Iraanse luchtverdediging

Terwijl president Trump volgens de New York Times gisteravond aanvallen op Iraanse radarinstallaties en grond-lucht raketbatterijen heeft bevolen en vervolgens heeft geannuleerd, is het interessant om de capaciteiten van de Islamitische Republiek in termen van grond-luchtraketten in twijfel te trekken. verdediging.

Sinds het ayatollah-regime aan de macht kwam, is de Islamitische Republiek Iran geïsoleerd van de mondiale wapenmarkt, zowel door het Westen als door de Sovjets, die allemaal Irak steunden in de oorlog tegen Irak tussen 1980 en 1988.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie bleef het land, dat verschillende terroristische bewegingen en de Palestijnse Hamas had gesteund, onder embargo rusten en moest het daarom autonome defensieoplossingen vinden.

Bijna twintig jaar lang kwamen deze oplossingen neer op de aanpassing van uitrusting die was overgebleven van het Sha-regime, van de oorlog tussen Iran en Irak, en van Iraakse uitrusting die tijdens de tweede Golfoorlog onder de bescherming van Teheran kwam te staan. Tegelijkertijd begon het regime onderhandelingen met China, Noord-Korea en Rusland, met het oog op de modernisering van zijn strijdkrachten, met name zijn luchtafweertroepen.

S200 Luchtafweersysteem | Preventieve aanvallen | Oorlogsvoering met hoge intensiteit
Iran beschikt over meer dan 400 S200 (SA-5 Gammon) draagraketten

Terwijl de spanningen met Saoedi-Arabië en Israël toenamen, werd de behoefte aan talrijke en efficiënte luchtafweerverdedigingen duidelijk voor het Iraanse regime, dat zich ertoe verplichtte verschillende programma’s te ontwikkelen, om zo een reeks systemen te kunnen aanbieden tegen een mogelijke aanval. aanval door de luchtmachten van deze landen, al dan niet gesteund door de Verenigde Staten. Dit resulteert vandaag in een zeer groot aantal systemen in gebruik, van zeer heterogene oorsprong en prestaties, maar die, eenmaal geïntegreerd, een hoge mate van veerkracht kunnen vertegenwoordigen in het licht van een luchtaanval, zelfs als deze wordt uitgevoerd door de VERENIGDE STATEN.

Iran beschikt vandaag de dag over meer dan 2200 grond-lucht raketbatterijen, van 15 verschillende typen, verspreid over zijn grondgebied, versterkt door bijna 5000 luchtafweergeschut van verschillende kalibers. We identificeren in deze systemen eerst de systemen die zijn verkregen van buitenlandse naties:

 • 4 batterijen van S300P en 4 van S300PMU2 die tussen 2011 en vandaag door Rusland zijn geleverd, en die momenteel waarschijnlijk de meest efficiënte systemen zijn voor langeafstandsdiensten
 • 29 TOR-M1-batterijen voor de korte afstand, geleverd door Rusland tussen 2013 en 2015
 • 400 S200-draagraketten gemoderniseerd met de lokale Ghareh-raket
 • 50 gemoderniseerde SA6-draagraketten voor de middellange afstand
 • 30 Britse grijpersystemen voor de korte afstand
 • 200 gemoderniseerde Hawk-draagraketten geërfd van de Sha-legers

Daarbij komen de systemen die zijn aangeschaft of in samenwerking met China en Noord-Korea zijn ontwikkeld

 • 400 Sayaad-draagraketten kopie van het Chinese HQ2, zelf een kopie van de Sovjet-SA2
 • 200 Ya-Zahra-3-systemen, kopie van de Chinese HQ-7, zelf een ongeautoriseerde kopie van het Franse crotale-systeem
 • 300 Mersad-draagraketten, verbeterde versie van de MIM-23 Hawk
RaadAntiAirMissileSystem Luchtafweerverdediging | Preventieve aanvallen | Oorlogsvoering met hoge intensiteit
Raad middellange afstand luchtafweersysteem

Ten slotte heeft de Islamitische Republiek Iran verschillende autonome luchtafweerprogramma's ontwikkeld, voornamelijk gebaseerd op de reverse engineering van systemen die al in gebruik zijn.

