Donderdag 7 december 2023

Hoe zal de nieuwe onderwaterdrone van Naval Group de zeegevechten herdefiniëren?

Na de annulering van het Australische contract voor het ontwerp en de fabricage van twaalf conventioneel aangedreven onderzeeërs van de Attack-klasse, afgeleid van de Shortfin Barracuda, bevond de Franse scheepsbouwer Naval Group zich in een niet benijdenswaardige positie, aangezien het imago van de internationale gemeenschap door dit besluit was veranderd. Sommige Angelsaksische commentatoren zagen het zelfs als een kans om stappen te zetten in de richting van een consolidatie van de Europese maritieme productiemiddelen, met andere woorden, om de Fransen te elimineren van deze markt voor conventionele onderzeeërs waarover door vier Europese fabrikanten wordt gevochten, en die meer dan de helft van zijn export in de afgelopen twintig jaar met contracten in India, Brazilië en Maleisië.

Hoewel de bevestiging van Athene van een order voor drie FDI Belharra-fregatten een nieuwe kleur aan de groep gaf, en ondanks de kansen die zich voor haar openden met betrekking tot de export van nucleair aangedreven onderzeeërs nadat Washington en Londen deze doos van Pandora hadden geopend, heeft de Franse industrieel nog steeds had een grote aankondiging in de onderwatersector nodig om zijn imago op het internationale toneel te herstellen.

Dit vond plaats tijdens de Naval Group Innovation Days, begin juni 2021, een evenement georganiseerd om de innovaties van de Franse scheepsbouwer te promoten, in de vorm van een onderwatergevechtsdrone met een lange levensduur, niet als een digitaal model of een verre belofte. maar als demonstrator die al is gemonteerd en zelfs getest in het dok, en die de komende dagen een testfase zal beginnen gedurende 2 maanden, om de prestaties ervan te evalueren en de optietechnologieën te valideren die voor het ontwerp worden gebruikt.

Het project, dat in het grootste geheim en met eigen middelen door de Naval Group is ontwikkeld, doet veel meer dan de industrieel weer in het zadel zetten op het gebied van de onderzeeëroorlog, omdat het ongeëvenaarde operationele, industriële en commerciële perspectieven opent, vooral voor de strijd tegen de klimaatverandering. nieuwe uitdagingen die zich in de oceanen voordoen.

Een onderwaterdrone ontworpen voor gevechten

De door Naval Group geteste demonstrator is 10 meter lang, heeft een waterverplaatsing van 10 ton en heeft een biomimetische hydrodynamische vorm, geïnspireerd op grote walvisachtigen zoals de potvis. Volgens Naval Group is het in zijn huidige vorm in staat om meerdere dagen autonoom te duiken, met een kruissnelheid van 6 knopen en een maximale snelheid van 15 knopen.

Het heeft een rompsonar voor onderwaterdetectie, evenals een radar en een elektro-optisch systeem op de mast wanneer het aan de oppervlakte werkt. Het beschikt over verschillende communicatiesystemen, waaronder een satellietverbinding, een radioverbinding en een laagfrequente verbinding, waardoor het kan communiceren met een schip of een controlestation in de vorm van gecomprimeerde gecodeerde berichten om de stealth van het schip te vergroten. . Ten slotte beschikt het over een navigatie-, sensoranalyse- en missiecontrolesysteem gebaseerd op kunstmatige intelligentie, dat Machine Learning en deterministische analyses combineert om een ​​nauwkeurige controle van de acties van de drone te garanderen.

Frankrijk NG XLUUV-demonstrant
De demonstrator van de Naval Group werd in 2020 voor het eerst op zee gezet. De komende dagen zal er een testfase van twee maanden beginnen.

Maar deze gegevens hebben alleen betrekking op de demonstrator die momenteel wordt getest. Volgens Naval Group zal deze familie van onderwatergevechtsdrones veel verder kunnen gaan dan de kenmerken van zijn huidige demonstrator, zowel qua prestaties als qua missieprofielen. De productieversie waaraan de ingenieurs van de Naval Group werken, zal dus langer zijn, 13 meter voor een waterverplaatsing van 20 ton, en zal autonomie op zee, discretie en een snelheid hebben die groter is dan die van de demonstrant.

In dit verband moet worden opgemerkt dat de tijdens het evenement gepresenteerde schaalmodellen waren uitgerust met een pompjet en een kanaalpropeller waardoor het geluid en het risico op cavitatie bij hogere snelheden konden worden verminderd. Bovenal zal, afgezien van de ISR-inlichtingenmissies waarvoor het basismodel is ontworpen, een imposanter model van 20 meter lang een AIP-voortstuwingssysteem hebben, waardoor het een duikautonomie van enkele weken heeft, en de potentiële capaciteit om aanzienlijke ladingen te vervoeren, waaronder anti-onderzeeër- of anti-scheepstorpedo's en zeemijnen, waardoor een enorm scala aan mogelijkheden op operationeel niveau ontstaat.

Forceer vermenigvuldiger en toegangsweigering

In feite is de nieuwe onderwaterdrone van Naval Group gepositioneerd als een formidabele jager, die fungeert als wat het leger ‘een krachtvermenigvuldiger’ noemt, dat wil zeggen het mogelijk maakt om de operationele capaciteiten van andere eenheden te vergroten. Net als luchtgevechtsdrones zal dit het bijvoorbeeld mogelijk maken om inlichtingenmissies uit te voeren op tegenoverliggende kusten, of zo dicht mogelijk bij vijandelijke marinemiddelen, zonder dat u een onderzeeër en zijn bemanning in gevaar hoeft te brengen in deze gevaarlijke missie.


LOGO-metaverdediging 70

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees -

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle Flash-artikelen, Analyses en Syntheses, zonder reclame , vanaf € 1,99.

Premium-abonnementen ook toegang tot artikelen ouder dan twee jaar in het archief, evenals geavanceerde onderzoekstools , en om twee persberichten of vacatures per maand gratis te publiceren in de Partners-sectie (+ Push sociale netwerken / applicatie).


Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
Fabrice, voormalig piloot van de Franse marineluchtvaart, is de uitgever en hoofdauteur van de site meta-defense.fr. Zijn voorkeursgebieden zijn militaire luchtvaart, defensie-economie, luchtvaartoorlog en onderzeeërs, en Akita Inu.

Voor verder

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelen