Venäläinen 3M22 Tzirkon -ohjus ranskalaisen Aster 30:n ja American Patriotsin kantaman sisällä?

Venäjän armeijoiden viime vuosina käyttämistä uusista aseista hypersonic 3M22 Tzirkon -ohjus oli Avangardin hypersonic purjelentokoneen ohella läntisen leirin kannalta huolestuttavin.

Tällä ohjuksella, jonka kantama on 1000 kilometriä, oli itse asiassa mahdollisuus muuttaa perusteellisesti ilma- ja meritaistelun geometriaa lyhentämällä huomattavasti kohteena olevien alusten reaktioaikoja, samalla kun se oli lähes haavoittumaton ilma- ja ilmatorjuntaan. Nykyään olemassa oleva ohjuspuolustus, kuten amerikkalainen SM-6 tai ranskalainen Aster 30.

Siihen pisteeseen asti, että monet äänet ovat herättäneet kyseenalaiseksi suurten laivaston ilma- ja amfibiopintayksiköiden kestävyyttä, kuten lentotukialukset tai hyökkäyshelikopteritukialustoja, jotka on kuvattu tämän tyyppisten ohjusten suositeltaviksi kohteiksi.

Toisen, tai Moskovan sellaisenaan esittämän, Ukrainassa sijaitsevan Kinzhal-ohjuksen suorituskyvyn olisi luultavasti pitänyt olla varovaisempi tällä alueella, koska tämä ei osoittautunut yliääniseksi eikä puolustukselle haavoittuvaksi. -ohjuksia.

Moskova laukaisi hyperääniohjukset Tzirkon Ukrainaa vastaan

Jos Kinzhal pysyy valtavana ballistisena aseena, jonka sieppaaminen edellyttää, että ohjustorjuntapatteri on sijoitettava lähelle aiottua kohdetta, se menetti Ukrainassa voittamattomuuden auran, joka oli rakennettu häntä koskevasta kommunikaatiosta.

3M22 Tzirkon-ohjus
3M22 Tzirkon -ohjuksen laukaisu Admiral Gorshkov -fregatista testien aikana.

Ehkä tämä sai Moskovan käyttämään tällä viikolla toista Wunderwaffeniaan (ihmeasettaan) Kiovia vastaan, 3M22 Tzirkon-ohjuksia, vaikka se oli alun perin suunniteltu laivantorjuntaohjukseksi, joka iski maata kohti, ei pintana. -pintaan menevä risteilyohjus.

Toisin kuin Kinzhalissa, Tzirkonissa on super-statoreaktori ja ohjausominaisuudet, mikä tekee siitä todellisen hypersonic-aseen, joka pystyy kehittymään yli 5 Machin nopeudella estämään nykyaikaisimman vihollisen ilmatorjuntapuolustuksen, kuten American Patriotin. PAC-3 tai ranskalais-italialaisen SAMP/T Mamba -järjestelmän Aster 30.

Tzirkonin nopeus toimi odotetusti. Itse asiassa siellä, missä Kiovan asukkailla oli tähän asti ollut useita kymmeniä minuutteja päästä suojille hälytyksen antamisen jälkeen, he yllättyivät huomatessaan, että Ukrainan DCA:n räjähdykset ja sitten itse ohjukset saapuivat vain muutaman minuutin kuluttua. varoituksen jälkeen.

Ukrainan erikoislehdistön mukaan 3M22 Tzirkon -ohjuksen odotettua heikompi suorituskyky

Näyttää kuitenkin siltä, ​​että ukrainalaisia ​​odotti näiden lakkojen suhteen muitakin yllätyksiä, mutta ei tällä kertaa huonoja. Todellakin, Ukrainan erikoislehdistön mukaan, jos Tzirkonilla todellakin olisi ollut yliääninopeus, se olisi hidastunut noin 4,5 Machiin viimeistä sukellusvaihetta varten.

Venäjän laivaston fregattiamiraali Gorshkov
Fregatti Admiral Gorshkov 3M22 Tzirkon -hyperääniohjuksen testien aikana

Kyse on varmasti siitä, että samanaikaisesti vähennetään lämmön vapautumisilmiöitä ohjuksen ympärillä, kun se saavuttaa ilmakehän alemmat kerrokset, sekä mahdollisesti siitä, että ohjausjärjestelmän annetaan kohdistaa itsensä uudelleen tai jopa saavuttaa kohteensa. ja lyö se.

Näin tehdessään Tzirkon pääsisi suuresta nopeudestaan ​​ja ohjauskyvystään huolimatta Patriot PAC-3:n sieppauskuoreen ja Aster 30 ukrainalaiset, kunhan he ovat lähellä aiottua kohdetta.

Sellaisenaan lehdistö ja Ukrainan viranomaiset ottivat vastuun yhden tai useamman Tzirkon-ohjuksen onnistuneesta sieppauksesta viimeaikaisten Kiova-iskujen aikana. Näitä väitteitä on kuitenkin erittäin vaikea todistaa varmasti.

Roska-analyysi tarjoaa uutta tietoa Tzirkonista ja sen rajoista

Ukrainan erikoislehdistö on myös hankkinut ja julkaissut tiettyjä osia aiheesta analyysi näiden ohjusten oletetuista jäännöksistä, jotka on ammuttu Kiovaa vastaan.

Tässäkin asiassa on aiheellista säilyttää tietyt varaukset näihin ilmoituksiin, sillä Ukrainalla on ilmeinen intressi tasoittaa käsitystä näiden venäläisten ammusten maan väestöä ja siviiliinfrastruktuuria kohtaan aiheuttamasta uhasta. Esitetty analyysi näyttää kuitenkin johdonmukaiselta, vaikka se selvästikin ansaitsee vahvistuksen tai kumoamisen riippumattommilla analyyseillä.

Roskat 3M22 Tzirkon
Yksi ukrainalaisten analyytikkojen mukaan 3M22 Tzirkonista tulevan roskista.

Siten ukrainalaiset asiantuntijat olisivat onnistuneet rekonstruoimaan ohjuksen lentoprofiilin, erityisesti sen, että sen on viimeisessä vaiheessa ylitettävä hypersonic kynnys. Tämä mahdollistaisi nykyaikaisten ilmatorjunta- ja ballististen järjestelmien, erityisesti ranskalaisen Aster 30:n ja amerikkalaisen SM-6:n, siepata ohjuksen, kuten tavanomaisten ballististen laivantorjuntaohjusten tapauksessa.

Yllättävämpää näyttää siltä, ​​että ohjuksen taistelukärki on erityisen kevyt, 100-150 kg, ja että se sisältää vain 40 kg räjähdyspanosta. Ukrainalaisten mukaan tämän rajoituksen teki välttämättömäksi tämän ohjuksen ilmoitettu tavoite on 1000 kilometrin kantamaTämä selittää lisäksi, että ohjuksen kantama jatkoi kasvuaan testien aikana, kun taistelukärkeä kevennettiin.

Tällainen taistelukärki, jos se todistetaan, vähentäisi merkittävästi 3M22-ohjuksen tuhovoimaa. Vaikka otettaisiin huomioon 150 kg:n taistelukärjen massa ja iskunopeus 1870 m/s eli 4.5 Mach, energian vapautuminen vastaisi tuskin 110 kg:n TNT:n, eli parhaimmillaan 150 kg:n, sotilaallisen kuormituksen kanssa.

Jos tämä kuorma voi voittaa alle 5 000 tonnin laivan, kuten korvetin tai keskikokoisen fregatin, se ei riitä raskaaseen fregattiin, hävittäjään ja vielä vähemmän suurta 20 tai 30 000 amfibioalusta vastaan tonnia tai vähintään 50 000 tonnin lentotukialuksella.

3M22 Tzirkonin laukaisujärjestys
Poiston jälkeen Tzirlonia ajaa jauhetehostin, jotta se saa riittävän nopeuden ja korkeuden Super-stato-jetin tai Scramjetin laukaisuun.

Jos nämä väitteet vahvistuvat, ne muuttaisivat huomattavasti käsitystä 3M22 Tzirkonin länsimaisille laivastoille aiheuttamasta uhasta, joka ei tässä tapauksessa poikkea kovinkaan paljon P800 Onyxin yliääni-alustentorjuntaohjuksesta, joka otettiin käyttöön siellä enemmän kuin 20 vuotta sitten.

Ranskalaisen MBDA:n Aster 30 -ohjus koristeltu uudella auralla sen Punaisellamerellä saavutettuaan

Nämä väitteet tulevat samanaikaisesti osoituksena Aster 30 -ohjuksen huomattavasta tehokkuudesta Punaisellamerellä. Kuten kohdassa mainittiin tämä artikkeli, ranskalainen fregatti Alsace onnistui itse asiassa sieppaamaan Jemenin rannikolla kolme Houthi-alusten vastaista ballistista ohjusta, jotka laukaistiin lähes samanaikaisesti häntä ja hänen saattamiaan siviilialuksia vastaan.

Ammunta Aster alsace
Alsace-fregatti onnistui sieppaamaan kolme Houthi-laivojen vastaista ballistista ohjusta käyttämällä vain kolmea Aster 3 -ohjusta, mikä osoitti tämän ohjuksen, aluksen ja sen miehistön poikkeuksellista suorituskykyä.

Tämä Aster 30:n tehokkuuden osoitus herätti kohua erityisesti lännessä. Itse asiassa kenraalin esikunnat ja amiraalit olivat jo pitkään epäilleet MBDA:n Aster 15/30 -ohjuksen ilmoittamia suorituksia, erityisesti antiballistisessa kentässä, pitäen parempana amerikkalaisia ​​ratkaisuja, kuten Patriot PAC-3 tai SM-6 huolimatta osoitti ohjuksen suorituskykyä testien ja koulutuksen aikana.

Jos MBDA ei ole romahtanut uusien tilausten johdosta Alsacen ja sen ohjusten hyväksikäytön jälkeen, sillä on nyt ilmeisesti uusi aura, joko armeijan ja asiantuntijakommenttien joukossa.

SAMP/T Mamba on nyt Ukrainan vaatimusten ytimessä, kuten Patriot PAC-3

Tämä aura on saavuttanut myös Ukrainan. Tähän asti viranomaiset, mutta myös ukrainalainen erikoislehdistö, katselivat vain Patriotia ja pyysivät Yhdysvalloista ja liittolaisilta lisää järjestelmiä ja ohjuksia.

Paljon hajautetumpi kuin Mamba, jonka tähän mennessä toimitetut 26 patteria varustavat vain 3 asevoimaa (Ranska, Italia ja Singapore), Patriot oli ennen kaikkea koristeltu ominaisuuksilla, jotka ylittivät eurooppalaisen järjestelmän, ainakin julkisuudessa ja politiikassa.

Siitä lähtien Mamba esiintyi paljon harvemmin Ukrainan virallisessa keskustelussa, vaikka Pariisin ja Rooman toimittamaa akkua käytettiin alueen suojelussa, kuten neljä Ukrainan käytettävissä olevaa Patriot-akkua.

Ei ole selvää, osallistuiko Ukrainan Mamba-patteri Kiovaa vastaan ​​lähetettyjen venäläisten tzirkonien sieppaamiseen vai ei. Nyt on kuitenkin selvää, että se mainitaan järjestelmällisesti samanaikaisesti Patriotin kanssa Ukrainan viranomaisten puheissa, kuten maan erikoislehdissä.

SAMP/T Mamba akku
SAMP/T Mamba -järjestelmä käyttää Aster 15 ja Aster 30 ohjuksia.

Aster 30:n todistetut menestykset Punaisellamerellä antiballistisessa kentässä sekä epävarmuus Yhdysvaltojen sotilaallisesta avusta ovat varmasti vaikuttaneet tähän asenteen muutokseen, kun taas nyt Kiova ei vaadi enempää. Patriot akut", mutta " pitkän kantaman ilmatorjunta-akut Mamba tai Patriot Lisä.

Viesti on luultavasti otettu Ranskassa hyvin vastaan, kun ministeri Sébastien Lecornu ilmoitti mahdollisesta valtion toimien tiukentamisesta valmistajia, erityisesti alihankintaverkostoa, vastaan, mikäli ohjuksen tuotanto ei kasva merkittävästi tulevina viikkoina ja kuukausina.

Yhteenveto

Vaikka Ukrainan ilmoituksia vastaan ​​on syytä säilyttää tietty varovaisuus, näyttää siltä, ​​että venäläinen superhyperääniohjus 3M22 Tzirkon ei muodosta sitä pysäyttämätöntä ja ehdotonta uhkaa suuria Naton laivastoyksiköitä kohtaan, kuten Venäjän viestintä on tähän mennessä esittänyt .

Sen tuhoamiskyky ei vain näytä rajalliselta, vaan ohjuksella olisi lentoprofiili, mikä asettaisi sen kehittyneimpien länsimaisten ohjustentorjuntajärjestelmien, kuten Yhdysvaltain laivaston SM-6:n ja erityisesti ranskalaisen Aster 30:n, kantamaan.

SM-6 laukaisu
Yhdysvaltain laivasto, mutta myös Japanin ja Etelä-Korean laivastot, varustavat itseään SM-6-ohjuksilla vastatakseen Tzirkonin kaltaisten hypersonic-alusten vastaisten ohjusten uhkaan.

On mielenkiintoista huomata, että näiden kahden ohjuksen kuva on mennyt ristiin viime päivinä, kun kuva 3M22 Tzirkonin haavoittumattomuudesta murenee Kiovaan kohdistuneiden iskujen jälkeen, kun taas samaan aikaan Aster-ohjus 30 osoitti silmiinpistävän sen tehokkuutta Punaisellamerellä, ehkä myös Ukrainassa.

Nyt jää nähtäväksi, vahvistavatko Ukrainan yksiköiden väitteet ja päätelmät joko riippumattomien analyysien tai tosiasioiden perusteella.

Jos näin olisi, se olisi ilman pienintäkään epäilystä suuri isku Venäjän vallankuvalle, erityisesti merivoimien alalla, mutta myös Vladimir Putinin imagolle, joka oli tehnyt uudesta hypersonic-aseistaan ​​yhdeksi pilareista. Venäjän uusi sotilaallinen voima poliittisen toiminnan kautta.

Artikkeli 29 täysversiona 2024 asti

Jatkoa ajatellen

Kaikki

4 Kommentit

 1. Olimme jo keskustelleet tästä aiheesta, kun tämä ohjus julkaistiin virallisesti.
  Se kannattaa laittaa samaan pussiin kuin Poseidon-torpedo tai Sarmat Mesc***illes.
  Nämä ovat aika karkeita propagandan tehopisteitä.
  5. luokan oppilas ratkaisee fysiikan tehtäviä osoittaakseen, että torpedo ei voi millään tavalla vapauttaa tsunamin energiaa ja että yli 5 machin ohjus on hallitsematon alhaisella tasolla (se ei vastustaisi suunnanmuutosta)

 2. Aihe ei ole kovin hyvin asetettu. Ei ole epäilystäkään ohjuksen kyvystä siepata nopeasti liikkuva ohjus. Ongelmana on sieppauskuori, joka on erityisen pieni. Tai Aster 30 kattaa alueen, joka on 160 km korkea ja 200 km leveä vihamieliselle vektorille, joka purjehtii Mach1:ssä, vektorille Mach 4 tai 5, alue on todennäköisesti 20 km korkea ja 50 km leveä. Etulinjan kattamiseksi tarvittaisiin siis lisää paristoja. Se on puhtaasti geometrinen. Ja tämä hidastusvaikutus loppuvaiheessa auttaa varmasti, mutta ei myöskään muuta ongelmaa täysin. Kahdeksasta järjestelmästä etulinjan kattamiseen tarvittaisiin 8 vastaavaa kattavuutta hypersonicia vastaan. Ei sama tarina tai samat kustannukset.

  • Tämä mainitaan artikkelissa, koska sanotaan, että Aster/Patriot/SM-6 akun on oltava lähellä aiottua kohdetta. Itse asiassa kysymys ei ole nopeudesta, vaan katosta. Nämä ohjukset ovat huipussaan 25-35 kilometrin korkeudessa, missä hypersonicit kulkevat 50-60 kilometrin korkeudessa, juuri välttääkseen Patriotsin, koska ne ovat liian korkeita, ja SM-3/THAAD:ia, koska ne ovat liian alhaisia.
   Itse asiassa ainoa tapa siepata heidät on, kun he sukeltavat ja ohittavat Aster/Patriot/SM6:n katon. Koska nämä ohjukset on suunniteltu sieppaamaan sukeltavia ballistisia kohteita, jotka liikkuvat 3 Machista 5:een, ne voivat siepata Tzirkonin. Toisaalta, koska ne voivat siepata vain 30 km +/- 5 km korkeudelta, heidän on pysyttävä hyvin lähellä ohjuksen kohteena olevaa aluetta.
   3M22:n, joka on ennen kaikkea laivantorjuntaohjus, tapauksessa tämä on kuitenkin hyvä uutinen, sillä fregattien ja hävittäjien osalta kohde ja akku ovat yhtä. Asetu vain lähelle todennäköisiä kohteita, kuten PAN, PHA tai BRF, ollaksesi vaaditun ampuma-alueen sisällä.

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit

Meta-Defense

FREE
VIEW