Het Japanse parlement keurt de nieuwe nationale veiligheidsstrategie goed, gericht op een inspanning van 2% van het bbp in 2027

Net als de militaire programmeringswet in Frankrijk, kadert de Japanse nationale veiligheidsstrategie de defensie-inspanningen van het land op een meerjarige schaal van 5 jaar. En wat de LPM betreft, het document behandelt tegelijkertijd de budgettaire, capaciteits-, technologische en zelfs leerstellige aspecten die in de komende vijf jaar zullen worden geïmplementeerd. Traditioneel was deze oefening, bovendien sterk beperkt door de Japanse grondwet en in het bijzonder artikel 9 dat de prerogatieven van de Japanse zelfverdedigingstroepen beperkt en elke andere actie dan defensief verbiedt, geen onderwerp van bittere discussies in het parlement. , onder leiding van Shinzo Abe, werden bepaalde uitweidingen toegestaan ​​aan de traditionele Japanse verdedigingshouding, zoals de transformatie van de twee helikopterdragers van de Izumo-klasse in vliegdekschepen bewapend met F-35B-jagers, een primeur voor de Japanse vloot sinds de capitulatie van 2 september 1945.

De nieuwe Nationale Veiligheidsstrategie, of SNS, die de periode 2023 tot 2027 bestrijkt, is veel meer besproken door de Japanse politieke klasse, en door parlementariërs in het bijzonder. Als reactie op de ambitie die premier Fumio Kishida sinds zijn verkiezing een jaar geleden tentoonspreidde, betekent dit in meerdere opzichten een revolutie op het gebied van capaciteiten en leerstellingen voor de Japanse defensie. Het voorziet dus in sterk toegenomen middelen voor de Japanse strijdkrachten, met een totaal budget over 5 jaar van 43.000 miljard yen, of € 315 miljard, een gemiddelde jaarlijkse uitgave van € 63 miljard per jaar. Maar zoals het geval was voor het budget van de Franse legers tijdens de huidige LPM, zal deze verhoging niet onmiddellijk zijn, maar zal ze over de hele periode toenemen, om in 2027 een jaarlijkse defensie-inspanning van 2 % van de nationale defensie-inspanning te bereiken. BBP, d.w.z. € 100 miljard per jaar, plaatst Tokio aan de voet van het wereldpodium na de Verenigde Staten ($ 853 miljard in 2023), China ($ 245 miljard in 2023) en Rusland ($ 125 miljard in 2023).

De twee torpedobootjagers voor helikopters van de Izumo-klasse worden omgevormd tot lichte vliegdekschepen die in staat zijn om het F-35B Lighting II-gevechtsvliegtuig verticaal of kort op te stijgen en te landen.

Vanuit een leerstellig oogpunt is de SNS 2023-2027 in diepe breuk met de traditionele houding van Tokio op dit gebied. Ten eerste machtigt het de Japanse zelfverdedigingstroepen (FADN) voor het eerst om reactiecapaciteiten te hebben en te gebruiken die in staat zijn het territorium van een mogelijke agressor aan te vallen, met het aangekondigde maar discutabele doel om het afschrikkende karakter van FADN. Om het kader van artikel 9 van de grondwet te respecteren, is het gebruik van deze reactiecapaciteit strikt ingekaderd in de tekst, waarbij de zelfverdedigingstroepen alleen kunnen reageren tegen militaire doelen die het Japanse grondgebied hebben of gaan aanvallen , en dit op een manier die strikt in verhouding staat tot de realiteit van de dreiging en de operationele behoeften. Daarnaast is een beroep op het principe van preventieve stakingen, zoals bijvoorbeeld het geval is in Zuid-Korea met de 3 Assen-doctrine, ten strengste verboden.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Alle abonnementen zijn vrijblijvend.


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN