Pakistan, Türkiye: Wanneer Qatar zijn bondgenoten traint om het hoofd te bieden aan de... Rafale

Qatar was een van de eerste twee partners van Frankrijk die vertrouwen gaf in de Rafale van Dassault Aviation, aangezien hij twintig jaar eerder vertrouwen had in de Mirage 2000, omdat het vliegtuig lange tijd de ruggengraat vormde van de luchtverdediging van de kleine gasstaat. Doha heeft er niet alleen 24 besteld Rafale in Parijs in 2015, slechts een paar weken na de eerste exportorder voor het vliegtuig door Egypte, maar twee jaar later bestelde het nog een tiental extra exemplaren, evenals de modernisering van zijn vloot naar de F3R-standaard. In die zin heeft Doha zeker een belangrijke rol gespeeld in het succes dat we vandaag kennen van de Rafale. De nabijheid van de emir van Qatar tot de beweging van de Moslimbroederschap, maar ook tot Turkije en Pakistan, heeft echter al enkele jaren ernstige problemen opgeleverd voor verschillende bondgenoten van Frankrijk in de regio, evenals voor de Franse autoriteiten.

De afgelopen weken escaleerde de onrust toen Doha er bij betrokken raakte Rafale vers verworven bij een grootschalige oefening in Turkije, waardoor de luchtmacht van het land, maar ook de Azerbeidzjaanse en Pakistaanse luchtmacht die ook aan de oefening deelnamen, kennis kon maken met de prestaties van de Franse vliegtuigen. echter, de Rafale vormt een middelpunt in het defensieve arsenaal van Athene tegen Ankara, op dezelfde manier als de Mirage 2000, en hetzelfde geldt voor de Rafale De Indianen vormen de spil van de luchtcomponent van de Indiase afschrikking tegen China en Pakistan, en ook van de luchtverdediging. Vanaf dat moment waren de media van de twee klantlanden en bondgenoten van Frankrijk er logischerwijs bezorgd over dat hun belangrijkste tegenstanders zich gingen trainen tegen Rafale Qatari beschikken min of meer over dezelfde prestaties en bewapening als degenen die hun eigen luchtmacht uitrusten of zullen uitrusten.

RAfale Qatar Defensienieuws | Gevechtsvliegtuigen | Indo-Pakistaans conflict
Er moet worden erkend dat de Rafale Qatari hebben een bijzonder succesvolle kleurstelling!

We herinneren ons de beslissende rol die werd gespeeld door de Iraakse Mig-21 die in 1966 door de Israëlische geheime diensten werd teruggevonden aan het einde van een 4-jarige missie die eindigde in het overlopen van een jonge piloot en zijn vliegtuig, en die alle rechtvaardiging vond tijdens de Zesdaagse oorlog, toen de Israëlische luchtspiegelingspiloten heel goed de manoeuvreercapaciteiten en de blinde vlekken kenden van de nieuwe Sovjetjager die de Egyptische, Iraakse en Syrische luchtmacht uitrustte. Erger nog, als we dat kunnen zeggen, hebben de twee bondgenoten van Doha, de Turkse RT Erdogan en de Pakistaanse I. Khan, meer dan gespannen betrekkingen, en soms zelfs conflicterend met Frankrijk zelf, zoals blijkt uit de schermutselingen tussen de Franse en Turkse marine in de oostelijke Middellandse Zee in de afgelopen jaren. Doha lijkt echter niet ontroerd te zijn door deze situatie, noch door de waarschijnlijke discrete protesten van Parijs over dit onderwerp. Laten we niet vergeten dat de Franse autoriteiten Turkije onder een wapenembargo hebben geplaatst na de interventie van zijn legers in Syrië tegen de Koerdische strijdkrachten die met Frankrijk geallieerd zijn. Zo blokkeerde Parijs de export van pantserelementen voor de Altay-tank en sprak het zijn veto uit over de ontwikkeling door Italië van een luchtafweersysteem in samenwerking met Ankara op basis van het Aster-systeem.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Defensienieuws | Gevechtsvliegtuigen | Indo-Pakistaans conflict

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen