Wat zijn de 4 belangrijkste ontwikkelingen van het nieuwe Chinese vliegdekschip CV-18 Fujian?

IMG 0276 e1655739702476

Het nieuwe Chinese vliegdekschip, genaamd CV-18 Fujian, werd gelanceerd op vrijdag 17 juni 2022 in Shanghai, een nieuwe fase markerend in de industriële en operationele evolutie van de People's Liberation Army Navy.

Naast een onmiskenbaar industrieel succes voor Beijing, dat in minder dan 12 jaar tijd drie vliegdekschepen met toenemende technologie en tonnage heeft gelanceerd, vormt de Fujian een belangrijke troef voor de Chinese marine in de confrontatie in wording met de Amerikaanse marine en haar bondgenoten, wat een aantal belangrijke verbeteringen biedt in de capaciteiten die het Chinese leger en de industriëlen in de komende jaren ter beschikking staan, variërend van geïntegreerde elektrische voortstuwing die de weg vrijmaakt voor nucleaire voortstuwing, tot een uitgebreide luchtgroep aan boord die vergelijkbaar is met degene die beschikbaar is voor de super vliegdekschepen van de Amerikaanse marine.

De CV-18 Fujian is het grootste niet-Amerikaanse militaire schip in de geschiedenis

Met Fujian onderscheidt de Chinese marine zich nu als de enige concurrent van de Amerikaanse marine op de oceanen. Inderdaad, het nieuwe Chinese vliegdekschip, met een lengte van 320 meter en een geschat tonnage van tussen de 80.000 en 100.000 ton, is niemand minder dan het meest imposante niet-Amerikaanse oorlogsschip ooit gebouwd, met afmetingen die vergelijkbaar zijn met die van de vliegdekschepen. van de Kitty Hawk-klasse, de laatste conventioneel aangedreven vliegdekschepen van de Amerikaanse marine, waarvan de laatste eenheid in 2005 uit dienst werd genomen (2007 voor de USS Kennedy-subklasse).

De vorige Chinese vliegdekschepen, de CV16 Liaoning en de CV17 Shandong, gelanceerd in respectievelijk 2011 en 2017, met een tonnage van 65.000 ton, waren afgeleid van het Russische vliegdekschip Kuznetsov, waarvan ze de STOBAR-architectuur delen met een springplank en strengen van stoppen, net als de Britse HMS Queen Elizabeth II en HMS Prince of Wales.

De CV18 Fujian overtreft met meer dan 30% wat betreft het tonnage deze gebouwen die tot op heden de meest imposante militaire schepen waren, behalve die welke door de Amerikaanse marine werden geïmplementeerd. Bovendien vertoont het een tonnage die twee keer zo groot is als die van het enige andere niet-Amerikaanse vliegdekschip dat is uitgerust met katapulten op de planeet, de Franse Charles de Gaulle en zijn 42.000 ton.

liaonische vleugel
Met een cilinderinhoud van 60.000 ton is de CV-16 Liaoning 30% kleiner dan de nieuwe CV-18 Fujian

Dergelijke afmetingen komen dicht in de buurt van die van de USS Enterprise CVN-65, het eerste door kernenergie aangedreven vliegdekschip dat in 1961 bij de Amerikaanse marine kwam, dat in 2017 uit dienst ging en met name een van de helden was van het eerste opus van de film Top Gun, laat zien dat de Chinese marine-industrie nu een mate van bekwaamheid heeft bereikt die in contact is gekomen met de Amerikaanse knowhow op dit gebied.

Bovendien is de Fujian niet alleen imposant, hij is ook zeer modern, inclusief een geïntegreerde elektrische voortstuwing en een systeem van drie katapulten en elektromagnetische stopstrengen vergelijkbaar met die waarmee de nieuwste klasse vliegdekschepen is uitgerust. doorwaadbare plaats.

Het zal daarom bijzonder interessant zijn om de tijd te observeren die nodig zal zijn om het schip te voltooien en operationeel te verklaren, evenals de tijd die nodig is om een ​​zeer waarschijnlijke tweede eenheid van de klasse te bouwen en te lanceren.

Er moet aan worden herinnerd dat het de Chinese scheepswerven slechts 3 jaar kostte om de Shandong te water te laten na de lancering van de Liaoning, terwijl het meer dan 10 jaar duurde om de laatste opnieuw te lanceren na de overname uit Rusland.

Een geïntegreerde elektrische aandrijving klaar voor kernenergie

De door Peking toegepaste marine-industriële strategie is, zoals we weten, zeer methodisch, en elke nieuwe klasse wordt verrijkt door de prestaties van de vorige, zowel op technologisch, industrieel als operationeel gebied, en dit in een zeer duurzame dynamiek.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor