Wat zijn de 3 grootste gevaren verbonden aan Europees-Amerikaans centrisme op het gebied van defensie?

Jarenlang, lang voordat president Macron in het Elysée-paleis aankwam, was het Franse standpunt over defensie altijd onafhankelijker geweest dan dat van zijn buren ten opzichte van de Amerikaanse bescherming. In 2017, toen de spanningen tussen Berlijn en Washington op hun hoogtepunt waren, lanceerden Emmanuel Macron en Engels Merkel verschillende industriële en politieke initiatieven om invulling te geven aan een zeer ambitieus en vrij oud project, Defensie Europa. Hoewel de betrekkingen tussen Duitsland en de Verenigde Staten vanaf het volgende jaar normaliseerden, verdorden de Frans-Duitse samenwerkingsprogramma's beetje bij beetje, grotendeels als gevolg van een aanzienlijke verschuiving en de snelle terugkeer van Duitsland naar zijn traditionele houding gebaseerd op Amerikaanse defensiebescherming. De komst van Joe Biden in het Witte Huis in 2020, en nog meer de Russische agressie tegen Oekraïne, overtuigen uiteindelijk Berlijn, maar ook alle Europeanen, inclusief onafhankelijke landen als Zweden en Finland, dat de bescherming van de VS en de NAVO de Alfa en Omega van de Europese defensie. Verlaat Defensie Europa, lang leve de herschikking van Amerikaanse troepen in Europa en de aanschaf van Amerikaans militair materieel om beter met hen samen te werken.

Het moet gezegd dat deze positie, geprezen door alle Europese hoofdsteden van Lissabon tot Vilnius en Boedapest, vandaag de dag niet zonder relevantie is. Als gevolg van 20 jaar kritieke onderinvestering in het Europese defensie-instrument, ondanks een schuchtere stijging vanaf 2015 en een duidelijke versnelling vanaf 2022 en de terugkeer van oorlog in Europa, maar ook het gebrek aan anticipatie van de generale staven op het gebied van geopolitieke risico's , waarbij de zwakke kredieten werden geconcentreerd in de modernisering van de middelen voor machtsprojectie, terwijl de inzet van hoge intensiteit werd verwaarloosd, de middelen waarover de Europese legers bij het begin van de agressie tegen hun buurland beschikten, waren meer dan beperkt. Zonder de massale en vrijwillige tussenkomst van de Verenigde Staten, die alleen al meer dan 2/3 van de leveringen van wapens en munitie naar Kiev voor hun rekening nemen, evenals de helft van de economische hulp, en dit zonder de hulp op het gebied van inlichtingen en de operaties, is het waarschijnlijk dat Europese hulp de Oekraïense strijdkrachten niet in staat zou hebben gesteld de Russische militaire macht te neutraliseren. We kunnen ons ook oprecht afvragen of Europeanen, vooral West-Europeanen, Oekraïne op zo'n belangrijke manier militair effectief zouden hebben gesteund zonder Amerikaans leiderschap?

De Verenigde Staten hebben sinds het begin van het conflict meer dan 2/3 van de militaire uitrusting geleverd die de westerse landen aan Oekraïne hebben geleverd

Vandaag de dag lijkt het standpunt dat alle Europese landen hebben gekozen die vertrouwen op de Amerikaanse militaire macht en afschrikking om hun eigen bescherming te verzekeren, met name tegen Rusland, niet ter discussie te staan, ook al zou Frankrijk, dat eens te meer zijn eigen afschrikmiddel biedt keer op keer een meer onafhankelijke houding, zoals president Macron ons een paar weken geleden in herinnering bracht. Maar zelfs als de Europeanen voor het grootste deel een aanzienlijke verhoging van de middelen voor hun legers in de komende jaren hebben aangekondigd, is deze houding niet zonder risico, integendeel. In dit artikel zullen we 3 van deze grote gevaren bestuderen die verband houden met het hernieuwde en zelfs toegenomen Amerikaanse centrisme van de Europese hoofdsteden op het gebied van defensie na de oorlog in Oekraïne: het Chinese risico, het risico van uitbreiding van het conflict en het risico van politieke afwisseling over de Atlantische Oceaan.

1- Om de Chinese dreiging in te dammen, zullen de Verenigde Staten al hun militaire macht in de Stille Oceaan moeten concentreren

Of het nu een toepassing is van de valstrik van Thucydides die de opkomende macht, China, tegenover de dominante macht, de Verenigde Staten, zou plaatsen, het gevolg is van twee uiteenlopende historische en politieke visies, of die van de visie van een Chinese leider die wil vertrekken zijn naam in de geschiedenis op hetzelfde niveau staat als Mao Zedong en keizer Qin Shi Huang, vormen de risico's van een aanstaande grote confrontatie tussen China en de Verenigde Staten en hun bondgenoten in de Stille Oceaan nu het belangrijkste punt van zorg voor de Amerikaanse legers. Het feit is, de simulaties rond de verovering van Taiwan, schattingen uitgedrukt door hoge Australische militaire en politieke functionarissenof de op onze site gepubliceerde analyses, wijzen er allemaal op dat de Amerikaanse legers na 2027 in het gunstigste geval alleen een strategische paté tegen het volledig gemoderniseerde Volksbevrijdingsleger kunnen krijgen, en dat China na 2035 serieuze hoop op een overwinning tegen de Verenigde Staten.

De modernisering van de Chinese legers is al jaren de belangrijkste veiligheidsuitdaging voor het Pentagon.

De rest van dit artikel is alleen voor abonnees -

De artikelen in volledige toegang zijn toegankelijk in de sectie "Gratis artikelen". Flash-artikelen zijn 48 uur in volledige versie toegankelijk. Abonnees hebben toegang tot de volledige analyse-, nieuws- en syntheseartikelen. Artikelen in de archieven (meer dan 2 jaar oud) zijn gereserveerd voor Premium-abonnees.

De aankoop van abonnementen is alleen toegankelijk via de website - sectie Abonnementen en Tools


Voor

Meta-Defense

GRATIS
ZIEN