Kustverdedigingsbatterijen keren terug naar het middelpunt

Traditioneel werden tot het midden van de jaren zestig militaire havens en arsenalen, evenals bepaalde strategische kustlocaties, vaak beschermd door kustbatterijen, zowel luchtafweer als antischip. Maar de erosie van de dreiging, vooral na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, evenals het verschijnen en de democratisering van raketten aan boord van gevechtsschepen, hebben ertoe geleid dat veel landen deze verdediging achterwege hebben gelaten. In de afgelopen jaren hebben verschillende legers echter toegezegd nieuwe capaciteiten van dit type te verwerven, met name door kustbatterijen aan te schaffen die zijn uitgerust met anti-scheepsraketten. Hoe kunnen we deze heropleving van kustverdedigingsbatterijen verklaren, en welke rol kunnen ze spelen in een modern militair systeem?

Oekraïne, maar ook Taiwan, Bulgarije, Roemenië en Polen, hebben de afgelopen maanden allemaal aangekondigd voornemens te zijn om kustverdedigingsbatterijen tegen schepen aan te schaffen of hun bestaande verdediging in dit gebied te versterken. Zelfde het United States Marine Corps heeft een oplossing in deze richting ontwikkeld, om zijn gedemonteerde eenheden te beschermen bij afwezigheid van ondersteuning vanuit de lucht of ter zee. Andere landen, zoals Rusland, China, Vietnam, Iran of Noord-Korea, zijn begonnen met het moderniseren van hun eigen kustverdedigingssystemen om hun effectiviteit en afschrikking te vergroten. Hoewel ze al tientallen jaren grotendeels in onbruik waren geraakt, bieden moderne kustverdedigingssystemen inderdaad zeer interessante kenmerken als het gaat om het omgaan met een aanzienlijke zeebedreiging of het risico van een amfibische aanval.

K-300P Bastion - Rusland

Nieuwe landgebaseerde anti-scheepssystemen, zoals het Russische K300P Bastion of de Noorse NSM CDS, combineren tegelijkertijd mobiliteit, hoge niveaus, dodelijkheid en lange afstanden, en overtreffen in veel gebieden de defensieve capaciteiten van oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen. Dus een batterij van het Russische Bastion-systeem, dat bestaat uiteen 6 × 6 commando- en controlevoertuig (C2)4 8 × 8 raketlanceervoertuigen met 2 raketten per vrachtwagen en 4 laadvoertuigen kunnen worden ingezet over een kustgebied van bijna 50 km lang en over een gebied van meer dan 500 km2, waardoor het erg moeilijk is om teller.

Het maakt gebruik van de P800 Onyx supersonische anti-scheepsraket, die Mach 2,5 kan overschrijden, waardoor het mogelijk wordt om doelen op 450 km afstand te bereiken met een militaire lading van 250 kg, voldoende om de meest imposante buiten werking te stellen. Het duurt slechts 5 minuten om de mobiele Bastion-batterij in te zetten en het afvuren van een of meer Onyx-raketten te activeren. Het is daarom zeer moeilijk om de dreiging uit te schakelen door preventieve aanvallen, door kruisraketten of door een aanval van gevechtsvliegtuigen, aangezien de batterijen zeer snel kunnen bewegen en discreet kunnen blijven onder de dekking van bijvoorbeeld vegetatie.

DF-21D anti-schip ballistische raket (China)


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, OSINT en Synthese artikelen. Artikelen in het Archief (ouder dan 2 jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Vanaf € 6,50 per maand – Geen tijdsinvestering.


Gerelateerde berichten

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN