Israël, Saoedi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten bespreken naar verluidt een militaire alliantie tegen Iran

De vijand van mijn vijand is mijn vriend, zegt een Italiaans spreekwoord. En het is waar dat er niets effectiever is dan een dringende en grote dreiging om naties die tot nu toe tegen alles zijn geweest, ertoe te brengen banden te ontdekken en allianties te vormen. We denken natuurlijk aan de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar zulke voorbeelden zijn verspreid over de geschiedenis van de mensheid, voorbij continenten, tijdperken en culturen. Maar om je voor te stellen dat Jeruzalem, Riyadh, Abu Dabi en Manama nog maar een paar maanden geleden konden onderhandelen, weliswaar onofficieel, over een militaire alliantie buiten het Amerikaanse toezicht om, geldt voor veel sciencefiction.

Dit is echter wat de vier staten lijken te hebben ondernomen, volgens informatie gepubliceerd door Israëlische nieuwszender I24News, om het hoofd te bieden aan de groeiende macht van Teheran, zowel vanuit militair oogpunt als via zijn territoriale invloed in Irak, Syrië, Libanon en Jemen. De besprekingen zouden volgens Israëlische journalisten vertrouwelijk en onofficieel zijn, vooral omdat de Hebreeuwse staat en het Wahhabi-koninkrijk tot op heden geen diplomatieke betrekkingen onderhouden. Aan de andere kant zijn de discussies nu grotendeels vereenvoudigd dankzij de wederzijdse erkenning en de opening van diplomatieke vertegenwoordigingen tussen Israël en de VAE in oktober 2020 via Donald Trump en zijn staatssecretaris, Mike Pompeo, gevolgd door een paar weken later door een identieke overeenkomst tussen de Hebreeuwse staat en Bahrein.

Pompeo Mohammed Bin ZAhid Israël VAE-overeenkomst Nieuws Defensie | Militaire allianties | Saoedi-Arabië
Normalisatie van de betrekkingen tussen Israël en de VAE is een belangrijke diplomatieke prestatie die moet worden toegeschreven aan Mike Pompeo en Donald Trump

Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Defensienieuws | Militaire allianties | Saoedi-Arabië

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen