De Amerikaanse marine geeft prioriteit aan de vervanging van de F/A-18 Super Hornet bij de planning op middellange termijn

Terwijl in Frankrijk, in het kader van de voorbereiding van de toekomstige militaire programmeringswet, aanhoudende geruchten wijzen op een mogelijke stopzetting van het PANG-vliegdekschipprogramma van de volgende generatie, aan de overkant van de Atlantische Oceaan, is de situatie heel anders. Inderdaad, vorige week sprekend op het jaarlijkse symposium van de Surface Navy Association, de Chief of Naval Operations of CNO, Admiraal Mike Gilday, specificeerde de prioriteit die wordt gegeven aan de komende grote programma's voor de periode 2025-2040. Dus voor het NOC zal de eerste grote uitrusting die in dienst komt, waarschijnlijk aan het begin van het volgende decennium, de vervanging zijn van de F/A-18 E/F Super Hornet jachtbommenwerper, aangeduid onder de code F/ A-XX en van het Next Generation Air Dominance-programma of NGAD-versie US Navy (en anders dan de NGAD van de US Air Force). Hierna zullen de DD(x)-torpedobootjagers in dienst treden en de torpedobootjagers van Arleigh Burke Flight III op de productielijnen van Amerikaanse scheepswerven overnemen, en ten slotte, na het midden van de jaren 2030, vallen de nieuwe onderzeeërs SSN(X) kernwapens aan. , ter vervanging van de Virginia-klasse SNA's die momenteel in productie zijn.

Er is zeer weinig bekend over het NGAD-programma van de Amerikaanse marine, het onderwerp wordt gemarkeerd met het zegel van geheimhouding door het Pentagon, inclusief de budgettaire dimensie voor 3 jaar. Voorbij de komst van de MQ-25 Stingray stealth-tankerdrones, die in 2025 volledig operationeel moet zijn en waarmee de Super Hornets en F-35C Lighting II van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hun autonomie en operationeel bereik aanzienlijk moeten vergroten, is dit programma gebaseerd op een nieuwe jachtbommenwerper gepresenteerd als behorend tot de toekomstige 6e generatie, zoals de NGAD van de Amerikaanse luchtmacht en de Europese FCAS, evenals de vloot van gevechtsdrones en andere Remote Carriers die kenmerkend zijn voor deze nieuwe generatie. Het apparaat dat centraal staat in dit programma, de F/A-XX, zou de kenmerken van deze nieuwe generatie moeten hebben, namelijk uitgebreide passieve en actieve stealth, een zeer coöperatief digitaal gevechtssysteem en verbeterde prestaties, met name op het gebied van bereik en laadvermogen, vergeleken met vliegtuigen van de vorige generatie.

de MQ-25 Stingray on-board stealth-drone voor het bijtanken zal tegen 2025 zijn eerste operationele capaciteit bereiken. Het zal de vrijlating van enkele van de Super Hornets van de luchtgroep aan boord van Amerikaanse vliegdekschepen die aan deze missie zijn gewijd, mogelijk maken.

Dit nieuwe apparaat, evenals zijn operationele omgeving en zijn drones, zullen de Amerikaanse marine in staat stellen de prestaties en capaciteiten van zijn gevechtsgroepen voor vliegdekschepen, of Carrier Group, aanzienlijk te verbeteren door hun effectieve bereik uit te breiden, maar ook hun discretie, dichtheid en betrouwbaarheid. effectiviteit van de ingezette luchtmiddelen. Deze configuratie speelt in op simulaties rond een mogelijk conflict rond Taiwan met het Volksbevrijdingsleger, die stuk voor stuk hebben aangetoond dat alle Amerikaanse en geallieerde luchtmachtbases in de westelijke Stille Oceaan, in Guam en Japan, zal zwaar preventief worden getroffen door Chinese troepen, waardoor ze gedurende een aanzienlijke periode buiten werking zijn gesteld. In deze hypothese zullen de Carrier Groups en de luchtgroepen die hen bewapenen daarom de belangrijkste Amerikaanse reactiemacht op korte termijn vormen om het Chinese offensief in te dammen. Dit scenario, dat doet denken aan het scenario dat aan de oorsprong lag van de verhalende basis van het boek "Red Storm" van Larry Bond en Tom Clancy, gepubliceerd in 1986, waarin werd uitgegaan van het verlies van IJsland door de NAVO in conflict met de Sovjet-Unie en het Warschaupact.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Alle abonnementen zijn vrijblijvend.


Voor