De nieuwe FDI-fregatten van de Franse marine minder goed bewapend dan verwacht

La ceremonie van het leggen van de kiel van de eerste van de fregatten van verdediging en interventie, of FDI, van de Franse marine, werd op 16 december gehouden op de site van de Naval Group in Lorient. Gedoopte Amiral Ronarc'h, dit eerste fregat van een gelijknamige klasse van 5 schepen die tussen 2025 en 2030 in de vaart zal komen, 4500 ton zal wegen en 122 meter lang zal zijn, zal een van de pijlers zijn van de vernieuwing van de oppervlaktevloot van de marine . En als het veel nieuwe mogelijkheden voor de Franse marine zal bevatten, zoals: Thales Seafire 500 actieve plaatantenneradar dat ongeëvenaarde prestaties op zijn gebied en zeer geavanceerde elektronische en cyberoorlogsvoering biedt, zal het nieuwe fregat, net als zijn 4 zusterschepen, niet falen in een traditie die goed verankerd is in de Franse marine sinds de Light Furtive Fregatten van de Lafayette-klasse, met bewapening aan boord beduidend lager dan verwacht.

Als de FDI inderdaad een 76 mm kanon, 8 MM40 Block 3C Exocet anti-scheepsraketten en 2 torpedobuizen voor de Mu90 anti-onderzeeër torpedo zal dragen, zal zijn luchtafweerverdediging niet rusten, zoals voor de FREMM's van de Aquitaine klasse, alleen op 16 raketten Aster 15 en 30. Er is inderdaad geen sprake meer van het afstemmen van de Franse fregatten op het model dat aan Griekenland is verkocht, dat 4 Sylver 50-systemen zal hebben waarmee 32 van deze raketten aan boord kunnen gaan, en nog minder om te integreren een CIWS-nabij raketafweersysteem, of het nu de Amerikaanse SeaRam is die de Griekse fregatten zal uitrusten, of een ander model. De hypothese om de bewapening van de FDI af te stemmen op die van de FREMM, door ze uit te rusten met 2 Sylver 70-systemen waarmee ze 16 MdCN-kruisraketten kunnen inschepen, is ook uitgesloten, waardoor deze fregatten overblijven, die de trifle van 800 m€ per stuk, met slechts 16 Aster-raketten en de mogelijkheid om later, op een dag, misschien 2 extra Sylver-systemen toe te voegen...

De Griekse IDF zal 32 Aster luchtafweerraketten vervoeren, evenals een CIWS SeaRAM-systeem. Betekent dit dat de schepen van de Franse marine mogelijk minder kwetsbaar zullen zijn dan die van de Griekse zeemacht?

Dit besluit, dat puur op budgettaire gronden is genomen om de prijs van het programma niet te verhogen, staat wijd open voor kritiek. De crises en spanningen van vandaag zijn inderdaad niet alleen veel talrijker en veel intenser, met de deelname van landen met militaire middelen die hen in staat stellen de verdediging van een fregat gemakkelijk te verzadigen met slechts 16 luchtafweerraketten, maar ze hebben ook extreem veel snelle dynamiek, zoals de Taiwanese, Oekraïense en zelfs Turks-Griekse crises hebben aangetoond. Wie kan onder deze omstandigheden denken dat het nuttig zou kunnen zijn om ruimtes te reserveren om extra raketsilo's op een schip op te nemen, wetende dat als de noodzaak zich met voldoende kennisgeving zou voordoen, het enkele maanden van immobilisatie zou vergen? Bovendien, wat heeft het voor zin om de FDI op dit moment uit te rusten met de beste radar, met name voor de detectie van gevechtsvliegtuigen en raketten, als het schip zelf niet over de middelen beschikt om zijn dreigingen met een aantal minimale vectoren te neutraliseren?

De beslissing van de DGA en het Ministerie van de Strijdkrachten is des te meer vatbaar voor kritiek, aangezien volgens de gepubliceerde informatie de eerste FDI niet zal worden uitgerust met de krachtige elektronische stoorsystemen waarmee de FREMM-fregatten van de Aquitaine-klasse zijn uitgerust, en die, althans vanuit het oogpunt van de Franse marine, de beste verdediging vormen tegen de dreiging van anti-scheepsraketten. Daarom, terwijl landen als Rusland, maar ook Turkije aanzienlijke middelen inzetten om een ​​groot aantal anti-scheepsraketten en drones te lanceren tegen een schip om zijn verdediging te verzadigen, zullen de directe buitenlandse investeringen van de Franse marine duidelijk een gemakkelijke prooi zijn voor deze systemen, en kunnen daarom niet geïsoleerd worden ingezet, omdat het kwetsbaar zou kunnen zijn. Kunnen we onder deze omstandigheden de FDI echt kwalificeren als een 1e klas fregat zoals vandaag het geval is? Kunnen we vooral de annulering van de laatste 5 FREMM rechtvaardigen, beter bewapend, zwaarder en goedkoper dan de 5 FDI ​​die ze zullen hebben vervangen? Omdat als men om redenen van industriële soevereiniteit zonder problemen kan begrijpen dat het FDI-programma essentieel was voor Naval Group om haar ontwerpbureaus in activiteit te bevoorraden, het veel moeilijker is om het feit te accepteren dat de nieuwe schepen operationele capaciteiten zullen hebben die lager zijn dan die van de FREMM die voor hen zal hebben plaatsgemaakt ....

het FREMM DA Alsace-fregat vervoert 32 Aster-luchtafweerraketten en anti-schip- en ASM-capaciteiten identiek aan die van de FDI, voor een eenheidsprijs die gelijk is aan die van het nieuwe fregat

Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN