Canberra, Londen en Washington presenteerden een solide strategie om Australië uit te rusten met nucleaire aanvalsonderzeeërs

De overname van nucleaire aanvalsonderzeeërs (SSN) door de Royal Australian Navy (RAN), nu anderhalf jaar geleden aangekondigd als onderdeel van de oprichting van de AUKUS-alliantie tussen Australië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, had veel vragen doen rijzen over de werkelijke haalbaarheid van een dergelijk programma, maar ook over de kosten die ongetwijfeld zeer hoog zullen zijn om de RAN van 18 conventionele onderzeeërs uit de Collins-klasse naar 6 SSN's van Amerikaans of Brits ontwerp te laten gaan, ook al doet het land dat niet hebben een civiele nucleaire industrie. De presentatie, ter gelegenheid van het AUKUS Event in San Diego op 8 maart in aanwezigheid van de Australische premier Anthony Albanese, de Britse premier Richi Sunak en de Amerikaanse president Joe Biden, van het plan dat zal worden toegepast om dit te bereiken, was dan ook zeer verwacht, vooral in Frankrijk, dat nog steeds geïrriteerd is door de annulering van de 13 onderzeeërs van de Attack-klasse onder omstandigheden die inderdaad zeer respectloos zijn jegens een partner en bondgenoot. Het gisteren gepresenteerde plan is echter waarschijnlijk de meest solide en evenwichtige optie die door de 12 naties zou kunnen worden gevolgd, om de doeltreffendheid van deze overeenkomst onder de beste voorwaarden te garanderen.

Het gepresenteerde formele plan komt zeer dicht in de buurt degene die een paar dagen geleden het onderwerp was geweest van indiscretie. Australië zal naar Groot-Brittannië kijken voor het ontwerp van een nieuwe klasse SSN's genaamd SSN AUKUS en die eind jaren 2030 bijna gezamenlijk in dienst zal treden met de Royal Navy om te beginnen met de vervanging van de Astute-klasse SSN's, en in 2040 in Australië. Bovendien zullen de 8 schepen die bestemd zijn voor de Royal Navy in Australië worden gebouwd en worden uitgerust met Amerikaanse technologieën die zijn geleend van de schepen van de Virginia-klasse. Om de overgang te verzekeren met de terugtrekking van de Collins-klasse onderzeeërs, die niet verder zal gaan dan het begin van de jaren 2030, zal Canberra 3 Virginia-klasse SSN's van de Amerikaanse marine kunnen verwerven, deels tweedehands en deels nieuw. Bovendien heeft Australië de mogelijkheid om 2 extra schepen van dit type aan te schaffen als extra vertragingen de levering van Australische SSN's vertragen. Tot slot, om de bescherming van Australië te verzekeren, de geallieerde aanwezigheid in de Stille Oceaan te versterken, maar ook om de vaardigheden van de bemanningen en het onderhoudspersoneel van de Royal Australian Navy te vergroten, zullen snel 5 geallieerde SSN's, 4 Amerikanen en 1 Brit worden ingezet vanaf de marinebasis Perth, in het zuidwesten van het land aan de kust grenzend aan de Indische Oceaan.

Biden Sunak Albanese militaire allianties van San Diego Aukus | Verdedigingsanalyse | Australië
Anthony Albanese, Joe Biden en Rishi Sunak in San Diego op 13 maart 2023 voor de presentatie van het “SSN AUKUS”-plan

Het is duidelijk dat de gepresenteerde aanpak zinvol is en antwoord geeft op veel vragen en zorgen, soms zelfs op bepaalde punten van kritiek. Door zich tot Groot-Brittannië te wenden, zal Australië zichzelf toestaan ​​een grotere rol te spelen bij het ontwerp van de nieuwe klasse SSN die bedoeld is om de Astute te vervangen, terwijl de gedeelde bestelling niet alleen de aan een eenheid gerapporteerde ontwikkelingskosten zal verlagen, maar ook een deel zal delen van de fabricagekosten bij grotere series. Tegelijkertijd maakt deze oplossing het mogelijk om de impact van dit plan op de machtstoename van de Amerikaanse marine te verminderen, waardoor de modernisering en uitbreiding van haar onderzeebootvloot de hoogste prioriteit krijgt om de Chinese dreiging in te dammen. Washington stemt er echter mee in om aan het begin van het volgende decennium 3 Virginia's te verkopen, waarschijnlijk inclusief 1 nieuw schip, wat de beperkingen op de inspanningen van de Amerikaanse marine beperkt, waarschijnlijk gecompenseerd door de inzet van 4 van haar onderzeeërs. ideale locatie om de Stille Zuidzee en de Indische Oceaan te beheersen, om dagen van inzet van de onderzeeërvloot op doorreis van San Diego of Pearl Harbor naar deze twee oceanen te besparen. De aanwezigheid van een Britse SSN compenseert ook de impact van deze maatregelen met betrekking tot het Pacifische theater, dat de grootste zorg van het Pentagon blijft.


Er is nog 75% van dit artikel te lezen. Abonneer u om toegang te krijgen!

Metadefense-logo 93x93 2 Militaire allianties | Defensieanalyse | Australië

de Klassieke abonnementen toegang verschaffen tot
artikelen in hun volledige versieen zonder reclame,
vanaf 1,99 €.


Voor verder

3 Reacties

ONDERZOEK SOCIAUX

Laatste artikelen