kuuluisan amerikkalaisen TOP 5:n.

MBDA
Eurooppa on luonut merkittäviä kansainvälisiä toimijoita, kuten MBDA:n ohjusten alalla, joka on yksi harvoista yrityksistä, jotka todennäköisesti kohtaavat RTX:n.

Itse asiassa, vaikka puolustusteollisuuden markkinat rakennetaan nopeasti uudelleen kysynnän valtavan kasvun seurauksena, tämä pyrkimys kansallisten jättiläisten, kuten Leonardo tai BAe, tai erikoistuneiden monikansallisten yritysten, kuten MBDA, Airbus Defense tai KNDS, luomiseen. , saattaa aiheuttaa samat haitalliset vaikutukset, erityisesti laitteiden hintoihin, kuin ne, joita Yhdysvaltain armeijat kohtaavat nykyään ja joita vastaan ​​Yhdysvaltain ilmavoimien välimiesmenettely näyttää suuntautuvan.

Tämä pätee erityisesti siksi, että Euroopassa muut tekijät, toisaalta kansallinen teollisuuspolitiikka ja toisaalta ulkosuhteet, erityisesti suhteessa Yhdysvaltoihin, muuttavat väistämättä puolustusteollisuuden hankintojen välimiesmenettelyjä.

Voimme siis kuvitella, että Ranskassa ilma- ja avaruusvoimat kääntyvät Airbus Défensen suunnittelemaan taistelulentokoneeseen Dassault Aviationin sijaan suuremman eurooppalaisen ryhmän väitteen perusteella?

RAfale Euro Fighter Typhoon
Kansainvälinen ulottuvuus Typhoon ei antanut sille erityisiä etuja kansainvälisellä näyttämöllä Rafale ranskalais-ranskalainen.

Päinvastoin, kun taas Eurofighter Typhoon on tämän hetken eurooppalaisin taistelulentokone, se tuskin on vakuuttanut neljän ohjelmaan osallistuvan maan lisäksi. Mikä parasta, nämä neljä maata ovat kaikki hankkineet tai ilmoittaneet ostavansa amerikkalaisia ​​F-35-koneita.

Siksi on ehdottomasti otettava huomioon todelliset, ei kuviteltuja, mahdollisista kansallisista tai eurooppalaisista keskittymistä mahdollisesti aiheutuvista haitallisista vaikutuksista, joita tällaiset keskittymät ovat saaneet aikaan Yhdysvalloissa, ennen kuin ryntäämme kohti näitä poliittisesti houkuttelevia hankkeita , mutta yksityiskohtaisesti paljon monimutkaisempi kuin miltä näyttää ensi silmäyksellä.

Artikkeli 25. huhtikuuta täysi versio 1. kesäkuuta asti

Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit