Wat zijn de sterke en zwakke punten van de Franse defensie-industrie?

De Franse defensie-industrie wordt tegenwoordig op het internationale toneel erkend als een van de meest efficiënte en uitgebreide ter wereld. Van nucleair aangedreven onderzeeërs tot gevechtsvliegtuigen, inclusief verkenningssatellieten, gepantserde voertuigen en raketten, de grote Franse defensiebedrijven zijn aanwezig in alle niches en nemen als zodanig de 3e grootste exportlanden van defensietechnologie in, na de Verenigde Staten en Rusland, maar vooruit van China, Duitsland en Groot-Brittannië. Als zodanig vertegenwoordigt het niet alleen de pijler van de Franse strategische autonomie, maar een van de belangrijkste exportindustrieën van het land, zowel op het gebied van buitenlandse handel als internationale betrekkingen, en biedt het momenteel werk aan bijna 200.000 mensen. , voor een gemiddelde jaaromzet van $ 20 miljard, waarvan 40% afkomstig is van exportcontracten.

De Franse defensie-industrie heeft echter een lange weg afgelegd. Bijna weggevaagd door de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog, wist het zichzelf in de jaren vijftig en zestig weer op te bouwen met groot internationaal succes, zoals de Mirage-vliegtuigen van Dassault Aviation, maar ook de onderzeeërs Daphne en Agosta van DCN, en AMX bewapende voertuigen. Later kwam ander belangrijk materieel, op het gebied van raketten (Magic, Exocet, Milaan), helikopters (Alouette, Gazelle, Dauphin ...), evenals vele andere defensietechnologieën. En eind jaren tachtig beschikte het zelfs over zeer geavanceerde technologische vaardigheden, soms zelfs tegen de Verenigde Staten, met de komst van Stealth lichte fregatten, de Hades ballistische raket, Tijgerhelikopters, Rafale of zelfs Char Leclerc. Na de moeilijke jaren na de Koude Oorlog, moet het opnieuw zijn capaciteiten en prestaties demonstreren om te reageren op de snel evoluerende beveiligingsuitdagingen in een wereldwijde markt die wordt geherstructureerd. Wat zijn onder deze omstandigheden vandaag de sterke maar ook de zwakke punten van deze strategische industrie voor het land, voor zijn defensie, zijn economie en voor zijn internationale positie?

Innovatie en prestatie / prijsverhouding

Als we de eerste kwaliteit van de Franse defensie-industrie in zinnen zouden moeten samenvatten, zou het ongetwijfeld zijn "veel doen met heel weinig". Om aan de behoeften van de Franse legers te voldoen en de politieke wil om in termen van defensie niet afhankelijk te zijn van de Amerikaanse bondgenoot, hebben de Franse defensie-industrieën er altijd in moeten slagen om minstens evenveel te doen. concurrenten, met middelen die vaak veel inferieur zijn aan hen. Dit aspect is terug te vinden in veel moderne programma's, zoals de Rafale, waarvan de ontwikkeling € 45 miljard kostte, de helft van die van de Typhoon, en 10 keer goedkoper dan het F-35-programma. Zo ook de nieuwe Suffren-klasse nucleaire aanvalsonderzeeërs worden door Naval Group voor 1,2 miljard euro verkocht aan de Franse marine, 40% goedkoper dan British Astutes en 65% goedkoper dan American Virginia. Op het gebied van gepantserde voertuigen zijn de VBMR Griffon is ondertussen zo ontworpen dat de eenheidsprijs niet hoger is dan een miljoen euro, waar de Amerikaanse Stryker, met identieke functie, wordt verkocht voor $ 4,9 miljoen.

De Suffren-klasse ANS is 35 tot 65% zuiniger om te verwerven dan hun tegenhangers uit de Britse Astute-klasse of de Amerikaanse Virginia-klasse

En outre, ces équipements étant avant tout destinés à équiper les 3 Armées françaises, qui en font un usage intensif sur les différents théâtres d'opération sur lesquelles elles sont déployées, s'avèrent particulièrement performants, au point de venir à inspirer les alliés de Frankrijk. Dit was met name het geval bij Het CAESAR-systeem van Nexter, erkend als een van de meest nauwkeurige en efficiënte mobiele artilleriesystemen in het Westen, en die in veel landen, waaronder de Verenigde Staten, China of India, grotendeels het ontwerp van vergelijkbare modellen heeft geïnspireerd. Zelfs op bepaalde terreinen waar de Amerikaanse industrie zich op richtte, maakten de capaciteiten van de Franse ingenieurs het mogelijk om systemen te ontwikkelen die even krachtig en soms zelfs krachtiger waren dan het materiaal dat van over de Atlantische Oceaan kwam, zoals het geval was met de luchtraket. air Magic ten opzichte van de Sidewinder AIM-9B, dan de Magic 2 ten opzichte van de IAM-9J/L, en tenslotte de MICA ten opzichte van de AIM120 AMRAAM.

Om dit te bereiken, heeft de Franse defensie-industrie een specialiteit gemaakt van actieve innovatie, met een echt vermogen om op bepaalde gebieden momentum te krijgen voor alle industriëlen op de planeet. Dit was met name het geval aan het eind van de jaren tachtig toen de Leclerc-tank, de eerste tank die in staat was om op alle terreinen te schieten met behoud van precisie en vuursnelheid, of het onopvallende lichte fregat, zo innovatief, tegelijkertijd arriveerde. een van de hoofdpersonen in een James Bond. Dit vermogen om te innoveren blijft vandaag bestaan, met programma's zoals de Neuron stealth-gevechtsdrone, de Suffren-kernonderzeeër of de gepantserde voertuigen van het SCORPION-programma.

Chaotisch programmabeheer


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN