Leopard 2, Mamba, Patriot, Marder... Europeanen vergroten massaal hun militaire steun aan Oekraïne

Luipaard 2PL 2B Bumar e1673450143102

Sinds enkele dagen heerst in de Europese kanselarijen de sfeer van een op handen zijnde beslissende slag. Inderdaad, na maanden en maanden van uitstel van het offensieve of defensieve karakter van dit of dat materieel, of meerdere pas de trois om bepaalde beslissingen te rechtvaardigen, lijkt het erop dat een meerderheid van de grote Europese hoofdsteden nu op weg is om een ​​massale bijdrage aan de Oekraïense verdedigingsinspanningen, binnen kortere tijdsbestekken dan normaal. Het begin van het jaar stond dus in het teken van de Franse beslissing om Bastion-troepentransportvoertuigen te leveren, en vooral lichte tanks (of gepantserde verkenningsvoertuigen voor degenen die geïrriteerd zijn door deze kwalificatie) AMX-10RC, waarmee de weg werd geëffend voor de levering van niet -Sovjet eerstelijns offensief pantser, zelfs nu de resterende voorraden in Europa van T-72-tanks en BMP-infanteriegevechtsvoertuigen slinken en de Russische industriële productie is teruggekeerd naar een hectisch ritme van 40 tot 50 zware pantservoertuigen per maand.

Sterker nog, de dag na de Franse aankondiging kondigden Berlijn en Washington gezamenlijk de volgende levering aan van VCI Marder en Bradley aan Kiev, maar ook van 2 extra Patriot-batterijen naast wat Joe Biden een paar weken geleden al beloofde. Als zodanig zal de training van de Oekraïense bedienden van deze batterijen volgende week beginnen. gevestigd in Fort Still in Oklahoma, zodat de batterijen "zo snel mogelijk" kunnen worden geleverd en geïmplementeerd, aldus brigadegeneraal Patt Ryder van de Amerikaanse luchtmacht, die deze training begeleidt. Tegelijkertijd zal een soortgelijke opleiding worden gevolgd door Parijs en Rome om Kiev te kunnen voorzien van een SAMP/T Mamba batterij, waardoor de Oekraïense legers binnen enkele maanden kunnen vertrouwen op 4 langeafstandsluchtafweer- en antiballistische systemen met zeer krachtige prestaties. Laten we er terloops aan herinneren dat de Patriot-opleiding binnen het Amerikaanse leger vandaag 2 jaar duurt, ook al zal die aanzienlijk worden ingekort gezien de operationele urgentie, maar ook gezien de knowhow van de Oekraïense grondluchtoperators die perfect wisten hoe ze gebruiken hun S-300-, Buk- en Tor-systemen om Russische jagers het luchtruim te ontzeggen, en die ook andere systemen zoals de Duitse IRIS-T en de Franse Crotale -NG leerden implementeren in tijdrecords.

Mamba Aster30
Frankrijk en Italië bereiden zich voor om Oekraïens personeel op te leiden met als doel het opzetten van een luchtafweer- en antiraketbatterij SAMP / T Mamba

Maar de meest beslissende van de aankondigingen die de afgelopen dagen zijn gedaan, werd gedaan door de Poolse president Andrzej Duda, tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky en zijn Litouwse tegenhanger, premier Gitanas Nausèda, die vandaag in Lviv plaatsvond. De Poolse president kondigde inderdaad de aanstaande uitzending aan van een compagnie Poolse Leopard 2-tanks naar Oekraïne, als onderdeel van een "internationale coalitie van donoren" om de Oekraïense defensie-inspanningen te ondersteunen. We kennen echter niet het kader van deze coalitie, en vooral niet of Berlijn daadwerkelijk toestemming heeft gegeven aan Warschau om deze gepantserde voertuigen te leveren, gebouwd door Krauss-Maffei Wegmann, waarvan er 250 in dienst zijn bij de Poolse strijdkrachten. Ter herinnering: een tankcompagnie vertegenwoordigt meestal 14 van deze gepantserde voertuigen, ook al kan dit aantal in sommige gevallen meer dan 20 eenheden bedragen.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie 'Gratis artikelen'. Flash-artikelen zijn in volledige versie 48 uur geopend. Abonnees hebben volledige toegang tot de analyse- en samenvattingsartikelen. Artikelen in Archieven (ouder dan twee jaar) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

- 15% op uw abonnement Klassiek of Premium (maandelijks of jaarlijks) met de code Terug naar school23
Alleen tot en met 30 september!


Deel het artikel:

Voor