Woensdag 6 december 2023

De volgende generatie gevechtsvliegtuigen zal moeten vertrouwen op nieuwe ondersteuningsvliegtuigen

Al enkele jaren woedt er een race tussen de grote luchtvaartmachten om een ​​nieuwe generatie gevechtsvliegtuigen te ontwikkelen. Of het nu gaat om de NGAD van de Amerikaanse luchtmacht, de NGAD F/A-XX van de Amerikaanse marine, de Frans-Spaans-Duitse SCAF, de Italiaans-Brits-Japanse FCAS of het nog steeds geheime Chinese programma, deze apparaten van de 6e generatie zal nieuwe mogelijkheden met zich meebrengen die een duidelijke breuk met voorgaande generaties creëren, veel meer dan die welke de dubieuze vijfde generatie zouden definiëren . Door hun capaciteiten voor coöperatieve inzet, drone-controle en prestaties die niet vergelijkbaar zijn met die van de huidige vliegtuigen, zullen deze gevechtsvliegtuigen de luchtmacht in staat stellen om de komende decennia voldoende actie- en manoeuvreercapaciteiten te behouden. vliegtuigsystemen, ook nieuwe generatie.

Zoals de oorlog in Oekraïne echter heeft aangetoond, kan de luchtmacht alleen volledig worden uitgeoefend als gevechtsvliegtuigen, hoe efficiënt ze ook zijn, kunnen vertrouwen op een vloot van ondersteuningsvliegtuigen die tal van cruciale diensten bieden, zoals vroegtijdige luchtwaarschuwing (de beroemde Awacs). , elektronische intelligentie of zelfs de essentiële tankvliegtuigen. Het is ook waarschijnlijk dat de moeilijkheden waarmee de Russische luchtmacht in Oekraïne wordt geconfronteerd, ondanks een gevechtsvloot die qua kwantiteit en kwaliteit veel superieur is aan die van hun tegenstander, deels te wijten zijn aan het lage aantal geïmplementeerde vliegtuigen, aangezien Rusland slechts ongeveer tien vliegtuigen heeft. operationele Beriev A-50 awacs en ongeveer vijftien Il-78 tankvliegtuigen, terwijl maar weinig gevechtsvliegtuigen en nog minder piloten daadwerkelijk gekwalificeerd zijn voor de delicate bijtankprocedure tijdens de vlucht.

KC46A en F35
De Boeing KC-46 Pegasus ondervond talloze ontwikkelingsproblemen, wat aanzienlijke vertragingen en extra kosten veroorzaakte voor de Amerikaanse luchtmacht en voor Boeing.

De kwetsbaarheid van deze ondersteuningsvliegtuigen, omdat ze worden geconfronteerd met lucht-luchtraketten voor de lange afstand, zoals de Russische R37M of de Chinese PL-15 , maar ook voor grond-luchtsystemen voor lange afstanden, zoals de Russische S-400 en het Chinese HHQ -9 is een onderwerp van grote zorg voor de Amerikaanse luchtmacht , die met 550 tankvliegtuigen, 40 Awacs en 170 elektronische inlichtingenvliegtuigen meer dan 75% van dit type vliegtuigen op de planeet bezit. Er zijn oplossingen geboden, zoals de integratie van suites voor elektronische oorlogvoering en loklanceerinrichtingen in deze apparaten, en andere zijn in ontwikkeling, zoals het SHIELD-programma dat van plan is deze zware, imposante en daarom goedkope apparaten uit te rusten met een harde manoeuvreerbaarheid. kill-lasersysteem om de raketten te vernietigen die hen komen aanvallen. Als deze systemen echter de overlevingskansen van de apparaten mogelijk maken en zullen vergroten, staan ​​ze hen echter niet toe discrete acties uit te voeren, noch de gevechtslinie te naderen, twee grote handicaps voor het uitvoeren van operaties. . Hiervoor, en om optimaal te profiteren van de mogelijkheden die de 6e generatie gevechtsvliegtuigen bieden, moet daarom een ​​nieuwe generatie ondersteuningsvliegtuigen worden ontworpen. Dit is in ieder geval waar de Amerikaanse luchtmacht zich op wil voorbereiden .


LOGO-metaverdediging 70

De rest van dit artikel is gereserveerd voor abonnees -

Klassieke abonnementen geven toegang tot alle Flash-artikelen, Analyses en Syntheses, zonder reclame , vanaf € 1,99.

Premium-abonnementen ook toegang tot artikelen ouder dan twee jaar in het archief, evenals geavanceerde onderzoekstools , en om twee persberichten of vacatures per maand gratis te publiceren in de Partners-sectie (+ Push sociale netwerken / applicatie).


Fabrice Wolf
Fabrice Wolfhttps://meta-defense.fr/fabrice-wolf/
Fabrice, voormalig piloot van de Franse marineluchtvaart, is de uitgever en hoofdauteur van de site meta-defense.fr. Zijn voorkeursgebieden zijn militaire luchtvaart, defensie-economie, luchtvaartoorlog en onderzeeërs, en Akita Inu.

Voor verder

5 Opmerkingen

  1. […] Ondanks herhaalde problemen tijdens de ontwikkeling van het KCx-programma, werd de eerste KC-46A Pegasus in 2019 geleverd aan de Amerikaanse luchtmacht, en tot nu toe hebben 70 vliegtuigen zich aangesloten bij Amerikaanse operationele eenheden als de De overige apparaten moeten worden geleverd door de Amerikaanse luchtmacht. einde van het decennium. Een tweede programma, genaamd KCy, zou het KCx-programma overnemen en de resterende KC135's, meer dan 160 vliegtuigen, de komende tien jaar vervangen. Dit programma, dat zich, zoals voorheen, vooral verzette tegen de KC-46A van Boeing enerzijds en de A330MRTT van Airbus, dit keer geassocieerd met Lockheed-Martin, leek tot nu toe relatief open, waarbij het volume het mogelijk maakte de effecten van de nabije toekomst te neutraliseren. -bestaande vloot van KC-46A's binnen de USAF. Helaas voor Airbus, en in mindere mate voor Boeing, biedt noch de Pegasus, noch de MRTT een aanzienlijk groter overlevingsvermogen dan de vliegtuigen die momenteel in gebruik zijn, zelfs als deze nieuwe tankers versterkte zelfverdedigingssystemen kunnen krijgen, bestaande uit lokvogels, hoge-energieradar en laser. stoorzenders. De Amerikaanse luchtmacht heeft zojuist aangekondigd dat het KCy-programma zal worden teruggebracht tot 75 vliegtuigen, om kredieten en capaciteiten vrij te maken voor het KCz-programma, dat precies een systeem moet ontwikkelen dat aan deze eisen kan voldoen. […]

Reacties zijn gesloten.

SOCIALE NETWERKEN

Laatste artikelen