Abrams, Challenger 3, Armata…: Wat zijn moderne gevechtstanks waard? 2/3

Artikel van 6 september 2021 bijgewerkt op 27 januari 2023

Nadat hun geplande verdwijning bijna was aangekondigd met de komst van nieuwe wapensystemen, wordt de tank opnieuw een belangrijk kenmerk van de militaire macht van een strijdmacht, en dit in alle theaters. Dit artikel is het tweede van een reeks van 3 bedoeld om de belangrijkste modellen van moderne tanks te presenteren die de strijdkrachten in de wereld uitrusten of zullen uitrusten. Een eerste artikel presenteerde de Duitse Leopard 2, de Chinese Type 99A, de Israëlische Merkava Mk IV en de Franse Leclerc. Deze bevat de Amerikaanse M1A2C Abrams, de Britse Challenger 3 en de Russische T-90M en T-14 Armata. Een laatste artikel presenteert de Turkse Atlay, de Zuid-Koreaanse K2 Black Panther, de Japanse Type 10 en de Italiaanse C1 Ariete.

Verenigde Staten: M1A2C Abrams

In 1972, aan het einde van de oorlog in Vietnam, waren de Amerikaanse legers bloedeloos, gehandicapt door 10 jaar investeringen in een specifiek theater, en veel van hun land- en luchtuitrusting bood niet langer een significante toegevoegde waarde in het licht van hun kosten. equivalenten. Dit was met name het geval met de M60 Patton-tank, een afgeleide van de M48 en in dienst sinds 1960, maar die op veel gebieden werd overtroffen door de Sovjet T-64, evenals door de nieuwe T-72 die zal worden ingevoerd dienst in 1973. Om het hoofd te bieden, en niet zonder grote moeilijkheden, startte het Amerikaanse leger een geweldig programma dat BIG 5 zal worden genoemd en dat zal leiden tot 6 van de meest efficiënte uitrusting van de jaren 80: het Infantry Combat Vehicle M2 / M3 Bradley, het M108 / 109 zelfrijdende kanon, het Patriot luchtafweersysteem, de AH-64 Apache en UH-60 Black Hawk helikopters, evenals de meest symbolische van allemaal, de M1 Abrams hoofdgevechtstank. Brekend met de doctrine van eenvoud, geërfd van de M4 Sherman en bestendigd door de M48 en M60, was de Abrams tegelijkertijd een rollend monster, een concentraat van technologie, en had hij een vuurkracht die gelijk was aan de enige Leopard 2 Duitser in die tijd . Hij demonstreerde deze kracht tijdens de Eerste Golfoorlog, nam een ​​duidelijk overwicht over de Iraakse T62 en T72 en vernietigde de meeste tanks die hij tegenkwam voor minimale verliezen, grotendeels gekoppeld aan vuur van anderen Abrams of M2 Bradley's HOT-raketten.

De eerste versie van de M1 Abrams was uitgerust met een 105 mm kanon zoals de meeste gevechtstanks uit de jaren 60 en 70

De Amerikaanse tank onderging verschillende opeenvolgende moderniseringsfasen, de eerste in 1984 uitgerust met een langer en efficiënter 105 mm kanon, de tweede, in 1988, uitgerust met het 120 mm M256 kanon afgeleid van de Rheinmetall L44 die uitgerust was met de Leopard 2, om geboorte te geven aan de M1A1-standaard (degene die zal vechten tijdens de Golfoorlog). Een paar jaar later verscheen de M1A2-versie, die voornamelijk bestond uit een transformatie van het elektronische systeem aan boord voor een volledig digitale versie, inclusief nieuwe detectie- en visualisatiemogelijkheden, de native integratie van GPS-positionering en de in plaats van een digitale bus . Door deze structuur kon de M1A2 snel evolueren via System Enhancement Package (SEP), grotendeels overeenkomend met software- en systeemevoluties. De M1A2 SEP2-versie heeft een automatische machinegeweerkoepel, nieuwe schermen en nieuwe interfaces gekregen. De nieuwste versie, de M1A2 SEPv3, ook wel M1A2C genoemd, die vanaf 2017 in gebruik is genomen, heeft zijn netwerk- en communicatiemogelijkheden aanzienlijk verbeterd, zijn stroomproductie aanzienlijk verhoogd, zijn FLIR-mogelijkheden verbeterd en zijn bescherming versterkt door de toevoeging van nieuwe ARAT actieve pantsertegels, en vooral de mogelijkheid om met het systeem te worden uitgerust Hard-Kill Trophy besteld door het Amerikaanse leger van de Israëlische Rafael.

De M1A2SEPv2 uitgerust met het Trophy hard-kill-systeem tijdens tests uitgevoerd door het Amerikaanse leger. Let op de Trophy System-radars aan weerszijden van de toren

Al deze toevoegingen zijn niet zonder overweging gedaan, aangezien het gewicht van de tank in de loop der jaren geleidelijk is toegenomen van 55 tot 67 ton, waardoor aanzienlijke beperkingen zijn toegevoegd aan de 1500 pk sterke Honeywell AGT 1500 gasturbine die de tank voortstuwt. De prijs is ook gestegen van $ 8,5 miljoen (prijs gecorrigeerd voor inflatie) tot meer dan $ 15 miljoen voor de M1A2 SEPv3-versie, waardoor het een van de duurste tanks op dit moment is. Maar de grootste zwakte van de Abrams blijft het duizelingwekkende verbruik, dat zijn autonomie op de weg beperkt tot 400 km ondanks een tank van 1900 liter, wat tweemaal het verbruik is van een T90M of een Leclerc. Bovendien staat bekend dat het gepantserde voertuig complex is om te onderhouden en vereist het een zware en perfect ingereden logistiek om het volledige potentieel te benutten. Aan de andere kant, als aan deze voorwaarden is voldaan, blijft het een van de krachtigste gevechtstanks van het moment, wat de recente commerciële successen bij Taiwan ou Pools, twee landen in het bijzonder blootgesteld.

Verenigd Koninkrijk: Challenger 3

Sinds de Cheftain eind jaren zestig in dienst trad, hebben de Britse legers altijd de voorkeur gegeven aan zware gevechtstanks, zelfs zeer zware, zelfs als hun mobiliteit eronder zou lijden. Zo had de Cheftain slechts een 60 pk-motor om zijn 720 ton te vervoeren, en de Challenger 55, die in 2 in dienst kwam en een radicale evolutie was van de Challenger 1998, waarmee hij slechts 1% van de onderdelen deelt, had slechts een 5 pk motor voor een gevechtsgewicht variërend van 1200 tot meer dan 65 ton. Britse tanks zijn echter altijd geduchte tegenstanders op het slagveld geweest, met name vanwege hun zeer geavanceerde composietpantser Chobham dan Dorcester, en hun grote vuurkracht. Aan de andere kant, en net als hun Franse of Duitse Europese tegenhangers, zagen de Britse legers hun vloot van zware tanks vanaf 70 slinken, tot het punt dat tijdens de voorbereidende werkzaamheden voor het Witboek van 2000 over La Défense, veel geruchten deden de ronde volgens welke de 165 Challenger 2's die vandaag de 3 kurassierbataljons van het Britse leger bewapenen, puur en eenvoudig zouden worden onderdrukt.

De Challenger 3 zal een van de best beschermde tanks zijn gedurende de 10 jaar waarin hij voor de tussentijd moet zorgen tot de komst van zijn vervanging vanaf 2035

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees - vanaf € 1 de eerste maand

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Alle abonnementen zijn vrijblijvend.


Voor

3 gedachten aan “Abrams, Challenger 3, Armata...: Wat zijn moderne gevechtstanks waard? 2/3"

  1. […] van 2035, zoals het geval is met de Frans-Duitse MGCS. De komst aangekondigd in 2015 van de T-14 Armata voor 2020 is sindsdien bruisend, de Russische tank is duidelijk […]

  2. […] zware bepantsering wordt gemoderniseerd, met de aankondiging van een order voor 75 Amerikaanse M1A2 SEPv3 zware tanks, de meest geavanceerde versie van de beroemde Abrams, naast 29 gepantserde voertuigen van de […]

Reacties zijn gesloten.

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN