Hoeveel zou het de Franse belastingbetaler kosten om de krachtige capaciteiten van het leger op één lijn te brengen met Polen?

In verband met de oorlog in Oekraïne en de algemene toename van het risico van grootschalige betrokkenheid in Europa en elders, is de afgelopen maanden de vraag naar de capaciteiten van de legers om het hoofd te bieden aan een zogenaamd "high intensity"-conflict een terugkerend probleem geworden. thema, zowel in de vergaderzaal als in de overheidscommunicatie, de media en sociale netwerken. Heel vaak, Polen, dat een enorme inspanning heeft aangekondigd om zijn landcapaciteiten te moderniseren en uit te breiden op dit gebied in de komende jaren, wordt aangehaald als een benchmark, waardoor Warschau het voorbeeld is dat moet worden gevolgd. De militaire programmeringswet voor 2024-2030 die momenteel wordt afgerond, lijkt deze weg niet te hebben gevolgd, met behoud van een indeling van de Land Operational Force, de gewapende vleugel van het leger, in wezen identiek aan wat het vandaag is, en door alleen door te gaan met een sectorale verhoging van bepaalde capaciteiten, zoals op het gebied van inlichtingen, luchtafweer of zelfs diepe aanvallen en drones. Volgens dit schema zal het leger in 2030 echter een beperkte operationele kracht behouden in termen van hoge intensiteit, met slechts 200 gemoderniseerde Leclerc zware tanks, 650 relatief lichte en lichtbewapende VBCI infanteriegevechtsvoertuigen op wielen, minder dan 120 buizen van 155 mm en een handvol eenheidsraketwerpers, mogelijk vervangen door Amerikaanse HIMARS.

In feite zal het leger in 2030 inderdaad efficiënter zijn, met name door de voortzetting van het SCORPION-programma en de levering van de VBMR Griffon en Serval ter vervanging van de VAB's, en de EBRC Jaguars ter vervanging van de AMX-10RC en ERC - 90 Sagaie, en zal aanzienlijk meer reserves hebben in termen van munitie, maar ook personeel met de opkomst van de macht van de Nationale Garde. In termen van hoge intensiteit zal het echter ver verwijderd zijn van de 6 Poolse zware divisies die 1250 moderne M1A2 Abrams SEPv3 en K2PL Black Panther gevechtstanks opstelden, 1400 Borsuk infanterie gevechtsvoertuigen, 700 K9 Thunder gemotoriseerde kanonnen en 500 K239 en HIMARS mobiele raketwerpers. Als Warschau op veel gebieden, zoals lucht- en zeestrijdkrachten en natuurlijk wat betreft afschrikking, op zijn bondgenoten zal moeten vertrouwen, zal het ongetwijfeld de grootste conventionele landmacht van Europa hebben, aanzienlijk groter dan de som van de Franse, Duitse en Duitse strijdkrachten. , Brits, Italiaans en Spaans land gecombineerd, d.w.z. de 5 sterkste economieën van het oude continent.

Eind 2 werden de eerste K-2022 Black Panther-tanks door Zuid-Korea aan Polen geleverd

Hoewel we onszelf alleen maar kunnen feliciteren met het zien van een bondgenoot die zich zo effectief uitrust op dit gebied, is het duidelijk dat op veel gebieden de Poolse standpunten en houdingen verre van in overeenstemming zijn met die van de Europeanen van het Westen. Bovendien is Warschau duidelijk van plan een centrale politieke positie in Oost-Europa in te nemen, juist om de invloed van West-Europese mogendheden binnen de EU tegen te gaan, voortbouwend op de aura dat het dit militaire instrument zal bieden in het licht van de Russische dreiging. Om het politieke machtsevenwicht in evenwicht te brengen, of het nu gaat om Russische of andere militaire dreigingen (Turkije, enz.), of binnen de Europese Unie en de NAVO, zou het natuurlijk welkom zijn als Frankrijk zijn leger uitrust met een vergelijkbare macht, aangezien veel voormalige hoge officieren en generaals blijven herhalen op sociale media en in de media. Afgezien van de behoefte zelf, is het echter noodzakelijk om de kosten en beperkingen te beoordelen die een dergelijke transformatie met zich meebrengt, om de budgettaire maar ook sociale duurzaamheid ervan te bepalen. En zoals we zullen zien, zou de budgettaire inspanning van een dergelijke ambitie verre van onbereikbaar zijn, aangezien deze vandaag onder de 0,25% van het Franse bbp zou liggen.


De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

Artikelen met volledige toegang zijn beschikbaar in de " Gratis artikelen“. Flash-artikelen zijn 48 uur lang in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige Analyses, Nieuws en Synthese artikelen. Artikelen in archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website – sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN