Wat zijn de 5 kritieke punten van de volgende Franse militaire programmeerwet?

De dag na het begin van het Russische offensief in Oekraïne ontdekte of herontdekte een meerderheid van de Fransen op een zeer brutale manier de rol van de strijdkrachten bij het waarborgen van wat ze tientallen jaren als vanzelfsprekend hadden beschouwd, namelijk hun veiligheid. In een poging de publieke opinie gerust te stellen en een door politici verwaarloosde mediaruimte te bezetten tegen de achtergrond van presidents- en parlementsverkiezingen, vermenigvuldigden de Franse legers vervolgens de communicatie, in een poging de Fransen een geruststellend gezicht te geven, met name door aan te dringen op zo- oefeningen met hoge intensiteit genoemd, een term die ook plotseling in discussies kwam, ook op televisietoestellen. Maar toen de schok eenmaal was geabsorbeerd en de verkiezingskoorts was verdampt, begon de realiteit stilaan door te dringen, vooral tijdens de parlementaire hoorzittingen van de chefs van de defensiestaf: de Franse legers zijn niet klaar voor dit soort engagement, noch in hun vorm, noch in hun uitrusting.

Om op deze opmerking te reageren, kondigden de Franse autoriteiten in juli aan dat er aan het begin van het schooljaar een nieuwe wet op de militaire programmering zou worden opgesteld, die vervolgens snel door het parlement zou worden goedgekeurd en die vanaf 2023 van kracht zou worden. het huidige LPM dat aanvankelijk zou lopen tot 2025. Als uitvloeisel van dit besluit dat sommigen als overhaast beschouwen, zal dit nieuwe LPM niet worden voorafgegaan door het ontwerp van een nieuw kaderdocument, zoals het geval was bij het LPM 2014 met het Witboek van 2013 , of die van 2019 met de Strategische Herziening van 2017. Het is duidelijk dat als de vorige versie 2019-2025 was ontworpen als een LPM van reparatie op grondniveau, de toekomstige wet een LPM van noodgevallen zal zijn, om de Franse legers voor te bereiden op de mogelijke confrontaties die zich aan het einde van het decennium zouden kunnen voordoen. Het feit blijft dat deze nieuwe wet op de militaire programmering, ondanks zijn overhaaste karakter, zal moeten reageren op verschillende kritieke kwesties, die niet langer kunnen worden genegeerd of tijdig worden uitgesteld.

1- Los de onmogelijke budgetvergelijking op

Het eerste en neteligste probleem dat moet worden opgelost, is niets anders dan de financiering van de legers. In feite kan de begrotingssituatie van de Franse staat niet moeilijker zijn, met een schuld die nu meer dan 115% van het bbp bedraagt, terwijl de rentevoeten blijven stijgen tegen een achtergrond van inflatoire crisis, een jaarlijkse begroting die al boven de limiet ligt die wordt opgelegd door de monetaire stabiliteitspact voor de eurozone en een groei die weliswaar beter blijkt te zijn dan die van veel van onze Europese buurlanden, maar niet voldoende is om de nodige budgettaire ruimte te creëren, ook al behoren de heffingstarieven in het land al tot de hoogste in de EU, in dit gebied alleen voor Denemarken. Tegelijkertijd hebben de legers, om de veiligheidsuitdagingen het hoofd te bieden, een massale en snelle toename van het krediet nodig, in de orde van grootte van € 10 miljard/jaar voor de aanschaf en modernisering van uitrusting, en evenveel voor de capaciteits- en HR-component .

Om op veranderingen in de dreiging te reageren, moet de krijgsmacht op korte termijn een forse budgettaire verhoging ondergaan, terwijl de relatieve economische en budgettaire situatie van het land sterk is verslechterd.

Met andere woorden, om de uitdagingen het hoofd te bieden, zou het budget van de strijdkrachten met 20 miljard euro moeten worden verhoogd, d.w.z. om de defensie-inspanning op ongeveer 2,7% van het bbp te brengen, en wel snel genoeg. tegen 2030, de datum die waarschijnlijk wordt geacht voor de wederopbouw van de Russische legers om effectief te zijn, en voor de Chinese zee- en luchtmacht om zich te kunnen verzetten tegen de Amerikaanse macht in de Stille Oceaan en met betrekking tot Taiwan. In feite zal de belangrijkste uitdaging van deze volgende LPM niets anders zijn dan het voorstellen van een oplossing die ervoor zorgt dat deze kritieke vereisten naast deze onwrikbare beperkingen kunnen bestaan. Anders zit er niets anders op dan Frankrijk langzaam van het internationale toneel te zien verdwijnen en geleidelijk, net als zijn Europese buren, zich onder de beschermende vleugels van de Verenigde Staten te nestelen, met alle risico's van dien. Maar als de vergelijking duidelijk moeilijk is, is het niet zonder oplossing, zolang de uitvoerende macht ermee instemtoverweeg originele financieringsmodellen.

2- Omgaan met capaciteit en operationele noodsituaties


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN