AUKUS: De verkoop van Amerikaanse onderzeeërs aan Australië zou volgens het Amerikaanse Congres een nulsomspel kunnen zijn

Afgezien van de diplomatieke crisis die met Frankrijk is ontstaan ​​na de annulering van het onderzeeërprogramma van de Attack-klasse, zou het programma dat gericht is op het uitrusten van de Royal Australian Navy met nucleair aangedreven onderzeeërs van Amerikaans-Britse constructie, in het kader van de AUKUS-alliantie, heel goed kunnen blijken een nulsomspel zijn. Het is in ieder geval de waarschuwing van twee Amerikaanse senatoren, Rhode Island Democratische senator Jack Reed en Oklahoma Republikeinse senator James Inhofe in een brief van 21 december aan het Witte Huis. " Wij zijn van mening dat de huidige omstandigheden een nuchtere beoordeling van de feiten vereisen om te voorkomen dat de Amerikaanse onderzeese industriële basis tot het uiterste wordt belast.".

In hun brief specificeren de twee Amerikaanse senatoren dat de gemiddelde productie van nucleair aangedreven aanvalsonderzeeërs van de Virginia-klasse gedurende de laatste 5 jaar slechts 1,2 schepen per jaar zal zijn geweest, en waarschuwen de uitvoerende macht voor elke ambitie om onderzeeërs die bestemd zijn voor de US Navy aan haar bondgenoot voordat aan de specifieke behoeften van de US Navy is voldaan, wat geen enkel operationeel voordeel zou opleveren voor Amerikaanse troepen of zelfs bondgenoten, vooral in de Stille Oceaan tegen China. Terwijl James Inhofe, een lid van de zeer invloedrijke senaatscommissie voor strijdkrachten ten tijde van het schrijven van deze brief, met pensioen ging ter gelegenheid van de vernieuwing van een deel van de senaat, bleef senator Jack Reed voorzitter van deze commissie in de nieuwe legislatuur. De bezorgdheid van de twee senatoren komt omdat de studieperiode van 18 maanden die werd aangekondigd tijdens de oprichting van de Aukus-alliantie, precies om de oplossingen te bestuderen die het RAN in staat stellen om onderzeeërs nucleair aangedreven aanvalsvliegtuigen te verwerven, in maart zal eindigen.

Rool Out Virginia Shipyard militaire allianties | Verdedigingsanalyse | Australië
Amerikaanse scheepswerven zullen moeten gaan van een jaarlijkse productie van 1,2 SSN per jaar gedurende de afgelopen 5 jaar, naar 2,7 schepen per jaar vanaf volgend jaar, als ze van plan zijn alleen aan de behoeften van de Amerikaanse marine te voldoen.

De Amerikaanse onderzeebootvloot bestaat tegenwoordig uit 14 onderzeeërs met nucleaire ballistische raketten en 4 nucleaire kruisraketonderzeeërs van de Ohio-klasse, en 3 nucleaire aanvalsonderzeeërs (SSN) van de Sea-klassewolf, 26 SSN's van de klasse Los Angeles en 21 SSN's van de Virginia-klasse. Onder deze schepen moeten de onderzeeërs van de Ohio-klasse, waarvan de oudste de operationele leeftijd van 38 jaar bereiken, zoals de Los Angeles, waarvan de oudste 37 jaar dienst heeft, binnenkort uit dienst worden genomen, om respectievelijk te worden vervangen door de nieuwe SSBN's van de Colombia-klasse die vanaf 2027 in dienst zullen treden, en van de SSN's van de Virginia-klasse die al in dienst zijn. Bovendien heeft de Amerikaanse marine zich gecommitteerd aan een plan om haar SSN-vloot uit te breiden tot 70 eenheden in 2040. Dit omvat dus de productie en uitbreiding van de dienst van 12 Columbia-klasse SSBN's en 46 SSN's over een periode van 17 jaar, d.w.z. 1 SSBN om de twee jaar en 2 SSN per jaar, een tempo dat Amerikaanse scheepswerven moeilijk zullen kunnen bijhouden, ondanks de aanzienlijke inspanningen die op dit gebied door fabrikanten en de Amerikaanse marine zijn geleverd.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Militaire allianties | Defensieanalyse | Australië

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

Alles

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN