De Europese Defensie Task Force Defensie Franse KMO's, een goed idee?

Terwijl de grote nationale defensiegroepen voor velen bezig zijn met consolidatieprocessen op Europese schaal, vreest een groot aantal KMO's in de sector, die een zeer aanzienlijk deel van de technologische en economische output van het BITD verzekeren, voor hun toekomst. kom op. Het is in deze context dat de plaatsvervangend Didier Baichère, medevoorzitter van de studiegroep voor de defensie-industrie van de Nationale Assemblee, de oprichting voorstelde van een "Europese Task Force" bedoeld om Franse kmo's in Brussel te ondersteunen, tijdens Europese aanbestedingen .

In tegenstelling tot andere landen vertrouwt het Franse BITD nog steeds sterk op een stelsel van kmo's en midcap-ondernemingen die optreden als onderaannemers van grote industriële groepen, maar onafhankelijk van diezelfde groepen. In feite hebben deze KMO's niet de relais waarop de Duitse onderaannemers van Rheinmetall kunnen bogen, of de Italianen van Leonardo, die vaak in deze grote groepen zijn opgenomen, of die directe of indirecte kapitaalbanden delen. In feite is het ongetwijfeld zinvol om een ​​economische en commerciële staatsentiteit op te richten die tot taak zou hebben deze KMO's ter plaatse te ondersteunen.

Maar deze maatregel zou voorbijgaan aan de werkelijke zwakheden van dit Franse toeleveringsnetwerk, namelijk de kapitaalzwakte aan de ene kant, en de zeer natuurlijke verleiding van grote aannemers om hun interne industriële capaciteiten te bevorderen.

Het geval van de fusie van Rheinmetall en KMW tot de KNDS-groep is een zeer expliciet voorbeeld. Rheinmetall heeft inderdaad zeggenschap over een aanzienlijk aantal kleine en middelgrote ondernemingen en midcaps die als onderaannemers van de groep optreden, vooral tijdens defensiecontracten. Wanneer het de controle over KMW heeft overgenomen, wat nu onvermijdelijk is, en daarom op gelijke voet zal staan ​​met Nexter in KNDS, zal de Duitse groep voorrang kunnen geven aan haar dochterondernemingen bij het toekennen van onderaannemingscontracten, met het argument dat zij meer financiële soliditeit en contractuele afspraken tussen de spelers, wat uiteraard de interne knowhow van de twee groepen ten goede komt. In feite zullen de Franse onderaannemers, die vandaag de dag Nexter leveren bij de bouw van VBMR en EBRC, waarschijnlijk worden genegeerd ten gunste van hun Duitse tegenhangers, allemaal met strikte inachtneming van industriële arbeidsverdelingsovereenkomsten tussen landen.

Hetzelfde geldt voor luchtvaartprogramma's als FCAS en Airbus DS, die kunnen vertrouwen op de omvang van de interne onderaanneming van de Airbus-groep, die veel groter is dan die van Dassault Aviation, Thalès en Safran.

Dit punt is des te belangrijker omdat het netwerk van onderaannemers grotendeels de budgettaire effectiviteit van defensie-investeringen in het land bepaalt. Van de 27 gegenereerde banen[efn—note] Zie Defensie met positieve valorisatie[/efn_note] per miljoen euro die de staat jaarlijks in de defensie-industrie investeert, zijn er 10 directe banen bij grote industriële spelers, 9 zijn het gevolg van onderaanneming, en Acht banen zijn consumentenbanen die voortkomen uit de negentien banen die eerder zijn gecreëerd. Uitbesteding alleen al zorgt voor 8 van de 19 gecreëerde banen, en dus voor 13% van de gegenereerde belasting- en begrotingsopbrengsten. Als vandaag de dag 27 miljoen euro 45 miljoen euro aan inkomsten en budgetbesparingen voor de staat oplevert, zal datzelfde miljoen slechts 1 euro opleveren als het nationale onderaannemingsnetwerk uiteenvalt, om nog maar te zwijgen van de vernietiging van nog eens 1,4 banen in het hele land.

Het zou daarom relevant en zelfs nuttig zijn om te profiteren van de dynamiek gecreëerd door de heer Baichère, om een ​​mondiale reflectie te ondernemen over de consolidatie van het BITD-netwerk van onderaannemers, om deze KMO’s/ETI’s de nodige wapens te geven om zichzelf op te dringen in het diepe einde van consolidatie en Europese contracten. En waarom niet: denk eens aan mondiale nationale consolidatie, om zo een wereldleider in de defensie-industrie te creëren, zoals een BAe in Groot-Brittannië, een Leonardo in Italië en 'een Rheinmetall in wording in Duitsland'.

Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen