Griekenland bereidt zich voor om 6 extra Rafale te bestellen

Windvlaag in Griekse kleuren e1619002218168

"Een gevechtssquadron bestaat uit 18 vliegtuigen, maar een goed gevechtssquadron heeft 24 vliegtuigen". Zo presenteerde een Griekse militaire bron specifiek het dossier Het aanstaande voornemen van Griekenland om 6 extra Rafales uit Frankrijk te bestellen voor het 332nd Hellenic Fighter Squadron, die al 6 piloten naar Mont-de-Marsan heeft gestuurd om hun transformatie op het Franse vliegtuig te beginnen. Op basis van het huidige contract voor de verwerving van 18 Rafales volgens de F3R-standaard, waaronder 6 nieuwe vliegtuigen en 12 van de lucht- en ruimtemachtvloot, schat Athene het bedrag van de transactie op € 800 miljoen, om de Helleense Air Force een substantieel en blijvend voordeel ten opzichte van haar langdurige tegenstander, de Turkse luchtmacht.

De hypothese van een of meer aanvullende Rafale-orders verscheen al snel in Griekse militaire, politieke en industriële kringen, zodra de eerste order was bevestigd. Even effectief in Air-Air-missies, met name dankzij de Meteor- en Mica NG-raketten, als in lucht-grond- en lucht-grondaanvallen, de komst van de Rafales verschijnt als een "Game Changer" in de spanningen tussen Athene en Ankara in de Egeïsche Zee. Maar voorlopig moeten de Griekse autoriteiten hun jaarlijkse budget voor de aanschaf van defensiemateriaal zorgvuldig investeren, terwijl het land van plan is om 4 nieuwe fregatten aan te schaffen en zijn Meko 200HN-korvetten voor € 5 miljard te moderniseren, heeft het al MH-60 Romeo anti-onderzeeër verworven gevechtshelikopters en moderniseert een deel van zijn F16-vloot naar de Block 70+ Viper-standaard. Bovendien moet het Griekse leger binnenkort zijn vloot van middelzware gepantserde voertuigen moderniseren, met een geschatte behoefte aan meer dan 2000 voertuigen.

barstte laag
De Rafale verschijnt voor de Griekse luchtmacht als een "Game Changer" in de competitie tussen haar en de Turkse luchtmacht.

Maar de waarschijnlijke aankoop van 6 nieuwe Rafales toont het vertrouwen van de Griekse luchtmacht, maar ook van de autoriteiten van Athene, zowel in hun nieuwe vliegtuigen als in het zeer solide defensiepartnerschap dat met name Frankrijk en Griekenland verenigt in het licht van de herhaalde mishandelingen door president RT Erdogan in de afgelopen maanden. En het is heel goed mogelijk dat Athene in de komende jaren nieuwe partijen Rafale zal bestellen, zowel nieuw als gemoderniseerd, zowel om de ongeveer 300 Turkse F16's, F4's en F5's tegen te houden als om de interoperabiliteit met de Franse luchtmacht te consolideren. en zeestrijdkrachten. De vastberadenheid die Parijs de afgelopen maanden heeft getoond om Griekenland te steunen, is een krachtige parameter in dit verlangen.

Het kan echter niet worden uitgesloten dat het ook een vorm van "compensatie" is die aan Frankrijk wordt aangeboden als Athene zou kiezen voor een aanbod dat concurreert met dat van Naval Group in het programma van Helleense fregatten. Verschillende aanbiedingen worden inderdaad door de autoriteiten van het land als zeer aantrekkelijk beschouwd, met name dat van Damen, dat in zeer korte tijd 4 zwaarbewapende Sigma10515-fregatten aanbiedt voor iets meer dan 3,2 miljard euro. Dit vertegenwoordigt een serieuze concurrent van de Franse FDI, met name dankzij de 4 VLS Mk41 die het mogelijk maken om in zijn 32 silo's langeafstandsraketten SM2 in te schepen, evenals middellangeafstandsraketten ESSM met 4 per cel, waar de 4 Sylver 50 van de Met FDI kunnen slechts 32 Aster-raketten worden geïmplementeerd, zeker krachtiger dan SM2 of ESSM, maar aanzienlijk minder talrijk. En de gratis overdracht van de fregatten Jean Bart en Latouche Treville van de Franse marine aangezien een tussenoplossing geen doorslaggevend argument lijkt te zijn voor Athene, biedt Nederland zijn 2 fregatten van de Karel Doorman-klasse aan, die ook als efficiënt worden beschouwd.

fdi 1
Hoewel ze ongetwijfeld op bijna elk gebied succesvoller zijn, wordt de FDI van Naval Group sterk bestreden in het Griekse fregatprogramma door Nederlandse, Britse en Amerikaanse biedingen.

Het Britse bod op basis van fregatten van het type 31 lijkt ook aantrekkelijk voor Athene, ondanks zijn beperktere operationele capaciteiten, vooral vanwege de eenheidsprijs van minder dan € 500 miljoen zonder bewapening, met de ongeveinsde hoop van de Griekse marine om te kunnen onderhandelen over de overdracht van de 2 Type 23 fregatten die de komende jaren door de Royal Navy uit dienst zullen worden genomen in overeenstemming met de richtlijnen van de nieuwe Integrated Strategic Review. Eindelijk, het Amerikaanse aanbod, gebaseerd op het lichte fregat MMSC, als het operationeel gezien erg achterblijftheeft sterke diplomatieke steun van Washington, terwijl Athene blijft hopen dat het Witte Huis steviger partij kiest tegen Ankara te midden van Turks-Amerikaanse spanningen en sancties. Om de situatie samen te vatten, het Franse aanbod is onmiskenbaar het meest efficiënt op de meeste operationele aspecten van de 4 voorstellen die de voorkeur lijken te hebben van Athene, maar het is ook het duurste, en de beperkingen van het Sylver verticale lanceersysteem werken hier duidelijk tegen.

Toch zijn beslissingen over de aanschaf van wapens niet beperkt tot de eenvoudige vergelijking van prijs en prestatie op een Excel-blad. De betrokkenheid van Franse troepen naast Griekse troepen de laatste maanden tegen Ankara zal ongetwijfeld een doorslaggevende rol spelen in de arbitrages die zullen worden uitgevoerd, terwijl de oproep tot het indienen van voorstellen met betrekking tot het Helleense fregattenprogramma de vorm blijft van bilaterale onderhandelingen van staat tot staat, en niet in de vorm van een uitnodiging aanbesteden. De zeer sterke Franse aanwezigheid tijdens de oefening Iniochos 2021, met niet minder dan 11 Rafale en 5 Mirage 2000D uitgezonden door de luchtmacht en de Franse marine, toont de wens van Parijs om een ​​de facto alliantie met Athene op te bouwen, terwijl tegelijkertijd de contacten tussen de Franse en Griekse defensie-industrie toenemen synergieën en samenwerkingsmogelijkheden bestuderen.

Deel het artikel:

Voor