Wat zijn deze camouflagetechnologieën van de volgende generatie?

Adaptiv on

In het Engels wordt vaak een term gebruikt om nieuwe generatie camouflagetechnologieën aan te duiden: Cloaking, letterlijk het "gebruik van een cape". De verwijzing naar de elfenmantels van Frodo Baggins en de onzichtbaarheidsmantel van de beroemdste jonge Britse tovenaar ligt voor de hand, met behoud van een dromerige dimensie. Deze term wordt nu echter het meest serieus gebruikt in de wereld door veel onderzoekslaboratoria die voor de defensie-industrie werken.

Dankzij nieuw meta-materialen, is het nu inderdaad mogelijk om de aanwezigheid van een object, een voertuig of een soldaat geheel of gedeeltelijk uit te wissen met het oog op de tegenwerkende krachten. Wat zijn deze camouflagetechnologieën van de nieuwe generatie en gaan ze binnenkort in dienst bij de krijgsmacht?

In werkelijkheid zijn er niet één, maar meerdere technologieën die de aanwezigheid van een soldaat of een voertuig in het lichtspectrum proberen uit te wissen. De oudste en meest gebruikte is niemand minder dan klassieke camouflage, die tot doel heeft de chromatische en fysieke kenmerken van de omgeving waarin de strijders zich bevinden te reproduceren.

Het meest succesvolle voorbeeld van dit type camouflage is het Ghilliekostuum, uitgevonden in Schotland door jachtopzieners aan het begin van de XNUMXe eeuw en dat tijdens de Eerste Wereldoorlog voor het eerst in de strijd werd gebruikt. Maar deze technologie, als ze eenvoudig en economisch is, is niet vrij van defecten.

3 tireur d elite sur trepied
Ghillie camouflagepakken worden nog steeds vaak gebruikt door sluipschutters, maar ook door veel jagers.

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor