Singapore liften optie voor 8 extra F-35B verticale of korte start en landing

In 2019, Singapore beloofde de F-35 te evalueren om een ​​deel van zijn 60 F-16 C/D te vervangen, in het licht van toenemende regionale spanningen, met name met China. Een jaar later, het kleine land bestelde 4 F-35B, de korte of verticale start- en landingsversie van het Lockheed-Martin-vliegtuig voor $ 2,75 miljard, evenals een optie voor 8 extra vliegtuigen, en alle diensten en infrastructuur om deze kracht te implementeren. Vandaag, en zonder veel verrassing, oefende hij de optie uit op de resterende 8 vliegtuigen, om zijn vloot op 12 jagers te brengen. Volgens informatie van de autoriteiten zouden leveringen tegen het einde van het decennium moeten plaatsvinden, zodat het squadron aan het begin van het volgende decennium volledig operationeel zal zijn en de F-16's die ze moeten vervangen, kunnen worden teruggetrokken.

De Singaporese orde is in meer dan één opzicht interessant. Ten eerste is het het enige land dat de B-versie met verticale of korte start en landing heeft besteld, zonder dat het de bedoeling was dat ze vanaf een vliegdekschip opereren. Buiten het Amerikaanse Korps Mariniers is de F-35B inderdaad besteld door Japan, Italië en Groot-Brittannië om dienst te doen aan boord van de vliegdekschepen van de klasse Izumo, Trieste en Queen Elizabeth, en zal waarschijnlijk door Spanje worden besteld om de AV-8B's te vervangen die dienen aan boord van de Juan Carlos. Turkije was ook van plan om F-35B's aan te schaffen om dienst te doen aan boord van het vliegdekschip van de Anadulu- klasse, voordat het werd uitgesloten van het programma na de ingebruikname van een S-400 luchtafweerbatterij besteld vanuit Moskou.

Alle andere F-35B-exploitanten gebruiken hun vliegtuigen aan boord van vliegdekschepen of vliegdekschepen.

In het geval van Singapore, is het het land zelf, dat slechts 728 km2 groot is, dat dienst doet als vliegdekschip. Als het inderdaad 3 luchtbases heeft, heeft het geen strategische diepte waardoor het, indien nodig, reservetroepen kan inzetten die verder gaan dan mogelijke preventieve aanvallen door de tegenstander. Met andere woorden, zelfs als de strijdkrachten aanzienlijk zijn, met 72.000 soldaten en 1,2 miljoen reservisten, ongeveer honderd F15- en F16-gevechtsvliegtuigen, maar ook 180 Leopard 2-gevechtstanks, 300 infanterie gevechtsvoertuigen, meer dan 1200 gepantserde personendragers, 70 zelfrijdende artilleriesystemen waaronder 24 M142 Himars raketwerpers, evenals 90 helikopters waaronder 17 AH64 Apache en 15 CH47 Chinook, of 4 aanvalsonderzeeërs, 6 fregatten, 6 korvetten en 4 aanvalsschepen, hij weet dat hij kwetsbaar is voor massale preventieve aanvallen. Juist daar is het de F-35B, waarschijnlijk de meest succesvolle versie van het vliegtuig van Lockheed-Martin, biedt mogelijkheden die geen enkel ander apparaat vandaag de dag kan bieden.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

Alle abonnementen zijn vrijblijvend.


Voor