Thaimaan ilmavoimat suosivat JAS 39 Gripen E/F:ää F-16V:n sijaan.

Thaimaan ilmavoimien tänään tekemä tusinan JAS 39 Gripen E/F -tilaus vaikuttaa yhtä todennäköiseltä kuin se on välitön. Itse asiassa arviointiprosessin lopussa, jossa ruotsalainen hävittäjä kohtasi Lockheed Martinin amerikkalaisen F-16V:n, Thaimaan esikuntapäällikkö suositteli maan puolustusministerille Gripenin hankintaa.

Thaimaan viranomaisten tekemä päätös Gripen E/F:n hyväksi merkitsisi loppua pitkälle ajanjaksolle, jota Brasilian vuoden 2016 tilauksesta on leimannut lukuisat kaupalliset epäonnistumiset ja kasvavat epäilykset hävittäjän mahdollisuuksista , vastapäätä amerikkalaisten F-35A:n ja F-16V:n muodostamaa paria.

JAS 39 Gripen E/F:n kaoottinen tila Thaimaassa

Kun Thaimaan kuninkaalliset ilmavoimat ilmoittivat vuonna 2020 aikomuksestaan ​​modernisoida hävittäjälaivastoaan korvaamalla 12 vanhinta F-16-konetta, ruotsalaista Saab 39 Gripen E/F -lentokonetta pidettiin luonnollisesti tämän hävittäjäohjelman suurena suosikkina.

Royal Thai Air Force JAS 30 Gripen C/D norsukävely
Royal Thai Air Force JAS 30 Gripen C/D norsukävely

Itse asiassa vuonna 2007 Bangkok kääntyi Tukholman puoleen korvatakseen osan F-5 Tiger II:sta ja tilasi kuusi JAS 6 Gripeniä, kaksi yksipaikkaista C-konetta ja neljä kaksipaikkaista D-lentokonetta, minkä jälkeen vuonna 39 kuusi muuta lentokonetta, kaikki yksipaikkaisia. tänä vuonna kertaa.

Thaimaan ilmavoimat pitivät ruotsalaista hävittäjää mallina muutoksen keskipisteessä, ja tavoitteena oli hankkia jopa 40 lentokonetta. Lisäksi vuonna 2019 sen esikuntapäällikkö, ilmailupäällikkö Marsalkka Maanat Wongwat, siirtyi tähän suuntaan, sulkematta pois mahdollisuutta kääntyä F-35A:n puoleen.

Vuonna 2022 hänen seuraajansa, ilmailun päällikkö marsalkka Napadej oli päinvastainen tästä kannasta ja ilmoitti aikomuksensa ostaa amerikkalainen F-35A, nykyaikaistaa thaimaalaista metsästystä. Hänen mukaansa amerikkalainen laite oli halvempi kuin ruotsalainen Gripen, mikä oli tietysti vähintäänkin kyseenalaista. Sveitsi kokee sen tänään.

Riippumatta ACM Napadejin väitteistä, Thaimaan ilmavoimien mahdollisuudet varustaa itseään F-35A:lla näyttivät kuitenkin hyvin rajallisilta, etten sanoisi kuvitteellisilta. Itse asiassa Bangkok oli tullut paljon lähemmäksi Pekingiä viime vuosina, myös sotatarvikkeiden hankinnan osalta. Näissä olosuhteissa ei ole kysymys siitä, että Washington antaisi lupaa teknologisen lippulaivansa vientiin Thaimaahan.

Ei ole yllättävää, että vuonna 2023 Yhdysvallat hylkäsi Bangkokin pyynnön ja ehdotti vaihtoehtoina F-16V:n tai F-15EX:n hankintaa. Alkuperäisen itsetuntoreaktion jälkeen, kun Thaimaan ilmavoimat järjestelivät ennusteensa uudelleen, kun he pelkäsivät Thaimaan siirtymistä Kiinan vaikutuspiiriin, he kääntyivät jälleen JAS 39 Gripen E/F:n puoleen, kun Washington ponnisteli kovasti. mukaan lukien aivan viime hetkeen asti, kanssa leasingtarjous F-16V:n määräämiseksi.

Thaimaan ilmavoimat suosittelee Gripen E/F:n hankintaa hävittäjälaivastonsa modernisoimiseksi F-16V:n kustannuksella

Amerikkalaisten ponnisteluista huolimatta se on hyvä ruotsalainen Gripen E/F, jonka uusi esikuntapäällikkö ACM Phanphakdee on juuri suositellut hankintaa puolustusministeriölle, huolellisen vertailevan arvioinnin lopussa amerikkalaista F-16V:tä vastaan.

Gripen E Saab Ruotsi
JAS 39 Gripen E/F voi kantaa jopa 6 tonnia, ja sen sisäinen polttoaine on kasvanut 40 % verrattuna C/D-versioon.

Tästä artikkelista on 75 % lukematta. Tilaa lukeaksesi se!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Puolustusuutiset | Sotilaslentokoneiden rakentaminen

Les Klassiset tilaukset tarjota pääsy
artikkelit täysversiossaanja mainosvapaa,
alkaen 1,99 €.


Jatkoa ajatellen

SOSIAALISET VERKOSTOT

Viimeiset artikkelit

Meta-Defense

FREE
VIEW