Welke gevolgen voor Frankrijk als de SCAF- en Tempest-programma's fuseren?

Après zijn Duitse tegenhanger luitenant-generaal Ingo Gerhartz, is het de beurt aan generaal Luca Goretti, de stafchef van de Italiaanse luchtmacht, om te verklaren dat, volgens hem, de Europese programma's voor gevechtsvliegtuigen van de 6e generatie SCAF (voor Air Combat System of the Future ), waarin Duitsland, Spanje en Frankrijk, en FCAS (voor Futur Combat Air System, hetzelfde acroniem) dat Groot-Brittannië, Italië en Zweden samenbrengt, zal worden opgeroepen om in de min of meer nabije toekomst te fuseren. Volgens de Italiaanse generaal is, gezien de industriële en budgettaire problemen en de nabijheid van programma's, industriële spelers en landen, hun fusie niet alleen wenselijk, maar zou het ook de garant om deze Europese ambitie waar te maken, en te bedenken dat Italië, dat tegelijkertijd voet aan de grond heeft in de EU, in de NAVO en in het Tempest-programma, zou juist als brug kunnen dienen om deze ambities dichter bij elkaar te brengen.

Voorlopig bevinden de twee programma's zich nog in de initiële ontwerpfase. Dit verhinderde echter niet dat er grote spanningen ontstonden, met name binnen het SCAF-programma, met Duitse en Spaanse eisen moeilijk te rijmen met Franse ambities, wat leidde tot meer dan verhitte debatten begin 2021 met de angst dat het programma zou worden stopgezet of sterk vertraagd, zoals het geval is met het andere emblematische programma van de Frans-Duitse samenwerking, het MGCS-programma dat het mogelijk moet maken om de Leclerc te vervangen en Leopard 2 tanks van de twee legers. uiteindelijk, in het late voorjaar werd een zwaar bevochten onderhandelingsakkoord bereikt, op tijd voor de Bondsdag om financiering voor de prototype-ontwerpfasen goed te keuren, niet zonder enkele uitdagende standpunten van de kant van Duitse parlementariërs. Het is echter duidelijk dat de twee programma's inderdaad een vergelijkbaar tijdschema en technologische en operationele ambities volgen, waardoor een fusie of zelfs een fusie kan worden overwogen. Maar wat zouden in zo'n hypothese de gevolgen zijn voor de ontwikkelingen zelf, voor de benodigde operationele capaciteiten en voor de defensie-industrie in Frankrijk?

In een ideale wereld ...


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website – sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN