Het Leonidas-microgolfenergieprogramma van het Amerikaanse leger bereikt een nieuwe mijlpaal

Zelfmoorddrones op lange afstand, zoals munitie voor knaagdieren, zijn ongetwijfeld een van de belangrijkste technologische militaire onthullingen van de afgelopen jaren geweest. Gemakkelijk en economisch te produceren, met een hoge destructieve capaciteit, een bereik van meer dan 2000 km en bijna metrische precisie, vertegenwoordigen deze drones een wapen met strategisch vermogen zodra ze in grote hoeveelheden zijn geproduceerd, zelfs voor een land dat niet over zeer aanzienlijke middelen beschikt . En als de term "Game Changer" vaak te veel wordt gebruikt en verkeerd wordt gebruikt in termen van wapensystemen, is het ongetwijfeld van toepassing op deze nieuwe lichte drones, aangezien het nu moeilijk is om jezelf tegen hen te beschermen. acties die tot dan toe buiten hun bereik lagen.

Door hun relatief langzame vliegroute en snelheid zijn deze drones niet fundamenteel moeilijk te onderscheppen. Maar hun lage kostprijs, in de orde van grootte van $ 20.000 voor de Iraanse Shahed 136 die massaal door Rusland in Oekraïne wordt gebruikt, maakt het mogelijk om massale aanvallen uit te voeren die conventionele verdedigingssystemen verzadigen, of hun zwakke punten uitbuiten. Ze zijn veel goedkoper dan de luchtafweerraketten die tegenwoordig het grootste deel van de westerse defensie bieden, maar ze kunnen ook snel de capaciteiten van deze systemen verzadigen, of simpelweg hun munitievoorraden leegmaken. Om dit het hoofd te bieden, zetten de Oekraïners nu een toenemend aantal luchtafweerartilleriesystemen in, hetzij geleid door radar zoals de Duitse Cheetah, of bestuurd door operators, zoals de talrijke Bofors- en Oerlikon-kanonnen die de afgelopen maanden door het Westen zijn gestuurd. bescherming van kritieke infrastructuur tegen deze bedreigingen.

Met een bereik van 2500 km en een draagvermogen van 40 kg explosieven zou de productie van de Iraanse drone Shahed 136 volgens schattingen slechts 20.000 dollar kosten.

Naast conventionele luchtafweergeschut, ontwikkelen de meeste van 's werelds grootste legers gerichte energiewapens om op deze dreiging te reageren. De Amerikaanse legers hebben op dit gebied een belangrijke voorsprong genomen, bijvoorbeeld met het Helios-lasersysteem dat al op sommige Amerikaanse marineschepen is uitgerust, of het door de Amerikaanse luchtmacht ontwikkelde SHIELD-lasersysteem in de lucht. Maar het is ongetwijfeld het Amerikaanse leger, via het Indirect Fire Protection Capability-programma, wat de meest dynamische is op dit gebied, met het 50 Kw Guardian-lasersysteem gemonteerd op een gepantserd voertuig van Stryker momenteel getest, het 300 Kw Valkyrie IFPC-HEL zware lasersysteem om grotere doelen zoals kruisraketten aan te pakken, en het zware IPFS-HPM microgolfsysteem. Samen met deze systemen het Amerikaanse leger heeft zojuist een budget van 66 miljoen dollar toegewezen aan het bedrijf Epirus om prototypes te ontwikkelen van zijn door Leonidas gestuurde anti-dronesysteem met elektromagnetische pulsen, speciaal ontworpen om grote aantallen lichte drones uit een deel van de lucht te elimineren, terwijl nabije eigen systemen worden ontweken.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website – sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN