Welke ontwikkelingen zijn denkbaar en welke obstakels moeten voor de NAVO worden overwonnen?

Le siege de lOTAN a Bruxelles

Ter gelegenheid van de laatste G7-bijeenkomst, georganiseerd via videoconferentie op vrijdag 19 februari, herhaalde de Franse president, Emmanuel Macron, zijn oproep tot een grondige verandering in de NAVO om haar een organisatie en legitimiteit te geven die in overeenstemming zijn met de ontwikkelingen in de wereld sinds het einde van de XNUMXe eeuw. de Koude Oorlog en het verdwijnen van het Warschaupact. Voor het staatshoofd moet het Bondgenootschap evolueren naar een meer evenwichtige structuur tussen de Verenigde Staten en de Europeanen, maar ook naar een breder verantwoordelijkheidsgebied, om de veiligheidsuitdagingen van de planeet aan te gaan, met als doel de alliantie effectiever en machtiger in de komende jaren.

Zoals vaak waren de Franse voorstellen lauw in Europa en aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in een mix variërend van verkeerde interpretaties van de opmerkingen van de president tot de angst om het diplomatieke evenwicht en het machtsevenwicht binnen de alliantie en ter plaatse te destabiliseren. als een zekere mate van kwade trouw van bepaalde leiders. Maar hoe kunnen we ons deze nieuwe NAVO voorstellen die door de Franse president wordt bepleit, en welke obstakels staan ​​een dergelijke doelstelling in de weg?

1- Een meer evenwichtige NAVO

Het eerste punt waarop de Franse president aandrong, is gebaseerd op een meer evenwichtige NAVO, zowel in haar richting als in haar werking, tussen Europa en de Verenigde Staten. Het gaat er hier niet om te breken met de Amerikaanse toezegging om Europa desnoods te beschermen, noch om af te zien van de nucleaire paraplu van Washington, maar veeleer om de Europeanen zover te krijgen dat ze in staat zijn om hun eigen verdediging te verzekeren, als dat nodig mocht zijn, of als de De Verenigde Staten konden om de een of andere reden hun bondgenoten niet te hulp schieten zoals ze twee keer hebben gedaan, of in ieder geval niet met zo'n gegarandeerde overwinning.

stollenberg viso
Als de secretaris-generaal van de NAVO een Europeaan (of Canadees) is, is de opperbevelhebber van het bondgenootschap, de geallieerde opperbevelhebber Europa of SACEUR een Amerikaan

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor