Hoeveel Rafales zal de Franse luchtmacht in 2030 inzetten?

Eerder deze week maakte het Ministerie van de Strijdkrachten bekend dat er een nieuwe bestelling zal worden geplaatst voor 42 Rafale-gevechtsvliegtuigen in het begrotingsjaar 2023. Dit was te verwachten, aangezien in lijn met de militaire programmeringswet 2019-2025 en in lijn met de doelstellingen van de strategische evaluatie van 2017. Vanwege het uitstel van leveringen vanaf 2016 om industriële capaciteit vrij te geven voor export, maar ook om investeringskredieten vrij te geven die elders nodig zijn, evenals de verkoop van 12 tweedehands Rafales aan Griekenland in 2020, vervolgens 12 vliegtuigen naar Kroatië in 2021, allemaal genomen uit de vloot van de luchtmacht in de ruimte, een zekere vaagheid belemmerde de realiteit van toekomstige leveringen, evenals de vloot die de Franse luchtmacht daadwerkelijk zal hebben bij de toepassing van deze orders.

De vloot van de Air and Space Air Force bestaat vandaag uit 132 bestelde vliegtuigen, waarvan er 106 zijn afgeleverd, één vliegtuig is verloren gegaan en 24 vliegtuigen zijn meegenomen voor export naar Griekenland en Kroatië, d.w.z. 81 apparaten online. Voor Naval Aviation zijn er al 47 van de 48 bestelde Rafale M geleverd, maar 4 vliegtuigen zijn verloren gegaan, ofwel 43 vliegtuigen op voorraad. Vanaf 2023 begint de levering van de laatste 27 reeds bestelde vliegtuigen voor Tranche IV, waarvan 26 vliegtuigen aan de luchtmacht zullen worden geleverd en één vliegtuig voor DGA-proeven, met een snelheid van 10 vliegtuigen per jaar. In januari 2021 heeft het Ministerie van de Strijdkrachten een aanvullende bestelling geformaliseerd voor 12 vliegtuigen die tussen 2023 en 2026 samen met die van tranche IV zullen worden geleverd, ter compensatie van de 12 Rafales die uit de luchtmachtvloot zijn gehaald en naar ruimte voor Griekenland.

De 12 tweedehands Rafales die aan Griekenland zijn geleverd, waren het onderwerp van een compensatiebevel voor 12 nieuwe vliegtuigen in 2021

De eerder deze week aangekondigde bestelling van 42 vliegtuigen komt overeen met Tranche V en zal waarschijnlijk rechtstreeks worden geleverd volgens de F4-standaard, terwijl de 39 vliegtuigen die tussen 2023 en 2026 zullen worden geleverd, zullen worden geleverd volgens de F3R-standaard. Volgens de LPM 2019-2025 en de Strategic Review 2017 zou deze tranche aanvankelijk betrekking hebben op 30 vliegtuigen bestemd voor de luchtmacht en de ruimte om de terugtrekking van de Mirage 2000 C en -5 te compenseren. Door de bestelling te verhogen tot 42 vliegtuigen, formaliseert Hotel de Brienne daarom de 1-op-1-vergoeding van de Rafales die voor het Kroatische contract is geïnd. Deze zullen tussen 2027 en 2030 worden geleverd, zodat de luchtmacht tussen 2023 en 2030 gemiddeld 10 nieuwe Rafales per jaar zal ontvangen, en dus tegen 2030 161 Rafales zal hebben, die zullen evolueren van de 55 gemoderniseerde Mirage 2000Ds, d.w.z. een vloot van 216 gevechtsvliegtuigen, kwam daarmee dicht in de buurt van het verzoek van de chef-staf van de lucht- en ruimtemacht, generaal Stephane Mille, die verklaarde dat een gevechtsvloot van 225 vliegtuigen nu essentieel was om de uitdagingen het hoofd te bieden. Bedenk dat het witboek van 2013 en de strategische evaluatie van 2017 aanvankelijk gericht waren op een troepenmacht van 185 gevechtsvliegtuigen voor de AAE. In totaal zullen de Franse luchtmachten daarom, behoudens een onvoorziene gebeurtenis, in 2030 260 gevechtsvliegtuigen opstellen, waaronder 205 Rafale-vliegtuigen, waardoor het, in de staat van de bevestigde planning, de grootste luchtmacht van Europa wordt.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN