SCAF, MGCS: Politiek herwint controle over Frans-Duitse defensie-industriële samenwerking

scaf dassault luchtvaartgevechtsvliegtuig van de toekomstige stealth-jagerverdedigingsluchtmacht

"Er is de afgelopen weken veel gezegd of geschreven, ik denk dat we met één zin het kort zullen maken door te zeggen dat FCAS een prioriteitsproject is. […] Er wordt zowel door Berlijn als door Parijs op gewacht en dit project zal worden uitgevoerd, directer kunnen we niet zijn"In een enkele zin maakte de Franse minister van strijdkrachten, Sebastien Lecornu, een einde aan alle speculaties over de toekomst van het nieuwe generatie gevechtsvliegtuigprogramma van Parijs, Berlijn en Madrid. En om toe te voegen "We moeten nadenken over hoe het jachtvliegtuig van de toekomst eruit zal zien, aangezien we het nodig hebben, en we moeten nu al nadenken over het vernieuwen van onze uitrusting op dit gebied. Dit geldt uiteraard voor de SCAF, maar natuurlijk ook voor de tank van de toekomst ", om het Frans-Duitse gevechtstankprogramma MGCS van de nieuwe generatie op gelijke voet te plaatsen. Kortom, politici hebben zojuist de controle over de Frans-Duitse samenwerking op het gebied van industriële programma's voor defensie herwonnen, om een ​​​​einde te maken aan bijna een jaar van steriele discussies tussen de industriëlen om tot een evenwichtig industrieel akkoord te komen.

Het moet gezegd worden dat de minister van Defensie weinig keus had wat betreft deze dossiers. Het SCAF-programma is inderdaad bijna een jaar stilgelegd vanwege onenigheid tussen Dassault Aviation en Airbus Defence & Space over de reikwijdte van de samenwerking tussen de twee vliegtuigfabrikanten om de NGF-pijler van het programma te ontwerpen, gericht op de ontwikkeling van het gevecht zelf. Voor het Duitse bedrijf is er geen sprake van om als onderaannemer op te treden voor bepaalde onderwerpen zoals vluchtcontroles of stealth, twee gebieden waarvoor Airbus DS zich grotendeels op hetzelfde niveau beschouwt als zijn Franse tegenhanger. Voor Dassault Aviation heeft de Franse defensie-industrie al genoeg ingestemd om een ​​stap terug te doen op alle andere pijlers van het programma, waarvan 4 van de 7 worden bestuurd door Duitse bedrijven, voor slechts één door een Frans bedrijf. Bovendien sluit Frans de overdracht van bepaalde knowhow en bepaalde kritieke technologieën aan Duitse industrieën uit op basis van industriële samenwerking. In feite is het programma al vele maanden bevroren en het juweel van de Franse industrie heeft niet geaarzeld, door de stem van zijn president Eric Trappier, om publiekelijk de hypothese op te roepen van een pure en simpele mislukking van SCAF. .

duitsland en frankrijk kondigen mgcs-contract aan voor het belangrijkste grondgevechtssysteem
Het MGCS-programma heeft tot doel een reeks zware gepantserde voertuigen te ontwikkelen die de uitdagingen van zeer intense conflicten na 2040 aankunnen

Voor het MGCS-programma is de situatie niet veel beter, hoewel de oorzaken van de moeilijkheden aanzienlijk verschillen. Dit programma, dat aanvankelijk gericht was op de ontwikkeling van de vervanger van de Duitse Leopard 2 en de Franse Leclerc, zou namelijk worden ontworpen en geproduceerd door het Franse Nexter en de Duitser Krauss Maffei Wegman, in een strikt evenwichtige samenwerking tussen de twee fabrikanten. In deze vergadering hernam Nexter in zekere zin de positie die Rheinmetall had binnen het programma Leopard 2. Alleen was er voor laatstgenoemde geen sprake van uitgesloten te worden van zo'n belangrijk programma. Door te lobbyen en druk uit te oefenen, met name bij de Bondsdag, gaf Berlijn toe aan zijn industrieel en legde Parijs uiteindelijk op dat Rheinmetall zich bij het programma zou voegen, elk van de industriëlen droeg toen 3 van de 9 technologische pijlers, terwijl Berlijn Parijs verzekerde dat de industriële evenwicht Frans-Duitse zou worden bewaard. Het knelpunt dat dit programma vandaag blokkeert, verzet zich tegen de Franse Nexter en Rheinmetall, de eerste die de nieuwe tank wil uitrusten met zijn nieuwe generatie kanon van 140 mm ASCALON, de tweede die wil dat hij zijn kanon van 130 mm Rh -130 L/52 draagt , zonder dat iemand bereid is om terug te komen op dit onderwerp.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

5 gedachten over "SCAF, MGCS: politiek herwint controle over Frans-Duitse defensie-industriële samenwerking"

  1. […] gezamenlijk vorige week, dat deze programma's zullen eindigen, wat suggereert dat de uitvoerende macht aan beide zijden van de Rijn nu van plan was de controle over de con…. Dit bevestigde en bepaalde politieke wil, maar ook de geopolitieke context […]

  2. [...] een dodelijke situatie leidde ertoe dat de Franse en Duitse ministers van Defensie eind september de controle over de twee programma's terugkregen, in een poging de SCAF en de MGCS uit de sleur te halen in […]

Reacties zijn gesloten.