 • 400 middellangeafstandssystemen van het type Raad 1 en 2, en Khordad-3, die veel overeenkomsten vertonen met de SM1MR-raketten. RQ4 Global Hawk-drone neergeschoten 19 juni zou zijn geweest door een Khordad-3-systeem
 • 200 Herz-9-systemen, die geïnspireerd lijken te zijn door Rapier-technologieën
 • 200 Sayad 2/3 systemen, eveneens dichtbij de SM1MR, voor een bereik van 120 tot 150 km.
 • Minstens een dozijn Bavar 373 langeafstandsbatterijen, Iraanse reactie op de weigering van Rusland om na 300 nieuwe S2015's te leveren.

Vanuit detectieoogpunt heeft Iran een dicht netwerk van radars van verschillende typen en verschillende functionaliteiten, waaronder laagfrequente radars (BSR-1 in VHF), passieve radars (Alim) en een radar OTH (Over the Horizon) Sepher. evenals veel verschillende technologieën en frequenties.

EA 18G in Whidbey april 2007 Luchtafweerverdediging | Preventieve aanvallen | Oorlogsvoering met hoge intensiteit
Hoe effectief het ook is, de EA18G Growler kan slechts een bepaald aantal systemen tegelijk blokkeren

Zoals we kunnen zien, zijn de technologieën die worden gebruikt door de Iraanse luchtafweer relatief klassiek en gedateerd, en liggen daarom binnen het bereik van westerse jamming- en tegendetectiesystemen. Maar het is niet zozeer hun technologie als wel hun aantallen die een probleem kunnen vormen. Een apparaat als de EA-18G Growler van de Amerikaanse marine kan slechts een bepaald aantal radars tegelijk blokkeren, en de veelheid aan Iraanse systemen zou daarom een ​​bedreiging kunnen vormen voor verzadiging van deze storingsmogelijkheden. De F35 is duidelijk ontworpen voor dit soort omgevingen, maar ook hier zou de veelheid aan systemen, die in meerdere lagen werken, een bewezen bedreiging voor de apparaten kunnen vormen. Het verlies van de F35 boven Iraans grondgebied zou echter ernstige gevolgen kunnen hebben, zoals technologische verwerving door andere landen, evenals de uitstraling van onkwetsbaarheid waarmee Lockheed, het Pentagon en de NAVO het apparaat bedekken.

Ten slotte mogen we de effecten van complementaire luchtafweersystemen, zoals artilleriebatterijen en Iraanse gevechtsvliegtuigen, niet vergeten. Het land beschikt over een groot aantal luchtafweergeschut van verschillende kalibers, variërend van de klassieke Russische 23 mm voor Close Defense tot 100 mm Sa'ir-kanonnen, met een bereik van meer dan 20 km en een hoogte van 16 m. Wat de luchtmacht betreft, deze beschikt nog steeds over ongeveer twintig F000 Tomcats en Mig 14's, ongeveer vijftig F29 Phantoms en evenveel F4-, F5- en Mirage F7-lichtjagers, vliegtuigen die een bedreiging zouden kunnen vormen voor vliegtuigen die boven Iraans grondgebied worden ingezet, vooral op korte termijn. bereik.

Iran is daarom geen “gemakkelijke tegenstander” en beschikt over een aanzienlijk vermogen tot veerkracht bij een luchtaanval. Daarnaast de politieke en geopolitieke gevolgen van een interventie luchtaanvallen op het land, al genoemd, deze parameter moet zorgvuldig worden geëvalueerd, voordat men zich bezighoudt met operationeel avonturisme, zelfs beperkt.

Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen