Hoe zal de nieuwe onderwaterdrone van Naval Group het zeegevecht herdefiniëren?

marinegroep drone oceaanonderzeeër

Na de annulering van het Australische contract voor het ontwerp en de fabricage van 12 conventioneel aangedreven onderzeeërs van de Attack-klasse, afgeleid van de Shortfin Barracuda, bevond de Franse scheepsbouwer Naval Group zich in een niet benijdenswaardige positie, zowel haar imago als internationale gemeenschap was door deze beslissing veranderd. Sommige Angelsaksische commentatoren zagen er zelfs een kans in om te komen tot een consolidatie van de Europese marineproductiemiddelen, met andere woorden, om Fransen te elimineren van deze markt van conventionele onderzeeërs die door 4 Europese fabrikanten worden betwist en die meer dan de helft van de zijn export in de afgelopen 20 jaar met contracten in India, Brazilië en Maleisië.

Als de bevestiging van Athene van een order voor 3 FDI Belharra-fregatten de groep nieuw leven inblazen, en ondanks de mogelijkheid die zich voordeed met betrekking tot de export van nucleair aangedreven onderzeeërs nadat Washington en Londen deze doos van Pandora hadden geopend, had de Franse industrieel nog steeds een belangrijke aankondiging op het gebied van onderzeeërs om zijn imago op het internationale toneel te herstellen.

Dit vond plaats tijdens de Naval Group Innovation Days, begin juni 2021, een evenement dat werd georganiseerd om de innovaties van de Franse scheepsbouwer te promoten, in de vorm van een langdurige onderwatergevechtsdrone, niet als digitaal model of verre belofte, maar als een demonstrator al gemonteerd en zelfs ervaren in dokken, en die de komende dagen een testfase van 2 maanden zal beginnen, om de prestaties te evalueren en de optietechnologie die voor het ontwerp is gebruikt te valideren.

Het project, in het grootste geheim en met eigen middelen ontwikkeld door Naval Group, doet veel meer dan de industrieel terug in het zadel zetten op het gebied van onderzeese oorlogsvoering, omdat het ongeëvenaarde operationele, industriële en commerciële perspectieven opent, met name voor het gezicht van de nieuwe uitdagingen die op de oceanen ontstaan.

Een onderwaterdrone gebouwd voor gevechten

De door Naval Group geteste demonstrator is 10 meter lang voor een waterverplaatsing van 10 ton en neemt een biomimetische hydrodynamische vorm aan die is geïnspireerd op grote walvisachtigen zoals de potvis. Volgens Naval Group, kan het in zijn huidige vorm meerdere dagen autonoom duiken, met een kruissnelheid van 6 knopen en een maximumsnelheid van 15 knopen.

Het heeft een rompsonar voor onderwaterdetectie, evenals een radar en een elektro-optisch systeem op de mast wanneer het zich in de buurt van het oppervlak ontwikkelt. Het heeft verschillende communicatiesystemen, waaronder een satellietverbinding, een radioverbinding en een laagfrequente verbinding, waardoor het met een schip of een controlestation kan uitwisselen in de vorm van gecomprimeerde gecodeerde berichten om de stealth van de uitrusting van het schip te vergroten. Ten slotte heeft het een navigatie-, sensoranalyse- en missiecontrolesysteem op basis van kunstmatige intelligentie dat machine learning en deterministische analyses combineert om een ​​nauwkeurige controle van de acties van de drone te garanderen.

Frankrijk NG XLUUV-demonstrant
De Naval Group-demonstrator werd in 2020 voor het eerst gelanceerd. De komende dagen moet het een proeffase van twee maanden beginnen.

Maar deze gegevens hebben alleen betrekking op de demonstrator die momenteel wordt getest. Volgens Naval Group zal deze familie van onderwatergevechtsdrones inderdaad veel verder kunnen gaan dan de kenmerken van zijn huidige demonstrator, zowel vanuit het oogpunt van prestaties als missieprofielen. Zo zal de productieversie waaraan de ingenieurs van Naval Group werken langer zijn, 13 meter voor een waterverplaatsing van 20 ton, autonomie op zee, discretie en een snelheid die groter is dan die van de demonstrator.

Hierbij moet worden opgemerkt dat de schaalmodellen die tijdens het evenement werden gepresenteerd, waren uitgerust met een pompjet, een gestroomlijnde propeller om het geluid en het risico op cavitatie bij hogere snelheden te verminderen. Bovenal zal, naast de ISR-inlichtingenmissies waarvoor het basismodel is ontworpen, een imposanter model van 20 meter lang een AIP-voortstuwingssysteem hebben waardoor het een duikautonomie van enkele weken heeft en de mogelijkheid heeft om grote ladingen te vervoeren, waaronder anti-onderzeeër- of anti-scheepstorpedo's en zeemijnen, die een enorm scala aan mogelijkheden op operationeel niveau openen.

Forceer vermenigvuldiger en weigering van toegang

In feite is de nieuwe onderwaterdrone van Naval Group gepositioneerd als een formidabele jager, die fungeert als wat het leger "een krachtvermenigvuldiger" noemt, dwz waardoor de operationele capaciteiten van andere eenheden kunnen worden vergroot. Net als luchtgevechtsdrones, zal dit het bijvoorbeeld mogelijk maken om inlichtingenmissies uit te voeren aan de tegenoverliggende kust, of zo dicht mogelijk bij het vijandelijke marinesysteem, zonder een onderzeeër en zijn bemanning te riskeren in deze gevaarlijke missie.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

Een gedachte aan "Hoe zal de nieuwe onderwaterdrone van de Naval Group de zeestrijd herdefiniëren?"

Reacties zijn gesloten.