LPM 2023: 5 mogelijkheden om de Franse legers voor te bereiden op High Intensity

Mirage2000 04 Militaire allianties | Verdedigingsanalyse | Australië

De reeks artikelen gewijd aan de militaire programmeringswet van 2023 loopt ten einde. We hebben tot nu toe veel onderwerpen behandeld, of het nu strategische onderwerpen zijn, zoals de toekomst van het wereldwijde legerformaat dat is geërfd van generaal De Gaulle, of puur technische onderwerpen, zoals de wenselijkheid om de Franse marine te voorzien van subconventioneel aangedreven matrozen naast haar SNA's. Als deze artikelen het mogelijk hebben gemaakt om op een relatief uitputtende manier de inzet maar ook de beperkingen die van toepassing zijn op deze LPM te presenteren, behandelen de laatste twee artikelen die deze reeks zullen besluiten, van hun kant, potentiële Quickwin, capaciteiten enerzijds aan de andere kant, technologisch aan de andere kant, die de legers waarschijnlijk aanzienlijke operationele voordelen zal bieden in termen van intensieve betrokkenheid, voor kosten die aanzienlijk lager zijn dan die waaraan ze zijn onderworpen om vergelijkbare capaciteiten te ontwikkelen, en met tijdschema's die compatibel zijn met de uitvoering van de Programmering wet.

Dit eerste artikel gaat over Quickwins-vaardigheden, vergeef het anglicisme, maar er is nauwelijks een term in de Franse taal die deze notie van quick wins en met beperkte inspanning kan schrijven, die kan worden gekenmerkt door naleving van 3 strikte criteria, namelijk een capaciteitswinst van meer dan 20% in vergelijking met de bestaande, een kostprijs van minder dan 35% van de standaardprijs, en implementatietijden van minder dan 7 jaar, waardoor een capaciteitswinst vóór 2030 mogelijk is. In dit niet-limitatieve artikel zijn er 5 geïdentificeerd Quickwins, die betrekking hebben op de gevechtsvloot van de luchtmacht, de oppervlakte- en maritieme patrouillevloot van de Franse marine, evenals de vloot van tanks en gevechtshelikopters van het leger, die allemaal sterk worden beïnvloed door de evolutie van de intensieve gevechtsdreiging.

1- Breng de Leclerc-tankvloot van het leger naar 270 eenheden

De militaire programmeringswet 2019-2025, die de vorm aanneemt van het Witboek van 2014, is van plan om tot op heden slechts 200 Leclerc-tanks te moderniseren om de aanvalsmacht van Franse landeenheden te vormen tot ten minste 2035 en de komst van de eerste gepantserde voertuigen uit het MGCS-programma. Dit aantal zal het leger echter dwingen de bezetting van zijn 4 tankregimenten te verminderen die de 2 Franse divisies bewapenen, namelijk het 1e jagersregiment van Thierville-sur-Meuse in Lotharingen, het 501e tankregiment van Mourmelonle-Grand, het 12e Cuirassier Regiment of Olivet, en het 5th Dragoon Regiment van Mailly-le-Camp, en om de toewijzing van 15 Leclercs aan het 5th Cuirassier Regiment in de Verenigde Arabische Emiraten te verwijderen. Om deze 4 regimenten uit te rusten met de 60 Leclerc-tanks die ze nodig hebben, en om de schenking van het 5e regiment Cuirassier enerzijds en van het 1e Afrikaanse regiment Chasseurs de Canjuers, dat de bemanningen opleidt, te behouden, zou het leger niet 200 nodig hebben. tanks, maar 270 gemoderniseerde Leclercs. Deze behoefte kan echter gemakkelijk worden bevredigd, en tegen lagere kosten.

Leclerc AZUR Militaire allianties | Verdedigingsanalyse | Australië
De Leclerc blijft een zeer mobiele en effectieve gevechtstank, ook tegen de modernste tanks.

Inderdaad, het leger had aan het begin van de jaren 2010 nog steeds 356 Leclerc-tanks uitgelijnd. Afgezien van de 220 exemplaren die nog in gebruik zijn, zijn de 136 exemplaren stilgelegd. Zoals vaak in dit geval, werden ze gebruikt voor een grote voorraad reserveonderdelen, vooral omdat de jaren 2010 werden gekenmerkt door krappe budgetten en verre van verwaarloosbare operationele druk. Tot op heden zouden echter ongeveer vijftig van deze tanks daadwerkelijk uit hun reserve kunnen worden gehaald en, onder voorbehoud van technische reorganisatie en MLU-modernisering, heel goed de inventaris van Franse tankregimenten kunnen aanvullen. In totaal zouden de 50 tanks die bewaard zijn gebleven, evenals de 20 eenheden die nog in dienst zijn, een capaciteitswinst van 35% betekenen voor het leger in dit belangrijke gebied voor hoge intensiteit. De investeringen die nodig zijn voor een dergelijke upgrade zouden op hun beurt tussen de 3 en 4 miljoen euro per gepantserd voertuig moeten vertegenwoordigen, d.w.z. 35% van de prijs van een gemoderniseerde Leclerc, als dit idee inderdaad zinvol is, aangezien het voor Frankrijk onmogelijk is om nieuwe Leclerc voor vele jaren en de ontmanteling van de productielijn. Ten slotte konden de nodige werkzaamheden zonder grote moeite worden uitgevoerd tijdens het komende LPM, dus vóór 2030, en dus met respect voor de definitie die aanvankelijk aan Quickwin werd gegeven.

2- Koop de Emirati Mirage 2000-9 voor de lucht- en ruimtemacht


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

– 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

Een gedachte aan "LPM 2023: 5 mogelijkheden om de Franse legers voor te bereiden op hoge intensiteit"

Reacties zijn gesloten.