Onko panssarivaunun loppu näkyvissä Ukrainan konfliktissa?

Avoimen lähdekoodin tietojen mukaan yli 3 500 venäläistä ja ukrainalaista panssarivaunua on menetetty molemmin puolin Ukrainan konfliktin alkamisen jälkeen, enemmän kuin konfliktin alussa.

Tällaisilla menetyksillä on merkittäviä seurauksia erityisesti taistelun kulkuun ja taistelulinjan pysähtymiseen. He jopa saivat molemmat leirit siirtymään pois klassisista taistelutankkien käytön opeista, jotka perittiin toisesta maailmansodasta, mikä teki jälkimmäisestä murtuman ja päätöksen pilarin.

Voimme tässä yhteydessä kyseenalaistaa raskaan panssarivaunun tulevaisuuden ympäristössä, joka on kyllästetty droneilla, miinoilla ja ohjuksilla, mikä riistää sen ohjailukyvyt ja siten suuren osan sen kiinnostuksesta taisteluun. Nämä olisivat kuitenkin aivan liian hätäisiä johtopäätöksiä...

Pelottavat tappiot Venäjän ja Ukrainan panssarivaunuyksiköille

Jos uskomme Oryxin verkkosivusto, Venäjän armeijat ovat menettäneet Ukrainassa noin 2 900 panssarivaunua Ukrainan konfliktin alkamisen jälkeen, joista lähes 2 000 on tunnistettu tuhoutuneiksi, 500 vangituiksi ja loput hylätyiksi tai vahingoittuneiksi.

Venäläinen panssarivaunu tuhottu
Venäjän armeijat ovat menettäneet noin 3000 XNUMX panssarivaunua konfliktin alkamisen jälkeen. Nämä luvut on kuitenkin otettava tietyin varauksin.

Venäjän hyökkäyksen alkaessa helmikuussa 2022 analyytikot arvioivat, että Moskova oli koonnut noin 1 200 - 1 400 panssarivaunua Ukrainan rajoilla, kun taas koko Venäjän armeijoiden käytössä olevan panssarivaunulaivaston arvioitiin olevan 3 200 - 3 400 panssarivaunua. ajoneuvoja.

Ukrainan puoli, tilanne ei ole paljon parempi. Helmikuussa 1 aktiivisten ukrainalaisten yksiköiden käytössä olleista 300 2022 tankista 800 ilmoitettiin kadonneen, joista 550 tunnistettiin tuhoutuneiksi, 130 vangittiin ja loput hylätyiksi tai vahingoittuneiksi.

Näiden lukujen tarkkuuteen on luonnollisesti suhtauduttava tietyin varauksin. Toisaalta nämä ovat vain panssaroituja ajoneuvoja, jotka on kuvattu ja sitten julkaistu avoimina lähteinä. Jos harjoitus voisi osoittautua tehokkaaksi, kun rivit liikkuivat ripeästi konfliktin alussa, niin nykyään, kun linjat ovat suhteellisen kiinteät, tämä on paljon vähemmän mahdollista, vaikka droonit antaisivatkin tiettyä tietoa tällä alueella.

Toisaalta Oryx-paikan käyttämä analyysimenetelmä ja tämän pienen vapaaehtoisryhmän käytettävissä olevat keinot soveltuvat paremmin rajoitetun konfliktin analysointiin, jossa menetetään muutama kymmenkunta, ehkä muutama sata panssaroitua ajoneuvoa. tämän laajuisen konfliktin sijaan. Lopuksi, emme tiedä tunnistettujen, tuhoutuneiden, hylättyjen tai vaurioituneiden tankkien ja panssaroitujen ajoneuvojen määrää, jotka joukot ottivat talteen ja jotka kuljetettiin kuntoutuskeskuksiin.

Näistä varauksista huolimatta ei ole epäilystäkään siitä, että sekä venäläisten että ukrainalaisten säiliölaivastot ovat kokeneet huomattavan kulumisasteen. Viime kuukausien aikana havaittujen tuhoutumisten analyysi osoittaa myös, että Venäjän armeijat eivät juuri enää kohdista Ukrainan ympärille alun perin käyttämiään malleja, mikä viittaa siihen, että suurin osa tästä laivastosta oli todellakin hävitetty.

Länsipanssarivaunut ovat yhtä haavoittuvia kuin Neuvostoliiton tai Venäjän mallit Ukrainan konfliktissa

Jos venäläiset tai Neuvostoliiton suunnittelemat panssarivaunut, kuten venäläiset T-72, T-80 ja T-90 tai ukrainalaiset T-64, maksoivat korkean hinnan näissä taisteluissa, ne eivät olleet ainoita, jotka kirjasivat katastrofaalista kulumista.

Leopard 2A6 ja M2 Bradley tuhoutuivat
eniten Leopard Ukrainalaiset 2A6 ja M2 Bradley hävisivät tässä taistelussa Ukrainan vuoden 2023 kesän vastahyökkäyksen alussa, ja ukrainalaisten kerrottiin palauttavan ja kunnostaneen.

Eli 130+ joukosta Leopard 2, kaikki versiot yhdistettyinä, toimitettu Ukrainaan tähän mennessä, oryx-paikka on tunnistanut 37 kadonnutta panssaroitua ajoneuvoa, joista 16 tuhoutui ja 21 vahingoittunutta, vangittua tai hylättyä, kun taas nämä tankit toimitettiin vain asteittain, helmikuusta 2023 alkaen.

Ensimmäiset amerikkalaiset M1A1 Abrams saapuivat Ukrainaan syyskuun 2023 lopussa. 31 mennessä toimitetuista 26 esimerkistä neljä on tunnistettu kadonneeksi, joista kaksi on tuhoutunut ja kaksi vahingoittunut ja hylätty.

Ison-Britannian Kiovaan toimittamista 14 Challenger 2:sta vain yksi katosi. Jos tämän panssarivaunun erinomainen panssari pystyy selittämään tämän vähäisemmän kulumisen, sen syytä on todennäköisesti etsittävä enemmän tämän erityisen raskaan mallin vähäisemmässä käytössä, joka helposti juuttuu Ukrainan joukkoihin.

Toisin sanoen, vaikka ne osoittivatkin olevansa huomattavasti tehokkaampia ja vastustuskykyisempiä erityisesti miehistön suojelemisessa kuin pääasiassa tässä konfliktissa käytetyt venäläiset ja Neuvostoliiton mallit, Ukrainaan siirretyt länsimaiset panssarit eivät poikenneet. havaitusta merkittävästä kulumisesta.

Lisäksi, kun niitä verrataan niiden läsnäolon kestoon ja Ukrainan armeijoille toimitettujen esimerkkien määrään, näiden tankkien kulumisaste on melko lähellä Venäjän armeijan kehittyneimmissä malleissa, kuten T-90M, T-72B3M tai T-80BV.

Toisesta maailmansodasta perittyjen paradigmojen loppu taistelutankille

Ymmärrämme näiden menetysten edessä, että ukrainalaiset ja vähemmässä määrin venäläiset, jotka ovat vähemmän "herkkiä" inhimillisille ja aineellisille menetyksille, ovat kehittäneet oppejaan raskaiden panssarivaunujen toteuttamiseksi.

M1A2 Abrams
Ukrainassa mukana olleet länsimaiset panssarivaunut olisivat osoittaneet kokonaissuorituskykyään Neuvostoliiton ja Venäjän panssarivaunuihin verrattuna, ilman että ero selviytymiskyvyssä olisi ollut erityisen merkittävä.

Vaikka eturintama on vakiintunut puolitoista vuotta, Sourovikine-linjan ympärillä, näitä panssaroituja ajoneuvoja käytetään nykyään pääasiassa rynnäkköaseina lisättäessä tykistöä elävän tulen komponentti, tukijalkaväki, joka johtaa tai torjuu hyökkäyksiä. .

Itse asiassa toisesta maailmansodasta peritty panssarivaunujen käyttöoppi, joka perustuu katkoviin linjoihin, läpimurtojen hyödyntämiseen, mutta myös dynaamiseen puolustukseen, on väistynyt hillitymmälle ja eristetylle toteutukselle jalkaväen hyväksi.

Lisäksi kaikki näyttää viittaavan siihen, että suurin osa dokumentoidusta tankkien tuhoutumisesta johtuu miinojen käytöstä, epäsuorasta tykistötulista ja erityisesti panssarintorjuntaohjuksista ja raketteista sekä väijyviltä ammuksista ja droneista. Toisesta tankista suoritetut tuhot näyttävät sen sijaan olevan vähemmistössä. Aika, jolloin panssarivaunu oli tankin pahin vihollinen, näyttää olevan ohi.

Ukrainan operatiivista kontekstia ei pidä yleistää korkean intensiteetin sitoutumisen kannalta

Tämä palaute, joka koskee Korean sodan jälkeen tärkeintä voimakasta konfliktia, voi johtaa siihen johtopäätökseen, että panssarivaunun on määrä kadota, liian paljastettuna, koska se on taistelukentällä, eikä tuo pääaseensa kanssa ratkaisevaa tulivoimaa. .

Tämä olisi luultavasti virhe, jota yleisesikunta ei myöskään tee, päätellen raskaiden tankkien tilausten massiivisesta kasvusta viime vuosina Euroopassa, kuten muuallakin. Ukrainan konteksti ei epäilemättä edusta sitä, mitä korkean intensiteetin sitoumuksia voisi olla tulevaisuudessa.

Droonit Ukrainassa
droonien leviäminen Ukrainassa on johtanut lukuisiin panssarivaunujen tuhoamiseen epäsuoralla tykistötulilla tai Rodeuse-ammusten tyyppisillä drone-iskuilla.

Ensinnäkin suurin osa Venäjän ja Ukrainan armeijoista koostuu mobilisoiduista sotilaista, joilla ei ole monilla alueilla esimerkiksi amerikkalaisten, brittiläisten tai ranskalaisten sotilaiden koulutusta.

Yksi tämän koulutuksen puutteen seurauksista, jota ei voida kompensoida näiden joukkojen vertaansa vailla olevalla kovettumisella, on kahden armeijan kyvyttömyys toteuttaa yhdistettyjen aseyksiköiden ympärille rakentuneita oppeja, jotka todennäköisesti tarjoavat lisäarvoa, jota tarvitaan estojen purkamiseen. jäätynyt tilanne.

Sellaisenaan kaksi toisiaan vastustavaa armeijaa ovat edelleen vahvasti neuvostodoktriinien vaikutteita, mikä tekee konfliktista epäedustavan esimerkiksi sitoutumisen, joka vastustaisi Naton jäseniä länsimaista doktriinia soveltaen Venäjään.

Lopuksi ja ennen kaikkea tälle konfliktille on ominaista taktisen ilmailun käytännöllinen puuttuminen etulinjassa ja lennokkien massiivinen käyttö ilman, että kummallakaan armeijalla on digitalisoituja komento- ja tietojärjestelmiä, jotka mahdollistavat täsmälleen yhdistettyjen aseiden käyttöönoton. kykyjä.

Tässäkin voimme ennakoida, että molemmat näkökohdat olisivat hyvin erilaisia, jos ne olisivat länsimaisia ​​joukkoja, jotka tekevät taktisesta ilmailusta operatiivisen tulivoiman sekä viestinnän ja tiedon jakamisen keskeisen osan, joka on tällä hetkellä käytössä olevien järjestelmien, kuten SCORPION, tukipilari. Ranskassa.

Uuden sukupolven tankkeja, erikoistuneempia, eri tavalla suojattuja, tutkitaan

Kaikki nämä näkökohdat voivat olla riittäviä muuttamaan taistelupanssarin roolia, tekemään siitä jälleen kerran murtokeinon, jonka tarkoituksena on tuhota ja ohittaa vihollislinjat, hyödyntää murtumia, jotka on luotu tunkeutumaan vihollisen syvyyksiin, ja Näin panssarivaunusta tulee jälleen liikkuvan sodankäynnin tukipilari.

MGCS
MGCS-ohjelma ei sisällä yhtä ainoaa korvaamista Leopard 2 ja Leclerc, mutta useilla erikoisajoneuvoilla, jotka on tarkoitettu kuljettamaan raskaita panssaroituja toimia tulevina vuosikymmeninä. Huomaa ohjustankki oikealla.

Aktiivisten ja passiivisten suojajärjestelmien saapuminen palauttamaan säiliöiden kestävyyden

Uusien teknologioiden saapuminen, joiden tarkoituksena on nimenomaan parantaa panssarivaunujen kestävyyttä taisteluissa, palauttaa kuitenkin varmasti ne ensisijaiseen tehtäväänsä. Ensinnäkin passiiviset suojajärjestelmät, kuten lasertähtäysilmaisimet, sähkömagneettiset häirintälaitteet, infrapunasyöttimet ja hämäräsavupommit, joilla on jo nykyaikaisimmat panssarivaunut lännessä, voivat merkittävästi vähentää näiden panssaroitujen ajoneuvojen haavoittuvuutta erityisesti vastaan. panssarintorjuntaohjuksia.

Kovat tappamisjärjestelmät, kuten nyt kuuluisa Israeli Trophy, mahdollistavat tämän suojakapasiteetin laajentamisen panssarintorjuntaraketteja vastaan ​​samalla, kun ne vahvistavat ohjuspuolustusta. Nykyaikaisimmat järjestelmät, kuten Rheinmetallin ADS, suojaavat myös panssarivaunuja sukellusuhkilta, kuten tietyiltä panssarintorjuntaohjuksilta, sekä väijyviltä ammuksilta.

Vähentämällä huomattavasti panssarivaunujen haavoittuvuutta näille uhille, näiden järjestelmien pitäisi auttaa lisäämään niiden selviytymiskykyä, palauttamaan ne riittävästi heidän omaan rooliinsa ja estämään juuri konfliktin juuttumisen, kuten on tapana Ukrainassa.

Siksi ei ole yllättävää, että tulevien säiliöiden suunnittelussa tutkitaan näitä havaintoja, olivatpa ne keskisukupolvea, kuten K2, M1E3 tai Leopard 2A8, ja erityisesti seuraavan sukupolven tankit, joista MGCS-ohjelma on nykyään pääedustaja.

Kevyemmät, liikkuvammat ja erikoisasein varustettu uuden sukupolven tankit saavat takaisin valta-asemansa taistelukentällä.

Joten kaikki nämä säiliöt varustetaan näillä aktiivisilla ja passiivisilla suojajärjestelmillä. Lisäksi ne ovat kevyempiä kuin nykyiset panssarivaunut, joista useimmat tähtäävät noin 50 tonnin taistelumassaan, jotta niiden liikkuvuus säilyisi vaikeassakin maastossa. Tämän kehityksen mahdollistaa lisäksi näiden samojen Active Protection Systems, Soft tai Hard-kill, saapuminen.

AbramsX
AbramsX-esittelyohjelma ennakoi todennäköisesti tulevaisuuden amerikkalaisen M1E3:n, kevyemmän, digitalisoidumman säiliön, joka luottaa sen suojaukseen suurelta osin sen APS:ään.

Paradoksaalista kyllä, näiden APS:ien saapuminen pyrkii lopulta asettamaan panssarivaunun pääaseistuksen, sen raskaan aseen, takaisin järjestelmän ytimeen. Itse asiassa, jos APS osoittautuu tehokkaaksi raketteja ja ohjuksia vastaan, ne ovat paljon vähemmän tehokkaita 1 m/s lentävää nuolikuorta vastaan.

Kuitenkin havaitsemme MGCS-ohjelmassa, että myös erikoistunut panssarivaunu, joka ei enää käytä raskasta asetta, vaan ohjusparistoa, on myös tutkittavana. Itse asiassa, aseen panssarintorjuntaominaisuuksien lisäksi, panssarivaunu on varustettava myös pidemmän kantaman palo-ominaisuuksilla, mukaan lukien epäsuora tulipalo, jossa ohjuksella on etu kuoreen verrattuna.

Yhteenveto

Kuten näemme, on luultavasti hyvin ennenaikaista, kuten usein tapahtuu, ilmoittaa panssarivaunun päättymisestä Ukrainan ja Venäjän armeijoiden helmikuusta 2022 lähtien kirjaamien tappioiden perusteella. nämä kaksi armeijaa, jotka johtuvat kirjatuista tappioista, liittyvät enemmän tämän konfliktin erityispiirteisiin kuin voimakkaan sodankäynnin syvälliseen kehitykseen.

Kaikkia Ukrainasta tulevia opetuksia ei kuitenkaan pidä jättää huomiotta, koska ne perustuvat yksinomaan tämän konfliktin erityispiirteisiin. Näemme siis, että valmistajat, erityisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa, ovat innostuneet siitä säilyttämään säiliön toimintapotentiaalin ja siten estämään konfliktin juuttumisen, kuten Ukrainassa tapahtuu.

KF-51 Panther Rheinmetall
APS StrikeShieldin ja TOPSin kanssa KF-51 Panther Rheinmentall on tänään varmasti tämän hetken paras suojattu panssarivaunumalli sekä paras aseistettu, vaikka se olisikin olemassa vain esittelymuodossa.

Tässä suhteessa voimme pohtia, eikö olisi tarkoituksenmukaista varustaa Ukrainaan tulevina kuukausina siirrettävät uudet länsimaiset raskaat panssarit kokonaan tai osittain joillain näistä kehityssuunnista, kuten kovaa tappamista. ja pehmeät tappamisjärjestelmät, jotka todennäköisesti antavat heille takaisin tämän ohjauksen kannalta olennaisen selviytymiskyvyn, jotta heidän potentiaalinsa validoituisi?

Jos tämä aiheuttaa lisäviivästyksiä ja alkukustannuksia niiden varustamiseen, tämä aloite voi osoittautua pitkällä aikavälillä paljon taloudellisemmaksi ja tehokkaammaksi kuin tavanomaisten säiliöiden siirto, kun tiedetään niiden haavoittuvuudet.

Kuten ranskalainen Caesar, joka kuluttaa ilmeisesti kymmenen kertaa vähemmän kuoria kuin Neuvostoliiton järjestelmät ja jolla on huomattavasti korkeampi selviytymiskyky, tällainen laskelma voi osoittautua ratkaisevaksi sodassa, jonka on nykyään tarkoitus rakentua materiaalien vertailevan kulumisen ympärille. samoin kuin miehet.

Artikkeli 25. huhtikuuta täysi versio 1. kesäkuuta 2024 asti

Jatkoa ajatellen

4 Kommentit

  1. Emme saa myöskään unohtaa oligarkkien lupaamia bonuksia venäläisille sotilaille, jotka tuhoavat länsimaisen panssarivaunun, joista osa palaa lomalta heti, kun jonkun heistä on ilmoitettu: tässä yhteydessä näistä tankeista tulee saaliita, ja siksi niiden on kohdattava myös ahneus. miehistä. Näin ei käy HI:n yhteenotossa Naton kanssa

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit