Sveitsin F-35A:n modernisointi aiheuttaa poliittista kuohuntaa maassa

Sveitsin F-35A:t nousevat jälleen otsikoihin Sveitsin lehdistössä. Vuoden 2021 kilpailussa käytettyjen kriteerien jälkeen amerikkalaisen lentokoneen voittajaksi esitettyjen kysymysten jälkeen budjettikysymykset ravistelevat jälleen kerran tätä erittäin arkaluonteista asiaa.

Tänä viikonloppuna liittovaltion aseistusvirasto (Armasuisse) tunnusti kansallisen lehdistön paljastuksen jälkeen, että sveitsiläisen F-135A:n P&W F35 -suihkuturbiinien modernisointi tapahtuu vain muutaman kuukauden kuluttua viimeisen lentokoneen toimituksesta, Sveitsin ilmavoimat maksaisivat, eikä niitä sisällytetä alkuperäiseen sopimukseen,.

Tämä julistus on seurausta Armasuissen lukuisista harhaanjohtamisesta, joka kieltäytyi ilmaisemasta itseään nimenomaisesti aiheesta, mikä herätti useiden Sveitsin parlamentin jäsenten suuttumuksen, jotka kyseenalaistavat viraston ja Sveitsin viranomaisten tiedoston hallinnan, varsinkin kun he edelleen kieltäytyä antamasta arvioita tämän nykyaikaistamisen kustannuksista, niin sanotusti Lockheed Martinin määräämästä.

Sopimus 36 sveitsiläisen F-35A:n hankintasta on ollut tulipalossa vuodesta 2021 lähtien

Siitä lähtien, kun hänet julistettiin voittajaksi kilpailu Sveitsin ilmavoimien F/A-18 Hornettien korvaamisesta, sveitsiläisestä F-35A:sta on tullut eripuraa aiheuttava aihe maassa. Sitä paitsi sen alppien ylittäviä vastustajat eivät kyseenalaista niinkään itse laitetta tai sen ominaisuuksia, vaan kilpailusta vastaavan valtion viraston Armasuissen ja kilpailun liittovaltion neuvonantajan Viola Amherdin esittämät väitteet. Puolustusvoimien vastuuhenkilö, joka joutuu säännöllisesti ankaran kritiikin ja syytösten kohteeksi tähän asiaan liittyen.

F/A-18 Hornet Sveitsin ilmavoimat
Sveitsin F-35A:n modernisointi aiheuttaa poliittista kuohuntaa maassa 6

Jo heinäkuussa 2022 tämän kilpailun avoimuuden puute ja väite F-35A:n alhaisemmasta hinnasta kohtasivat erityisesti Rafale Ranskalaiset, joita esitettiin perustelemaan amerikkalaisen koneen valintaa, oli ollut useat Sveitsin parlamentin jäsenet arvostelivat sitä voimakkaasti. Sveitsin parlamentti hyväksyi Lockheed Martinin kanssa tehdyn sopimuksen muutamaa kuukautta myöhemmin ilman selkeitä vastauksia näihin aiheisiin.

Tiedoston puolustajien ei tarvinnut huolestua, vaikka F-35A:n hinta vaihtelikin, ja tietyt maat saattavat joutua huomattaviin lisäkustannuksiin. Itse asiassa Bernes oli saanut amerikkalaiselta lentokonevalmistajalta ja Washingtonilta takuun kiinteistä hinnoista viiden vuoden ajaksi sopimuksen täytäntöönpanon alkamisesta.

Sveitsiläiset F-35A:t myydään siis todellakin sovittuun hintaan ilman ikäviä yllätyksiä. Ainakin näin asiakirja esiteltiin kansanedustajille. Mikä oli heidän yllätyksensä muutama päivä sitten, kun Armasuisse vahvisti, että sveitsiläiset F-35A:t joutuvat vuodesta 2029 alkaen, muutaman vuoden tai jopa muutaman kuukauden kuluttua toimituksesta, läpikäymään laajan modernisoinnin, erityisesti mitä tulee F135-turbiinimoottoriin.

Ja ennen kaikkea huomata, että tätä tärkeää ja siksi varmasti kallista modernisointia tuetaan Sveitsin liittovaltion budjetista, koska se vaatii lisälaskutusta...

Hädin tuskin toimitettu sveitsiläinen F-35A joutuu modernisoimaan F135-suihkumoottorin, ja sveitsiläiset maksavat

Itse asiassa, kuten kaikki tänä päivänä toimitetut F-35A:t, sveitsiläiset taistelukoneet joutuvat käymään läpi laajan modernisointivaiheen heti, kun ne toimitetaan Sveitsin ilmavoimille. Tämä tarkoittaa muun muassa P&W F135 -suihkumoottorin modernisointia, joka Lockheed Martinin mukaan kokee tiettyjä toimintahäiriöitä, jotka heikentävät lentokoneen suorituskykyä ja luotettavuutta.

F-135 turbojetin jälkipoltin F-35A
Sveitsin F-35A:n modernisointi aiheuttaa poliittista kuohuntaa maassa 7

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Puolustusuutiset | Sotilaslentokoneiden rakentaminen

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

Kaikki

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit

Meta-Defense

FREE
VIEW