Amerikaans congres blokkeert verkoop nieuwe F-16's aan Turkije

10 maanden geleden, in oktober 2021, maakten de Turkse autoriteiten bekend dat ze hadden gestuurd een exportverzoek aan de Foreign Miltiry Sales betreffende 40 nieuwe F-16 gevechtsvliegtuigen volgens de Block 70 Viper-standaard, evenals 80 kits om 80 van zijn F-16 Block 52 naar deze standaard te brengen, de meest geavanceerde die momenteel beschikbaar is voor het Lockheed-vliegtuig. Of de regering-Biden had zich bereid getoond een dergelijk verzoek te steunen in de hoop de genormaliseerde betrekkingen met Ankara te hervatten, het Amerikaanse congres, dat hierover het laatste woord heeft, was meer dan twijfelachtig. Voor Amerikaanse senatoren en vertegenwoordigers lieten de internationale standpunten van president RT Erdogan, of het nu in het Midden-Oosten in Syrië en Irak was, in de Egeïsche Zee tegenover Griekenland en Cyprus, of zelfs in zijn dubbelzinnige betrekkingen met Rusland en Iran, niet toe de veilige levering van deze nieuwe wapens aan Ankara, wetende dat ze zich heel goed tegen de Verenigde Staten of enkele van hun bondgenoten zouden kunnen keren. Bovendien waren veel Amerikaanse parlementariërs niet bereid de bestelling van Russische S-400's door Turkije te vergeten.

De situatie bleef maandenlang relatief bevroren, totdat het begin van de Russische invasie van Oekraïne de gebeurtenissen veroorzaakte, waardoor de Turkse autoriteiten de Oekraïense verdedigers steunden door hen in het bijzonder de nu beroemde (maar steeds minder effectieve) MALE TB2 te leveren. BAyraktar-drone, evenals het afsluiten van de Zwarte Zee-straat, waardoor verschillende grote Russische marine-eenheden, waaronder de Slava-klasse kruisers Marshal Ustinov en Varyag, effectief werden geblokkeerd in de Middellandse Zee in plaats van voor de kust van Oekraïne. Bovenal was de aanvraag van Zweden en Finland om lid te worden van het Atlantisch Bondgenootschap een kans voor de Turkse president om een ​​sterke positie in te nemen in zijn onderhandelingen met de Verenigde Staten en, meer in het algemeen, met de andere leden van het bondgenootschap, waarvan vele aanzienlijke sancties hadden. inzake de export van defensietechnologie naar Turkije in de afgelopen jaren.

Door de levering van TB2-drones aan Oekraïne door Turkije konden de Oekraïense troepen weerstand bieden aan de eerste Russische offensieven, met name tegen Kiev. helpen om het imago van Turkije bij westerse leiders te herstellen.

Officieel was er geen onderhandeling tussen de Verenigde Staten en Turkije om het vetorecht van Ankara op te heffen als het gaat om deze twee lidmaatschappen. Bij de eindstemming over de legerbegroting voor 2023 maakten Amerikaanse parlementariërs echter veel bedenkingen om de mogelijke verkoop van nieuwe defensietechnologieën aan Turkije, maar ook aan Saoedi-Arabië en Egypte, te kaderen. Deze drie landen zijn inderdaad het doelwit van een amendement ingediend door de democratische vertegenwoordiger van Massachusetts James McGovern, tevens voorzitter van het Defensiecomité van het Huis van Afgevaardigden, dat de export van Amerikaanse defensietechnologieën naar landen die deelnemen of hebben deelgenomen strikt reguleert. daden van genocide of in strijd met het internationaal humanitair recht. Bovendien hebben twee democratische vertegenwoordigers, Frank Pallone uit New Jersey en Chris Pappas uit New Hampshire, een amendement aangenomen dat de Amerikaanse regering verplicht om concrete maatregelen te nemen om "te voorkomen dat de aan Turkije verkochte F-16's niet worden gebruikt om de Griekse luchtruim in de Egeïsche Zee". Men kan natuurlijk de effecten van deeen bezoek van de premier van Griekenland aan het Capitool net twee maanden geleden.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN