Waarom geeft Duitsland de voorkeur aan het strategische partnerschap met de Verenigde Staten?

In de afgelopen weken begonnen de Frans-Duitse relaties rond industriële samenwerkingsprogramma's op het gebied van defensie te lijken op het scenario van een slechte Zuid-Amerikaanse serie, met een aandeel van kunstmatige wendingen en verklaringen die bedoeld waren om te breken in de vorm van cliffhanger. De laatste gebeurtenissen tot nu toe, de bittere observatie van Franse functionarissen van de moeilijkheden die zijn ondervonden bij discussies rond het Tiger 3-programma, met als doel een mogelijke overname van AH-64E Apache-helikopters door Berlijn over de Atlantische Oceaan, en de diepe verschillen tussen de Franse visie en de Duitse visie met betrekking tot het MGCS New Generation Tank Program. Het lijkt er inderdaad op dat, waar Duitsland voorstander is van een conservatieve oplossing gebaseerd op de alliantie van grote macht en aanzienlijke bepantsering, Frankrijk, als het erop aankomt, mobiliteit en stedelijke strijd wil bevorderen om aan zijn toekomstige verplichtingen te voldoen. Overigens was het voldoende om naast de Leclerc MLU en de Leopard 2A7 te kijken om een ​​klein idee te hebben van deze tegenstelling.

Het MAWS-programma voor maritieme patrouillevliegtuigen van de volgende generatie is ook een aandachtspunt, met de uitvoervergunning die aan de FMS is verleend voor 5 P8 Poseidon voor Duitsland, en het verrassingsvoorstel van Frankrijk om 4 Atlantique 2 in afwachting van oplossing uit te lenen​ Het lijkt er daarom op dat Berlijn in toenemende mate probeert zijn transatlantische partnerschap te begunstigen ten koste van dat met Parijs, en dit sinds de verkiezing van Joe Biden tot het Amerikaanse presidentschap. Is deze observatie puur empirisch en gekoppeld aan een Frans-Franse observatiebias, of is ze gebaseerd op een objectieve en gerechtvaardigde realiteit voor Berlijn? Het lijkt erop dat het deze tweede hypothese is die aan het einde van een methodische analyse wordt opgelegd: Berlijn kan vandaag de dag geen afstand nemen van de Amerikaanse partner, zoals president Macron had gehoopt zonder het te zeggen met zijn visie op Europese strategische autonomie, om redenen die zijn niemand minder dan economisch en budgettair.

Duitsland zou overwegen AH64 Apache-aanvalshelikopters aan te schaffen ter vervanging van zijn Tiger-helikopters die door de Bundeswehr als te onbetrouwbaar worden beschouwd

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Alle abonnementen zijn vrijblijvend.


Voor