Turkije zakt weg in ontkenning over defensieprogramma's

TFX

Door niet op meerdere fronten tegelijk te willen spelen, lijkt Ankara nu de vooruitzichten voor zijn ambitieuze defensieprogramma's te zien botsen met de realiteit van internationale betrekkingen. Daarbij, als onderdeel van het T-FX-programma om een ​​nieuwe generatie jachtbommenwerper te ontwerpen ter vervanging van de oudste F-4 en F-16, en die nog steeds verwacht een eerste prototype te produceren tegen 2023, kondigde de directeur van de Turkse defensie-industrie, Ismail Demir, op 4 december aan dat het nieuwe apparaat zou in zijn eerste versie worden aangedreven door de F-110-reactor van het Amerikaanse General Electric, de reactor die met name de F-16 en de F-15E uitrust. En om te specificeren dat de productie van de reactor lokaal in het land zou plaatsvinden op basis van de industriële lijn die al de F-118 produceert, een variant van de F-110 zonder naverbranding.

Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat Washington, en meer in het bijzonder het Amerikaanse Congres, een dergelijke overeenkomst tussen General Electric en de Turkse autoriteiten zal goedkeuren, wetende dat de tendens vandaag eerder zou zijn om de sancties op dit gebied tegen Ankara te intensiveren. door zich bijvoorbeeld te verzetten tegen de verkoop van nieuwe F-16's en moderniseringskits voor het vliegtuig aan de Turkse luchtmacht. Bedenk dat het ook het Amerikaanse congres was dat, na de ingebruikname van de S-400-batterijen die Ankara uit Rusland had verworven, aan het werk was geweest om de regering-Trump te dwingen Turkije definitief uit te sluiten van het F-35-programma, en om de export van Amerikaanse defensietechnologieën naar de industrie van het land eind 2020 aanzienlijk te verminderen, wat de uitvoering van verschillende grote programma's, waaronder het T-FX-programma, grotendeels had belemmerd. Bovendien zou Ankara in onderhandeling zijn om een ​​tweede batch S-400's uit Moskou te verwerven, de woede van Amerikaanse parlementariërs opwekken.

TF
Het levensgrote model van het T-FX-programma maakte grote indruk op de Paris Air Show 2019, omdat het volbracht leek. Helaas heeft het programma sinds die datum bepaalde cruciale aspecten, zoals de motor, niet opgelost, en het vooruitzicht om het prototype zijn eerste vlucht te zien maken in 2023 lijkt steeds hypothetischer.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

Reacties zijn gesloten.