Deze technologieën kunnen vanaf 35 een F2030 detecteren

eerste F35 Rpyal Noorse luchtmacht e1618931646813

Sinds het gebruik van de F117 tijdens de eerste Golfoorlog in 1991, wordt stealth beschouwd als het essentiële kenmerk van een gevechtsvliegtuig om het hoofd te kunnen bieden aan de moderne luchtafweerverdediging van een vastberaden tegenstander. En het vliegtuig van luitenant-kolonel Zelko dat werd neergeschoten door een batterij S-175-raketten (SA-3 in de NAVO-classificatie), toen het op 27 maart 1999 net zijn munitieluik had geopend boven Servië, veranderde niet veel.

Stealth was de heilige graal geworden van vliegtuigfabrikanten en de staf van de luchtmacht van de wereld. Vanaf dat moment werden op basis van dit kenmerk verschillende programma's ontwikkeld op het gebied van gevechtsvliegtuigen zoals de Amerikaanse F22 en F35, de Russische Su57 of de Chinese J20, maar ook strategische bommenwerpers, variërend van de Amerikaanse B2 Spirit en B21 Raider tot de toekomstige HH -20 Chinese en Russische Pak-DA.

Zoals altijd, terwijl technologieën om het radareffectieve gebied van een vliegtuig te verkleinen, doorgingen, ontwikkelden andere teams van onderzoekers technologieën om ze tegen te gaan en deze vliegtuigen te detecteren ondanks hun vermeende radaronzichtbaarheidsmantel. Aanvankelijk empirisch, bereiken deze nieuwe contra-stealth-technologieën nu niveaus van betrouwbaarheid die hun operationeel gebruik mogelijk maken. In 2030 zullen velen van hen daadwerkelijk in dienst zijn, waardoor de passieve stealth die wordt gebruikt op apparaten als de F35, de Su57 of de J20, zo niet achterhaald, in ieder geval veel minder efficiënt is.

2020: multistatisme

Multistatisme is gebaseerd op de fysieke scheiding van de radarzender en -ontvanger. Inderdaad, een stealth-vliegtuig is dat nooit echt, en wanneer het onder een bepaalde afstand van een radar nadert, wordt het uiteindelijk gedetecteerd. Voor de F35A schatten openbare gegevens dus dat een A-3 Sentry hem op een afstand van 30 km zou kunnen detecteren, terwijl hij een Su-30 of een F-15 op een afstand van meer dan 200 km kan detecteren.

F35 Italiaans
De stealth van de F35 zal nog een paar jaar niet volledig effectief zijn, waarna nieuwe detectietechnologieën de voordelen zullen neutraliseren.

Het naderen van de radarontvanger tot het doel vergroot echter het detectiebereik ten opzichte van de zender, waarbij de signaalsterkte afneemt met het kwadraat van de afstand tussen zender en doel, evenals tussen doel en ontvanger. Deze technologie veronderstelt dat ze kunnen synchroniseren en zenders en ontvangers op afstand kunnen laten samenwerken, maar maakt het mogelijk om een ​​eerste reactie te geven op basis van het gebruik van bestaande radartechnologieën om passieve stealth tegen te gaan. Het wordt ook ervaren door veel strijdkrachten over de hele wereld, ook in Europa.

2025: Laagfrequente radars


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor