Geconfronteerd met Fincantieri trekt Naval Group opnieuw de FDI in Griekenland

De modernisering van de Griekse oppervlaktevloot is een cruciaal onderwerp voor Athene. Iets meer dan een jaar geleden kondigden de Griekse autoriteiten de bestelling aan van 3 FDI-fregatten van de Franse Marinegroep met dit in gedachten, evenals het begin van een overleg voor de lokale bouw van 6 korvetten met anti-onderzeeërcapaciteit. . Vanwege de defensieovereenkomst die werd ondertekend tussen Parijs en Athene op hetzelfde moment als de FDI- en Rafale-orders, waren veel mensen van mening dat de Naval Group Gowind 2500 de grote favoriet was in deze competitie, vooral omdat het korvet van de Franse marine een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt en geavanceerde anti-onderzeeër oorlogvoering mogelijkheden. Maar het was zonder te rekenen op Italië, dat in Athene de lokale bouw aanbood van zijn "Doha" -klasse korvetten die al in Qatar waren verkocht, en dat, in tegenstelling tot de Franse Gowinds, de grond-luchtraket op middellange afstand Aster kan implementeren, evenals voordelige financieringsoplossingen.

Sindsdien hebben de twee industriëlen de aanbiedingen en voorstellen vermenigvuldigd, waarbij Fincantieri gokt op de economische aspecten door voor te stellen een Griekse scheepswerf te verwerven om de korvetten te bouwen, maar ook door Athene te beloven alle geëxporteerde schepen op deze scheepswerf te bouwen, vanwege de zware industriële belasting van de eigen infrastructuur in Italië. Wat de French Naval Group betreft, het benadrukte de perfecte complementariteit van de Gowind 2500 met de 3 reeds bestelde FDI's en waarvan de bouw van de eerste eenheid al is begonnen in Lorient, terwijl de fabrikant gebruik maakte van de Euronavale-show 2022 om tal van industriële samenwerkingsovereenkomsten met Griekse partners in het kader van dit programma. Aanvankelijk aangekondigd voor de maand september, is de arbitrage in Athene om budgettaire redenen uitgesteld tot het einde van de zomer. Het budget van € 2 miljard dat was gepland om dit programma te financieren, was in de tussentijd inderdaad met € 500 miljoen verlaagd voor de modernisering van de 4 Meko HN-fregatten van de Griekse marine, waardoor de twee Franse en Italiaanse fabrikanten hun aanbiedingen moesten herparametreren, voor een besluit aangekondigd voor begin 2023.

Het eerste blok van de eerste Helleense directe buitenlandse investeringen werd eind oktober in Lorient gelegd, amper een jaar na de ondertekening van het contract tussen Parijs en Athene

Wat dit betreft, lijkt het erop dat Naval Group een originele strategie heeft gekozen om het Italiaanse aanbod tegen te gaan. Inderdaad, in plaats van een homothetisch verlaagd aanbod voor te stellen om slechts 4 Gowind 2500's te dekken, zoals Fincantieri deed, zou de Franse marinegroep hebben gedaan, volgens de Griekse pers, beloofde te vertrouwen op de optie van Athene met betrekking tot een vierde FDI-fregat, evenals op 2 lokaal geproduceerde Gowind 2500, allemaal voor 1,5 miljard euro. Het vervangen van twee korvetten door een FDI heeft echter een goede kans om de Helleense Admiraliteit te overtuigen, het nieuwe Franse fregat dat capaciteiten en prestaties biedt die veel beter zijn dan die van twee korvetten, beide in het luchtafweerveld met 32 ​​Aster 30 langeafstandsraketten, dan op het gebied van onderzeebootbestrijding, het favoriete gebied van het schip, dat in Europa geen concurrentie ondervindt. Maar de toegevoegde waarde die een vierde FDI voor de Griekse marine biedt, gaat veel verder dan de mogelijkheden van het schip en de bewapende uitrusting.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website – sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN