F-35A, Su-75, FC-31..: welke jager zal de F-16 van de Verenigde Arabische Emiraten vervangen?

In september 2020 kondigde de Amerikaanse president Donald Trump, tegen de achtergrond van een historische overeenkomst tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Israël, de overname aan door Abu Dhabi van Reaper-drones, maar ook van EA-18G Growler-vliegtuigen voor elektronische oorlogsvoering en vooral van 50 next- generatie F-35A gevechtsvliegtuigen, een primeur in het Midden-Oosten. Ondanks het kolossale bedrag van $ 23 miljard dat door deze order wordt vertegenwoordigd, was het Congres er meer dan voorzichtig mee. En ondanks de inspanningen van president Trump die, tot de laatste dag van zijn mandaat, probeerde de hand van Amerikaanse parlementariërs te dwingen het bevel goed te keuren, dat was het ook onmiddellijk geschorst door Joe Biden zodra hij bij het Witte Huis aankwam. Voor de nieuwe Amerikaanse regering vormden de keuzes van de Emiraten, met name wat betreft de inzet van het 5G-netwerk toegeschreven aan het Chinese Huawei, echte problemen, terwijl de F-35 zoals de Reaper en de Growler tot dan toe voorbehouden waren aan de naaste bondgenoten. uit Washington, leden van de NAVO of van een strikt bilateraal bondgenootschap (Singapore, Japan, Australië en Zuid-Korea).

Geconfronteerd met uitstel van het Witte Huis en het Amerikaanse Congres, verloren de Emiliaanse autoriteiten hun geduld en kondigden in december 2021 aan: de orde van 80 strijders Rafale Frans bedrijf van Dassault Aviation voor € 16 miljard. echter, de Rafale De F4, die aan de VAE zal worden geleverd, zal bedoeld zijn ter vervanging van de 59 Mirage 2000's die tussen 1983 en 1997 zijn besteld en geleverd tot het einde van de jaren 2000. De F-35A zou ongeveer 78 F-16 C/D Block 61 vervangen. besteld in 1998 en geleverd vanaf 2004. Een paar dagen nadat de bestelling officieel werd gemaakt in Frankrijk, Abu Dhabi kondigde de opschorting van de onderhandelingen met Washington aan rond het supercontract inclusief de F-35's, waarschijnlijk overweldigd door Amerikaanse aarzeling. Sindsdien hebben twee andere spelers deze kans gegrepen, de Russische Rostec met zijn nieuwe Su-75 Checkmate eenmotorige jager en de Chinese Shenyang met de FC-31 Gyrfalcon, die als basis dient voor de ontwikkeling van de toekomst "J-35" (niet-officiële aanduiding) die de nieuwe vliegdekschepen van het Volksbevrijdingsleger zal uitrusten.

F 16e block60 VAE e1677162171387 Analyses Defensie | Straaljagers | Bouw van militaire vliegtuigen
De Emiliaanse luchtmacht brengt vandaag 78 F-16 Block 61 op één lijn, een van de meest geavanceerde in dienst, die qua moderniteit alleen ondergaat voor de F-16 Block 70/72. Laten we eerlijk zijn, hij mag dan wel efficiënt zijn, hij is vooral superlelijk...

Het moet gezegd worden dat met de bestelling van RafaleMaar ook door de versnelling van de mondiale geopolitieke herschikking bevindt Abu Dhabi zich vandaag in een sterke positie in zijn onderhandelingen. Niet alleen heeft het emiraat de tijd om nog een aantal jaren in zijn beste belang te onderhandelen zonder zijn defensieve capaciteiten in te zetten, maar het speelt nu ook een cruciale politieke en economische rol in het Midden-Oosten en daarbuiten. geopolitieke dimensie die veel verder gaat dan het enige raamwerk van luchtmacht. En zoals we zullen zien kan elk apparaat, met de daaraan gekoppelde politieke, industriële en technologische beperkingen en kansen, bogen op doorslaggevende sterke punten en aanzienlijke zwakke punten.

Lockheed Martin F-35A Lightning II

Volgens de verklaringen van de adjunct-adjunct-secretaris van het Amerikaanse Bureau voor politiek-militaire zaken, Stanley Brown, aan de zijlijn van de IDEX 2023-tentoonstelling, de discussies tussen de Amerikaanse en Emirati-autoriteiten zijn nooit opgehouden sinds de stopzetting van de onderhandelingen rond de F-35 en de Reaper (de Growler is uit het spectrum verdwenen). Hij is echter ook van mening, zoals de term "discussie" en niet "onderhandeling" aangeeft, dat het enkele jaren zou duren voordat een dergelijke hypothese werkelijkheid zou worden. Met andere woorden, als de F-35A in de race in de VAE blijft, is hij niet langer de enige concurrent, en zelfs niet noodzakelijkerwijs aan de kop van de concurrentie. Het vliegtuig van Lockheed-Martin heeft echter veel voordelen ten opzichte van zijn Russische en Chinese concurrenten, in de eerste plaats zijn geïnstalleerde en toekomstige vloot, die tegen het midden van het volgende decennium waarschijnlijk meer dan 3500 vliegtuigen zal tellen. Bovendien zal de jager de ruggengraat vormen van de Amerikaanse luchtmacht en het marinekorps, evenals een meerderheid van de westerse luchtmachten, wat een uitstekende garantie is voor duurzaamheid en schaalbaarheid. Ten slotte kan het apparaat vertrouwen op een aantal zeer geavanceerde functies, zoals op het gebied van stealth en datafusie, evenals een breed scala aan verschillende soorten munitie, waardoor het een zeer veelzijdig apparaat is, perfect op maat gemaakt, bijvoorbeeld; om de Iraanse grond-luchtdreiging zo nodig uit te schakelen.

F 35A USAF dekt vlucht USAF Defense Analyses | Straaljagers | Bouw van militaire vliegtuigen
De F-35A heeft veel voordelen te claimen. Maar de operationele en politieke beperkingen die daarmee gepaard gaan, kunnen Abu Dhabi afschrikken.

De Lightning 2 heeft echter ook een aantal beperkingen, waarvan de eerste al is ervaren door Abu Dhabi, namelijk de permanente alomtegenwoordigheid van de Verenigde Staten in alle processen die verband houden met het gebruik van het apparaat, inclusief de eenvoudigste, zoals het halen van wat verse lucht. Met andere woorden, het kopen van de F-35 betekent ook dat Washington aanzienlijke macht krijgt bij het controleren van de militaire luchtoperaties van het land, behalve dat een zeer onwaarschijnlijke ontheffing wordt verkregen die tot nu toe alleen aan Jeruzalem is verleend. Dit is geen probleem voor de meeste NAVO-landen en de eersterangs bondgenoten in de Amerikaanse Pacific-zone, maar het kan een doorslaggevend criterium zijn voor Abu Dhabi, dat de komende jaren een grotere en autonomere rol op het internationale toneel wil spelen. . Aan de andere kant is het apparaat zowel duur, zo niet om aan te schaffen, in ieder geval om te implementeren en te onderhouden, als complex, met nog steeds lage beschikbaarheidspercentages in vergelijking met de apparaten die het vervangt. Ten slotte zal de industriële en technologische compensatie rond een mogelijke overname van Amerikaanse F-35A's beperkt zijn, of in ieder geval waarschijnlijk veel lager dan die voorgesteld door Moskou en Peking, terwijl de Emiraten actief hun eigen industriële en technologische defensiebasis willen ontwikkelen.

Rostec Su-75 Schaakmat


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Defensieanalyse | Gevechtsvliegtuigen | Bouw van militaire vliegtuigen

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

Alles

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN