Het Amerikaanse leger stelt de productie van zijn Stryker DE M-SHORAD Guardian uit

DEMSHORAD-test e1629289416540

Met hypersonische wapens en geavanceerde commando- en communicatiesystemen in het hart van de JDAC2-doctrine, zijn gerichte energiewapens tegenwoordig een van de belangrijkste prioriteiten van het Pentagon, en alle Amerikaanse legers zetten zich in voor de ontwikkeling van verschillende van deze systemen, of ze nu hoog -energielasers of microgolfkanonnen, zowel om grondtroepen en infrastructuur te beschermen, als gevechtsschepen en zelfs vliegtuigen. Als de Amerikaanse marine al lang in de voorhoede op dit gebied heeft gestaan, met het 60 Kw Helios-systeem, heeft het Amerikaanse leger de afgelopen jaren een zeer aanzienlijke inspanning geleverd op dit gebied, door gelijktijdig 4 programma's op dit gebied te ontwikkelen : het C-sUAS anti-dronegeweer, het IPFS-HPM-microgolfkanon om dronezwermen tegen te gaan, de 300 Kw en meer IFPC-HEL Valkyrie high-energy laser voor infrastructuurbescherming en het mobiele systeem DE M-SHORAD Guardian voor de bescherming van contacteenheden, een autonome laser van 50 kW, gemonteerd op een gepantserd voertuig van Stryker, die voor stroomvoorziening en implementatie zorgt.

De eerste operationele proeven van The Guardian begonnen medio 2021, en had, zo lijkt het, veelbelovende resultaten laten zien, tot het punt dat het Amerikaanse leger dat aankondigde: de eerste testsystemen zouden al in september 2022 worden geleverd aan Fort Sill, Oklahoma, om te worden getest door operationele eenheden. Het moet gezegd dat de verwachtingen binnen eenheden van het Amerikaanse leger hooggespannen zijn voor dit type systeem, dat bij uitstek geschikt is om de dreiging van lichte drones van categorie 1, 2 of 3, maar ook verdwaalde munitie en in zekere mate mortiergranaten en raketten (we spreken dan van het C-RAM-systeem voor Cruise-Racket Artillery and Mortar), een gebied waarin het Amerikaanse leger, net als de overgrote meerderheid van de westerse landstrijdkrachten, bijzonder slecht bedeeld is, en dit ondanks de komst van de eenheden van het IM-SHORAD-systeem dat ook op gepantserde voertuigen van Stryker is gemonteerd en een 30 mm kanon heeft, evenals Stinger- en Hellfire-raketten om deze missie uit te voeren.

22 maart Stryker IM SHORAD
Het Amerikaanse leger heeft 144 M-SHORAD-systemen besteld om zijn gevechtseenheden van dichtbij te beschermen in afwachting van de komst van gerichte energiesystemen zoals de Guardian (in hoofdafbeelding)

Terwijl de industriële productie van de Guardian aanvankelijk in 2023 zou worden gelanceerd voor ingebruikname tussen 2024 en 2025, heeft het Amerikaanse leger besloten de ingebruikname van dit systeem met ten minste een jaar uit te stellen, in de woorden van luitenant-generaal Rasch, commandant van de Rapid Capabilities and Critical Technologies Office. Voor de Amerikaanse officier gaat het hier niet om een ​​operationele arbitrage, aangezien het systeem tijdens de tests zijn efficiëntie en betrouwbaarheid heeft bewezen, maar om ervoor te zorgen dat de industriële respons rond dit programma optimaal zal zijn en dat de toezeggingen van de dienstverleners effectief worden gerespecteerd, wat betreft deadlines en kosten. Het is duidelijk dat het Amerikaanse leger van plan is de voortzetting van dit programma, dat op volle snelheid wordt uitgevoerd, te vertragen en de alternatieve industriële aanbiedingen aan de lage kant te laten voor die van Raytheon die de Guardian ontwikkelt, terwijl de andere oplossingen de een na de ander werden weggegooid de anderen wanneer ze extra vertragingen ondervonden.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor

Een gedachte aan "Amerikaanse leger stelt productie van zijn M-SHORAD Guardian Stryker uit"

Reacties zijn gesloten.