Azerbeidzjan, Turkije, China: De risico's van kansenconflicten groeien door de onzekerheden in Oekraïne

Door Oekraïne in februari 2022 aan te vallen, zal Rusland niet alleen de vrede en veiligheid in Europa, maar wereldwijd in gevaar brengen. Veel latente conflicten, beperkt door de gezamenlijke actie van Moskou en de Europese en Amerikaanse hoofdsteden, duiken inderdaad weer op, tot het punt dat men kan vrezen dat er op verschillende plaatsen in de wereld zelfs grote conflicten kunnen ontstaan, waarvan sommige mogelijk de ondermijnen de moeilijke economische evenwichten waarop het Westen is gebouwd. In de afgelopen dagen laaiden sommige van zijn theaters op, of vertoonden tekenen van extreme spanning, aangezien de Russische legers onder ongekende druk staan ​​van Oekraïense troepen die worden ondersteund door leveringen van westers militair materieel. Wat zijn deze risicovolle conflicten en wat kunnen de gevolgen zijn voor de toch al ernstig verzwakte internationale evenwichten?

Hervatting van de gevechten in Nagorno Karabach

Sinds een paar weken, kort na de herschikking van een deel van de Russische troepen in Armenië naar Oekraïne om de Armeense en Azerbeidzjaanse strijdende partijen na de oorlog van 2020 op afstand te houden, lopen de spanningen tussen Jerevan en Bakoe weer op. Er moet aan worden herinnerd dat de Azerbeidzjaanse troepen in het najaar van 2020 de Armeense verdediging van Boven-Karnabakh ernstig hadden overklast en het grootste deel van dit betwiste gebied hadden heroverd sinds het begin van de jaren 90. Ondersteund door Turkse adviseurs en geprofiteerd van geavanceerde uitrusting geleverd door Israël, Azerbeidzjaanse legers hadden zo de Armeense verdedigers weggevaagd en hadden waarschijnlijk hun voordeel alleen al tot ver buiten Nagorno-Karabach kunnen opdrijven door de krachtige tussenkomst van Moskou, het opleggen van een de facto Pax Ruskova in de regio. Sindsdien waren de Russische troepen erin geslaagd de strijdende partijen op afstand te houden, zonder de situatie te kalmeren.

De inzet van Russische troepen en de tussenkomst van president Poetin hielpen bij het beëindigen van het conflict in Nagorno-Karabach in 2020

De terugtrekking van een deel van de Russische troepen die in Armenië en langs de demarcatielijn zijn ingezet, evenals de relatieve verzwakking van het machtsaura van het hele Russische leger na het conflict in Oekraïne, zullen hoogstwaarschijnlijk de strijdende partijen hebben overtuigd om te blijven de status-quo, Gewelddadige artillerie-uitwisselingen hebben afgelopen nacht aan Armeense zijde minstens 49 doden geëist. Als Baku en Jerevan elkaar de schuld geven van deze verslechtering, is het duidelijk dat Armenië geen reden had om het conflict nieuw leven in te blazen, aangezien zijn legers grotendeels beschadigd waren door het conflict van 2020, zonder in staat te zijn hun verliezen te compenseren en hun militaire uitrusting sindsdien te vernieuwen. Omgekeerd hadden de Azerbeidzjaanse legers het grootste deel van hun militaire capaciteiten behouden, die ook veel groter waren dan die waarover de Armeniërs in 2020 beschikten, en konden ze hun moderniseringsinspanningen van de afgelopen twee jaar voortzetten, gebruikmakend van de meevaller van de inkomsten gerelateerd aan olie-export uit de Kaspische Zee.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN