Geconfronteerd met Turkse inmenging in Libië, kon Egypte in Frankrijk opnieuw zware wapens kopen

terwijl de diplomatieke en commerciële betrekkingen tussen Frankrijk en Egypte zijn het ergst sinds januari 2019 lijkt het erop dat de acties van Turkije in Libië en de Middellandse Zee Caïro en Parijs dichterbij hebben gebracht, geïrriteerd door de inmenging van Ankara in de regio. Dit is in ieder geval wat Michel Cabirol, uit de krant "La Tribune", altijd goed geïnformeerd over deze kwestie.

Vanaf 2013 werd Frankrijk al snel een van de belangrijkste wapenleveranciers van Egypte. Over een paar jaar verkocht Parijs aan Caïro twee Mistral helikopterdragers, een FREMM-fregat, vier Gowind-korvetten (waarvan drie ter plaatse vervaardigd) en vierentwintig gevechtsvliegtuigen Rafale, allemaal met opties voor twee korvetten en twaalf Rafale extra.

2019: de scheiding tussen Frankrijk en Egypte

Maar sinds bijna twee jaar zijn de betrekkingen tussen Frankrijk en Egypte het slechtst geweest en is de wapenverkoop, essentieel voor de Franse defensie-industrie, plotseling stopgezet. Twee redenen worden regelmatig genoemd om de Egyptische ommekeer te verklaren:

FREMM Italië Militaire allianties | Verdedigingsanalyse | Straaljagers
Na de aankoop van een Franse FREMM die oorspronkelijk bedoeld was voor de Franse marine, plaatste Egypte een order voor twee FREMM's gebouwd voor de Marina Militare. Mochten deze twee schepen aan Egypte worden afgeleverd, dan zou Caïro voor haar toekomstige gevechtsschepen opnieuw een beroep kunnen doen op de French Naval Group.

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Militaire allianties | Defensieanalyse | Gevechtsvliegtuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen