AUKUS: De verkoop van Amerikaanse onderzeeërs aan Australië zou volgens het Amerikaanse Congres een nulsomspel kunnen zijn

Afgezien van de diplomatieke crisis die met Frankrijk is ontstaan ​​na de annulering van het onderzeeërprogramma van de Attack-klasse, zou het programma dat gericht is op het uitrusten van de Royal Australian Navy met nucleair aangedreven onderzeeërs van Amerikaans-Britse constructie, in het kader van de AUKUS-alliantie, heel goed kunnen blijken een nulsomspel zijn. Het is in ieder geval de waarschuwing van twee Amerikaanse senatoren, Rhode Island Democratische senator Jack Reed en Oklahoma Republikeinse senator James Inhofe in een brief van 21 december aan het Witte Huis. " Wij zijn van mening dat de huidige omstandigheden een nuchtere beoordeling van de feiten vereisen om te voorkomen dat de Amerikaanse onderzeese industriële basis tot het uiterste wordt belast.".

In hun brief specificeren de twee Amerikaanse senatoren dat de gemiddelde productie van nucleair aangedreven aanvalsonderzeeërs van de Virginia-klasse gedurende de laatste 5 jaar slechts 1,2 schepen per jaar zal zijn geweest, en waarschuwen de uitvoerende macht voor elke ambitie om onderzeeërs die bestemd zijn voor de US Navy aan haar bondgenoot voordat aan de specifieke behoeften van de US Navy is voldaan, wat geen enkel operationeel voordeel zou opleveren voor Amerikaanse troepen of zelfs bondgenoten, vooral in de Stille Oceaan tegen China. Terwijl James Inhofe, een lid van de zeer invloedrijke senaatscommissie voor strijdkrachten ten tijde van het schrijven van deze brief, met pensioen ging ter gelegenheid van de vernieuwing van een deel van de senaat, bleef senator Jack Reed voorzitter van deze commissie in de nieuwe legislatuur. De bezorgdheid van de twee senatoren komt omdat de studieperiode van 18 maanden die werd aangekondigd tijdens de oprichting van de Aukus-alliantie, precies om de oplossingen te bestuderen die het RAN in staat stellen om onderzeeërs nucleair aangedreven aanvalsvliegtuigen te verwerven, in maart zal eindigen.

Amerikaanse scheepswerven zullen moeten gaan van een jaarlijkse productie van 1,2 SNA per jaar gedurende de afgelopen 5 jaar, naar 2,7 schepen per jaar vanaf volgend jaar, als ze van plan zijn alleen aan de behoeften van de Amerikaanse marine te voldoen.

De Amerikaanse onderzeese vloot bestaat vandaag uit 14 nucleair aangedreven onderzeeërs met ballistische raketten en 4 Ohio-klasse nucleair aangedreven kruisraketonderzeeërs, 3 nucleair aangedreven aanvalsonderzeeërs (SNA) Seawolf-klasse, 26 Los Angeles-klasse SNA's en 21 Virginia-klasse SNA's. Onder deze schepen zullen de onderzeeërs van de Ohio-klasse, waarvan de oudste de operationele leeftijd van 38 jaar bereikt, zoals de Los Angeles, waarvan de oudste al 37 jaar in dienst is, binnenkort uit dienst worden genomen om te worden respectievelijk vervangen door de nieuwe SSBN's van de Columbia-klasse die vanaf 2027 in dienst zullen treden, en door de SNA's van de Virginia-klasse die al in gebruik zijn. Bovendien is de Amerikaanse marine begonnen met een plan om haar SNA-vloot uit te breiden tot 70 eenheden in 2040. Dit omvat dus de productie en toevoeging aan de service van 12 Columbia-klasse SSBN's en 46 SNA's over een periode van 17 jaar, ofwel 1 SSBN om de 2 jaar en 2,7 SNA per jaar, een tempo dat Amerikaanse scheepswerven maar moeilijk bij kunnen houden, ondanks de aanzienlijke inspanningen die fabrikanten en de 'U.S. Navy op dit gebied leveren.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Alle abonnementen zijn vrijblijvend.


Voor