Pakistan heeft naar verluidt 36 J-10C-jagers besteld in Peking

Het is duidelijk dat de ingebruikname van de eerste Rafale Indiërs blijven opmerkelijke reacties uitlokken aan de grenzen van het land. Na versterking van het Chinese verdedigingssysteem nabij de plateaus van Ladakh en Doklamen een perscampagne op het randje van belachelijk om de superioriteit van Chinese vliegtuigen ten opzichte van de nieuwe Indiase vliegtuigen te presenteren, is het de beurt aan Pakistan om te reageren, opnieuw via Peking. Volgens veel Pakistaanse defensiegerichte nieuwssites heeft het land inderdaad een order geformaliseerd voor 36 J-10C-jagers met één reactor om zijn eerbiedwaardige Mirage III te vervangen in aanvalsmissies, en vooral om, nog steeds volgens deze bronnen, tegen te gaan de bedreiging Rafale.

Er is nog geen tijdschema of officiële bevestiging gepubliceerd en we moeten voorzichtig zijn met de materialiteit van deze aankondiging, vooral omdat dit niet de eerste keer zou zijn dat de Pakistaanse defensiemediasfeer niet wordt vrijgegeven. ongegronde geruchten zouden doen ontbranden. Maar het is ook waar dat het gerucht tijdens eerdere aankondigingen van dit type heel snel was leeggelopen, terwijl het deze keer doorgaat en zelfs aan intensiteit wint. Bovendien, en ondanks de meer dan eervolle prestatie van de lichte jager JF-17 geproduceerd in samenwerking met Beijing, heeft het apparaat noch de lengte, noch het draagvermogen om effectief stand te houden Rafale.

800px Pakistaanse luchtmacht FC 1 Xiao Long Nieuws Defensie | Straaljagers | Indo-Pakistaanse conflict
De Pakistaanse luchtmacht heeft al meer dan 150 JF-17 Thunder opgesteld naast hun F16, F5 en Mirage III/V. Ondanks zijn krachtige elektronica aan boord en zijn opmerkelijke kwaliteiten, blijft het apparaat beperkt in zijn wapendraagvermogen, de helft van dat van de J-10C.

De J-10C is de nieuwste en modernste versie van de J-10 jager ontwikkeld door de Chinese Chengdu, die zijn eerste vlucht maakte in 1998, en dat het eerste moderne vliegtuig vertegenwoordigde van volledig Chinese factuur en oorsprong van de Beijing Air Force, na een lange ervaring met vliegtuigen afgeleid van Sovjet-modellen zoals de J-8 afgeleid van de Mig-21 , de J-11 van de Su-27 en de J-16 van de Su-30. Als de J-10 in zijn ontwerpfase, en in die van zijn ingebouwde elektronica, enorm profiteerde van de steun van West-Italiaanse, Israëlische en zelfs Franse defensiebedrijven, dan zou het idee dat het een kopie zou zijn van het Israëlische prototype van Lavy is ongegrond, vooral omdat de aerodynamische Delta-canards-architectuur van de J10 is afgeleid van verschillende Chinese demonstranten voorafgaand aan het Israëlische vliegtuig.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Defensienieuws | Gevechtsvliegtuigen | Indo-Pakistaans conflict

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

Alles

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN