4 argumenten voor de ontwikkeling van een nieuwe Franse Mirage-jager

Mirage2000 04

Pijler van het succes van de Franse militaire export gedurende meer dan 60 jaar na de oorlog, kwam er een einde aan de eenmotorige Mirage-familie met de Mirage 2000-jager in de vroege jaren 2010. Gezien de behoeften van de legers en de internationale marktverwachtingen, laat zien dat er verschillende argumenten zijn om Frankrijk en Dassault Aviation ertoe te brengen een nieuw lid van deze glorieuze familie te genereren, naast de Rafale en de SCAF.

Of het nu wel of niet tot een einde komt, het SCAF-programma voor gevechtsvliegtuigen van de volgende generatie dat Duitsland, Spanje en Frankrijk samenbrengt, zal pas eind jaren 2040, en waarschijnlijk zelfs begin jaren 2050, het daglicht zien. de toelating van Eric Trappier, CEO van Dassault Aviation. Het moet gezegd worden dat deze nieuwe datum voor de Franse vliegtuigbouwer, maar ook voor zijn Duitse evenknie Airbus DS, allerminst betekenisloos is.

Het is inderdaad in 2050 dat de vervanging van een meerderheid van de Rafale en Typhoon, maar ook van de onlangs verkochte F-35A, zal worden overwogen. De SCAF Next Generation Fighter zal echter evolueren in een reeks die is aangepast aan de vervanging van deze vliegtuigen, aanvankelijk de Franse Rafale en de Duitse en Spaanse Typhoon gedurende het eerste decennium, daarna de geëxporteerde vliegtuigen daarna.

de familie van luchtspiegelingsjagers was de steunpilaar van de luchtmacht maar ook van de Franse defensie-export van 1955 tot 2010
De familie van luchtspiegelingsjagers was de steunpilaar van de luchtmacht, maar ook van de Franse defensie-export van 1955 tot 2010

Het is duidelijk dat het voor zowel Dassault als voor Airbus DS nauwelijks interessant is om te vroeg op de markt te komen, met het risico dat het fenomeen zich herhaalt dat in veel wedstrijden de voorkeur gaf aan de F-35A, met als argument dat Rafale en Typhoon vliegtuigen waren ontworpen in de jaren tachtig, waar de F-80 35 jaar later werd ontworpen.

Als een dergelijk schema de vliegtuigfabrikanten en hun aandeelhouders waarschijnlijk tevreden zal stellen, vooral omdat ze tot 2040 voldoende industriële activiteit zullen hebben door de laatste bestelde vliegtuigen te produceren en door de modernisering van de vloot te verzekeren, is dit veel problematischer voor de luchtmachten, in het bijzonder voor de lucht- en ruimtemacht.

Wat Dassault Aviation ook zegt, de Rafale zal, zelfs in zijn toekomstige iteratieve versies, niet in staat zijn om een ​​duidelijk technologisch overwicht te behouden op het vliegtuig dat tegen het einde van dit decennium in gebruik zal worden genomen, behalve om een ​​nieuwe evolutionaire tak van het toestel, om nog maar te zwijgen van de exportmogelijkheden die tussen 2030 en 2050 waarschijnlijk beduidend lager zullen liggen.

In deze context zou het relevant kunnen zijn, voor de Franse luchtmacht, maar ook voor de hele nationale luchtvaartindustrie, om een ​​vliegtuig te ontwikkelen dat complementair is aan de Rafale, maar ook aan de NGF / SCAF, gepositioneerd op een traditioneel segment van excellentie van de Franse defensie-luchtvaartindustrie, een krachtige eenmotorige jager erfgenaam van de beroemde Mirage-familie. In dit artikel zullen we deze hypothese bestuderen aan de hand van vier complementaire argumenten voor een dergelijke benadering.

1- De komst van een nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen vanaf 2030

Tot op heden zijn er niet minder dan 6 programma's in de wereld gericht op de ontwikkeling, voor 2030, van een nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen die prestaties leveren die minstens even hoog zijn als die welke verwacht kunnen worden van toekomstige versies van de Rafale. In de Verenigde Staten is dit NGAD-programma van de Amerikaanse luchtmacht die betrekking heeft op de ontwikkeling van een luchtoverwichtsjager die bedoeld is om de F-22 Raptor te vervangen, een apparaat dat vandaag de dag nog steeds wordt beschouwd als het beste gevechtsvliegtuig van het moment.

Uitgerust met zeer geavanceerde technologieën en een even hoge prijs, is het waarschijnlijk dat de NGAD, net als de F-22, niet bedoeld is om op het internationale toneel te worden aangeboden, behalve mogelijk aan bepaalde zeer bevoorrechte bondgenoten zoals Israël of Japan. Het zal daarom waarschijnlijk geen concurrent zijn voor de Rafale, noch vanuit commercieel, noch vanuit operationeel oogpunt, aangezien de kans dat een NGAD tegenover een Rafale komt zeer beperkt is.

Dit zal waarschijnlijk niet het geval zijn met de F/A-XX van de Amerikaanse marine, het programma bedoeld om de F/A-18 E/F Super Hornet te vervangen, en die waarschijnlijk voor export zal worden aangeboden, net als de Super Hornet en de Hornet. voor het. Ten slotte zal de F-35, en zijn evoluties die tegen die tijd gemotoriseerd kunnen zijn, zichzelf op veel markten blijven opdringen.

KF21 Boramae eerste vlucht e1658321076803
De KF-21 Boramae maakte zijn eerste vlucht begin juli en zal naar verwachting in 2026 in gebruik worden genomen

De belangrijkste concurrenten, commercieel of operationeel, van de Rafale en zijn ontwikkelingen na 2030 zullen waarschijnlijk niet aan de andere kant van de Atlantische Oceaan worden geproduceerd. Dit zijn vliegtuigen zoals de Zuid-Koreaanse KF-21 Boramae, een middelzware jager met attributen van de 5e generatie, die tegen het einde van het decennium in dienst zal treden, zoals de Russische Su-57e, de exportversie van de aangewezen opvolger van de familie Flanker.

Andere programma's bevinden zich op verschillende niveaus van ontwikkeling, zoals het Turkse T-FX als het bepaalde kritieke technologische aspecten weet op te lossen, of de Russische Su-75 Checkmate, als het programma inderdaad wordt voortgezet terwijl de Russische defensie-industrie, zoals de rest van het land, in ernstige moeilijkheden verzinkt. China van zijn kant ontwikkelt de J-35, een 5e generatie tweemotorige gevechtsvliegtuig op een vliegdekschip die lichter en goedkoper is dan de J-20, en die als basis zou kunnen dienen voor de vervanging van de J-10 binnen de luchtmacht van de 'APL, en zal in de relatief nabije toekomst zelfs voor de export worden aangeboden.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor