Is de KNDS EMBT-tank, geconfronteerd met K2 en KF51, de enige kans om het Frans-Duitse MGCS-programma te redden?

De expresreis van president Volodymyr Zelensky in Europa, die zojuist is afgelopen, heeft niet geleid tot de spectaculaire aankondigingen zoals bepaalde commentatoren hadden verwacht, en bovendien had zijn bezoek aan Washington van enkele weken geen aanleiding gegeven tot onmiddellijke aankondigingen. Het is echter, net als in de Verenigde Staten het geval, dat het Oekraïense staatshoofd en zijn Britse, Franse en Duitse tegenhangers van deze persoonlijke ontmoetingen gebruik hebben gemaakt om zich voor te bereiden op de voortzetting van de hulp. militair en economisch richting Kiev. Van de besproken onderwerpen was de kwestie van de levering van gepantserde voertuigen en artilleriesystemen zeer waarschijnlijk de kern van de zorgen van de 4 staatshoofden, ook al zoals we al eerder hebben besproken, kampt de Europese industrie momenteel met een productietekort om te voldoen aan de vraag die direct of indirect wordt gegenereerd door het conflict in Oekraïne.

Op dit vlak lijken twee fabrikanten het voortouw te willen nemen, ook tegenover Europese overheden. De eerste is het Zuid-Koreaanse Hanwha Defense, dat de zware tank K2 Black Panther produceert, maar ook het zelfrijdende kanon K9 Thunder en het infanteriegevechtsvoertuig AS21 Redback. De eerste twee systemen zijn al gekozen door Polen vormen, naast 300 K239 meervoudige raketwerpers, het Poolse gevechtskorps dat niemand minder zal zijn dan de machtigste conventionele landmacht op het oude continent, met 1250 tanks waaronder 1000 K2's, evenals 672 K9 zelfrijdende kanonnen. Inderdaad, na het verleiden van Warschau, Hanwha Defense lijkt zijn zinnen op Boekarest te hebben gezet, door een productiepartnerschap te tekenen met het staatsbedrijf Romam om de Thunder en de Redback te bouwen en te exporteren, wetende dat er een soortgelijke overeenkomst is gesloten met Warschau over de K2, de K9 en waarschijnlijk de K239.

De Leopard 2A7 (links) en de K2 Black Panther (rechts) waren aan elkaar gewaagd tijdens tests in Noorwegen, maar de Duitse tank won op politieke en industriële criteria

Na het bezoek van de Oekraïense president aan Brussel kwam een ​​andere industrieel uit het houtwerk om zijn strategie ten aanzien van de markt voor zware pantservoertuigen in Europa te onthullen. Dit is het Duitse Rheinmetall dat, door de stem van zijn president Armin Papperger, bood het staatshoofd de productie aan van zijn nieuwe KF51 Panther zware tank, een van de sterren van de laatste Eurosatory 2022-show, evenals het KF41 Lynx infanteriegevechtsvoertuig, om zijn troepen te bewapenen tegen de Russische legers. Hiervoor stelde Armin Papperger aan Kiev voor om de nieuwe gepantserde voertuigen te produceren in Duitsland en in Hongarije, dat tot op heden de enige exportklant van de KF41 Lynx is en dat in 2020 onderhandelde over de lokale productie van 172 van deze gepantserde voertuigen, naast de 46 exemplaren geproduceerd in Duitsland. De hypothese van lokale productie in Oekraïne zou zijn besproken, zelfs als dit pas na het conflict zou kunnen plaatsvinden, aangezien het hele Oekraïense grondgebied permanent wordt bedreigd door Russische aanvallen op lange afstand. Het lijdt geen twijfel dat het idee door Kiev meer dan aantrekkelijk zal zijn gevonden, aangezien de Panther een veelbelovende tank is en grotendeels superieur is, althans op papier, aan alle Russische modellen die momenteel in gebruik zijn. Dit aanbod van Rheinmetall is echter ook een verkapt voorstel aan de Bundeswehr, dat de voortzetting van het Frans-Duitse tankprogramma van de volgende generatie MGCS rechtstreeks zou bedreigen.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN